جزییات پرونده «بزرگترین معدنخواری نیم قرن گذشته مازندران»
خبرگزاری بسیج در مطلبی با عنوان «کشف بزرگترین معدن خواری نیم قرن گذشته مازندران توسط اطلاعات سپاه کربلا + تشریح جزئیات پرونده معدن خواری» نوشت: «معادن و ذخایر معدنی جایگزین اقتصاد نفتی شود»، این بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت معادن و ذخایر معدنی است که جایگاه ویژهای در رشد و پیشرفت اقتصادی کشور دارد. اگرنگاهی به اهداف چشم انداز ۱۴۰۴ بیندازیم برای رسیدن به یک کشور مقتدر در منطقه و دست برتر داشتن در معادلات بین المللی نیاز است به نهادینه سازی اقتصاد مقاومتی که از مولفههای آن خودکفایی و ایجاد اشتغال پایدار است؛ از همین رو معادن و ذخایر معدنی به عنوان مولفه مهم در اقتصاد بدون نفت، یک بازوی قدرتمند برای تحول اقتصادی در داخل کشور و منطقهای، به شمار میرود.
استان مازندران به دلیل دارا بودن جنگل، کوه، دریا، خاک حاصلخیز، در ردیف خاستگاه بهترین منابع و ذخایر مهم و استراتژیک نه تنها در کشور بلکه در جهان قرار دارد. یکی از مهمترین ذخایر مازندران، معادن آن است که به دلیل تنوع ذخایر معدنی، استان مازندران در کنار قطب کشاورزی و گردشگری، معدن خیز نیز محسوب میشود. معادن شن، ماسه، فلورین، ذغال سنگ، سرب، روی به وفور در استان وجود دارد که همین امر باعث شده منابع طبیعی مازندران از چشم طمع سودجویان نیز درامان نماند.
در این چند دهه اخبار جنگل خواری و زمین خواری به گوش مردم رسیده است، اما معدن خواری پدیدهای است که این بار سر از کوههای مازندران در آورده است و در چند سال اخیر کارشناسان، دستگاههای نظارتی هشدار داده بودند که برداشت بی رویه و غیر مجاز از ذخایر معدنی، آلودگی محیط زیست و تخریب منابع طبیعی، زخمی ناسوری بر پیکره کوههای مازندران خواهد گذاشت. شکایات دستگاههای متولی هم در بسیاری از این زخمهای ناسور منابع طبیعی بدلیل فشارهای بعضا سیاسی و لابیهای پشت پرده، راه به جایی نمیبرد و این موضوع تکلیف دستگاههای امنیتی و نظارتی را بیش از پیش خطیرتر میکرد.
این تصرفات عدوانی گاها شیوهای سازمان یافته پیدا کرده و بصورتی پیچیده، عناصر مادی مجرمانه و شبکهای از تخلفات را صورت بندی کرده است؛ از طرفی شدت روزافزون انگیزه مجرمانه تصرف عدوانی منابع ملی بدلیل سودآوری آن و نیز خلل و ضعف اقدامات پیشگیرانه، و از طرف دیگر وجود مفرهای حقوقی و قانونی است. حیاط خلوت ها، سوداگران معادن و ذخایر ملی را متجری و پایمردتر در تعرض به طبیعت معصوم میکند.
سال ۹۴ بود که خبری در فضای مجازی دست به دست شد که بزرگترین معدن خواری نیم قرن گذشته مازندران در منطقه شاه زید آمل صورت پذیرفته و به دنبال آن، اداره منابع طبیعی شهرستان آمل از حسن جهانبخش مدیر شرکت آمل ماسه به دلیل تصرف در مال غیر و برداشتهای بی رویه ماسه که سبب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی شده بود، شکایت کرد، اما سرنوشت پرونده این تخلف بزرگ هم به عاقبت پروندههای با حامیان کانونهای زرو زور منتهی و مختومه اعلام شد و روند تخریب و تصرف غیرقانونی ادامه پیدا کرد.
از ۸۰ هکتاری که به این شرکت برای استخراج ماسه مجوز داده شد بنا بر قانون در ۵ نقطه و آن هم فقط در ۷ هکتار و ۳۵۰ متر حق استخراج مواد معدنی داده شد. اما مدیر متخلف آمل ماسه، با پشت پا زدن به قانون و بی اعتنایی به مجوز صادره، پا را فراتر از محدوده قانونی گذاشت و در وسعت ۵۰ هکتار با برداشتهای بی رویه و کشیدن شیره جان طبیعت واستخراج ماسه، سبب ریزشهای متعدد کوه شده بود که اگر همین رویه ادامه داشت کارگران این شرکت به سرنوشت کارگران معدن یورت گرگان دچار میشدند و فاجعهای اسفناک در مازندران به وجود میآمد که خسارت آن جبران ناپذیر بود.
مدیر این شرکت در این چند سال با لابیهای فراوان توانست ثروت هنگفتی از معدن منطقه شاه زید آمل (چیزی قریب به ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیارد تومان) به جیب بزند تا جاییکه خود را ” ترامپ مازندران” میخواند و مستانه در گنج قارونی که از بیت المال رقم زد میرقصید.
به گفته کارشناسان و مدیران دستگاههای نظارتی، این شرکت از سال ۹۴ تا ۹۸ بیش از ۱۵ میلیون تن شن و ماسه از دل کوه استخراج کرده است که این حجم استخراج، اعتراضات مدیران نظارتی را در پی داشت؛ چرا که طبق قانون این شرکت مجوز استخراج ۱۵۰ هزار تن ماسه از دل کوه را در هر سال داشت، اما مدیر سرمست این شرکت در این چهارسال برابر ۱۰ سال شن و ماسه غیر مجاز از دل کوه استخراج کرد.
تخلفات زیست محیطی شرکت آمل ماسه و برداشتهای بی رویه، دراین چند سال اخیر سلامت منابع طبیعی و رودخانه هراز را به خطر انداخته بود. گزارشها، شکایات و اعترضات کارشناسان منابع طبیعی شهرستان آمل از حجم تخلفات و برداشتهای غیر مجاز این شرکت بارها به در بسته خورد. حجم انبوه اعتراضات از این شرکت کار را به جایی رساند که سربازان گمنام امام زمان (عج) سپاه کربلا وارد صحنه شدند و پرونده این شرکت را زیر ذره بین اطلاعاتی خود قرار دادند.
کارشناسان فنی سازمان اطلاعات سپاه کربلا با کار مداوم میدانی و بررسیهای موشکافانه در همه ابعاد و مهمترین آن، قطعکانال ارتباطی شرکت با کانونهای قدرت و ثروت در استان و کشور در قالب ماموریت ذاتی خود یعنی برخورد با مفاسد و ایجاد امنیت در همه حوزهها و با کمک دستگاه قضایی استان توانستند پرونده بسته شده این شرکت توسط لابیهای قدرت را باز کرده و با کمک دستگاه قضایی و کار کارشناسی مستمر و ارائه اسناد متقن تخلفات، حکم قضایی حسن جهانبخش مدیر متخلف شرکت آمل ماسه را بگیرند و در مرحله اولیه با صدور حکم بازداشت موقت وی توسط دادیار انقلابی و متعهد آمل، جلوی بزرگترین معدن خواری استان در ۵۰ سال گذشته گرفته شد و دادگاه، حسن جهانبخش مدیر شرکت آمل ماسه را به پرداخت ۱۰۳ میلیارد تومان جریمه نقدی،۷۴ ضربه شلاق، منع اشتغال به هر گونه فعالیت مرتبط با معدن به مدت ۲ سال و انتشار حکم محکومیت قضایی به عنوان مجازات تکمیلی محکوم کرد.
اهمیت این پرونده به دو جهت بود: اول اینکه این پرونده از بزرگترین پروندههای اقتصادی در حوزه معادن در نیم قرن گذشته در استان بود و دوم آنکه شیطنتهای فراوان اداری و لابی پرقدرتی برای جلوگیری از صدور حکم مدیر متخلف در استان فعال بود و بارها سعی در خارج کردن پرونده از ریل عدالت داشتند که با هوشیاری دستگاه قضا و همچنین سربازان گمنام امام زمان (عج) در سپاه کربلا مازندران خنثی شد.
این پرونده پر پیچ و خم یک نمونه از تعداد پروندههایی است که سر غارتگران تا کتف در آخور بیت المال مشغول است. پدیده تصرف عدوانی منابع طبیعی و یکه تازی افرادی فرصت طلب که به بهای سوداگری، زمین و معادن و کرانه رودها و دریاها و… را تخریب کرده و به انتقال مال غیر میپردازند، موضوعی نیست که دفعتا و ناگهانی به وجود آید. بلکه از یک بازه زمانی گذر میکند و سر بر میآورد لذا انتظار میرود، سازمانها و دستگاههای متولی قبل از آنکه چنین پروندههایی به آخرین مرحله برسند که دستگاههای نظارتی، چون سپاه وارد عمل شود، خود جلوی غارت بیت المال را گرفته تا حق مردم ضایع نشود. چرا که اگر دستگاهها علاج قبل از واقعه کنند یا جلوی غارتگری در عرصه منابع ملی را بگیرند، مطمئنا خدشهای به اعتماد عمومی وارد نخواهد شد.
انتهای پیام