شیوه حکمرانی مردمی و مقدس
سعید زیباکلام، استاد اصولگرای دانشگاه تهران در یادداشتی تلگرامی با عنوان «شیوه حکمرانی مردمی و مقدس» نوشت:
خبر – رئیس اتحادیه نانوایان سنتی: “شرایط بهگونهایست که هر نانوایی بر اساس آنالیز هزینههای خود قیمتی را برای نان تعیین کرده است…مثلا ممکن است یک واحد نان بربری را به قیمت هزار تومان عرضه کند و واحد دیگری دو هزار تومان و یا دو هزار و پانصد تومان عرضه کند…این بههمریختگی در قیمت نان ناشی از عدم اعلام قیمت مصوّب در هر سال متناسب با افزایش نرخ تورم و هزینههای تولید است.”(۱۴۰۰/٢/١٣).
- هنگامی که رئیس جمهور و دولتش، برخلاف سنّت حکمرانی علوی و عرف انواع حکمرانی مردمسالارانهی معاصر، مصون و معاف از هرگونه بازخواست و مجازات از سوی نهادهای نظارتی میشوند یک نتیجهاش میشود افزایش غافلگیرانه سه برابری قیمت بنزین و سپس تیراندازی به سر و سینه و پای مردم معترضی که هیچ مفرّ اعتراضیِ مدنیِ قانونی در اختیار ندارند. و یک نتيجه دیگرش هم میشود افزایش پنهانی قیمت نان و در عین حال انکار آن، و رهاکردن مردم مستضعف و نانوایان به مشاجرات بیحاصل تشنجآفرین. و چنین است حکایت هزار و یک قلم از مایحتاج دیگر مردم. و گرچه که گفتنش جرم اکبر است اما باید بگویم که چنین است ماهیت اکثر حوزههای حکمرانی ما.
- حقیقتا در حاقّ قلبمون احساس شرم نمیکنیم که این شیوه حکمرانی را هم مردمسالاری آن هم از نوع دینی اعلام میکنیم؟
- وقت آن نرسیده که زین پس بر دوش هیچیک از مقامات نظام شنل قدسی نیندازیم و هیچیک را مصون از تخلف و جرم و عوامفریبی و حقهبازی و شقاوت بر خلق و خیانت ندانیم تا در صورت مواجهه با آنها، به فکر پنهانکاری و سپس حاشا و انکار بیفتیم و بعد که میزان فضیحت و نارضایتی فوران عمومی کرد قائل شویم که مردم خودشان انتخاب کردند و خودشان هم پای لرزش بنشینند؟
- قدری عمیقتر، آیا در تاریخ ندیدهایم و امروزه در عرصه سیاست نمیبینیم که در هر فرهنگ و عصر و جامعهای که نظام و نهاد و انسانی را مقدس و یا حتی شبهمقدس پنداشتیم و اعلام کردیم، نه چندان دور دچار چه پنهانکاریها، دروغگوییها، تبانیها، و چه تعبیر و تفسیرهای شاذّ و محیّرالعقول و نهایتا رسوایی شدهایم؟
- آیا عرصه حکمرانی را نباید و نشاید که عرصه عبرتاندوزی از سیاستها و اَبَرسیاستهای خود بدانیم و به عوضِ قدردانی و تشکر از سلسلة حماسههای خودخوانده، در پی جرح و تعدیل و تعویض شیوههای حکمرانی خود باشیم تا از امواج براندازانه نارضایتیها، حقکشیها، رنج، و محرومیت مردم قدری بکاهیم؟
- همان عرصه حکمرانی در تاریخ به ما میآموزاند که در صورت اصرار و تداوم کلانسیاست مقدسسازی نظام و نهادها و مقامات نظام، همه این ساختهها و بافتهها در قبال قلوب آکنده از رنج و محرومیت و تحقیر، و مشتهای گرهکرده، همچون گوله برفی نه آب، که خرد و لهیده و محو خواهد شد.
- “ان ارید الّا الاصلاح ما استطعت و ما توفیقی الا بالله علیه توکلت و الیه انیب”(سوره مبارکه هود: ۸۸؛ تا آنجا که توان دارم جز اصلاح نمیخواهم، و نیست توفیقم جز بر الله، بر او توکل میکنم و به او بازمیگردم).
انتهای پیام