توضیح سخنگو دربارهی سفر رئیسی به روسیه
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیس دولت سیزدهم به مسکو و نهایی شدن سند جامع بین ایران و روسیه گفت: این سفر در پاسخ به دعوت آقای پوتین انجام و سفری کاری خواهد بود. تلاش میشود در حوزه های مختلف سیاسی، امنیتی، فرهنگی، نظامی، اقتصادی و تجاری موضوعات مختلف بین دو رئیس جمهور مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد. برخی اسناد و تفاهمنامه ها هم در دست پیگیری است. اجازه دهید دفتر رئیس جمهور توضیح مبسوطتر را درباره این سفر بدهند.
به گزارش فارس، «سعید خطیب زاده» امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
- وزارت خارجه تا روزی که مسببان، عاملان، آمران و مباشران این جنایت بر علیه سردار بزرگ ایران را به پیشگاه عدالت نیاورد، اقدامات خودش را متوقف نخواهد کرد و با قدرت ادامه خواهد داد
وی در ابتدا ضمن تسلیت به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) به سالروز شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: شهید سلیمانی نماد مقاومت و وحدت و انسانی که خون خودش را در راه حفظ کیان و امنیت این مرز و بوم و کیان اسلام داد و برای همین جاودانه شد. شهیدی که زنده است، کما اینکه ما امروز در ایران، منطقه و جهان شاهدیم. یاد، نام و راه شهید سرافراز ایران و اسلام سپهبد شهید سلیمانی همواره زنده باد. وزارت خارجه به عنوان دستگاه دیپلماسی تا روزی که مسببان، عاملان، آمران و مباشران این جنایت بر علیه سردار بزرگ ایران را به پیشگاه عدالت نیاورد، اقدامات خودش را متوقف نخواهد کرد و با قدرت ادامه خواهد داد.
خطیب زاده بیان کرد: آمریکا باید بداند این در تاریخ ایران و منطقه ثبت شد و تا روزی که این اتفاق بیفتد که به پیشگاه عدالت آورده شوند این روز همواره با قدرت و قوت در اذهان مردم جهان و منطقه هر روز زنده تر خواهد بود.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین اعلام کرد که در روزهای آینده هیأ ت های بلندپایه ای در سطح وزیر خارجه و رئیس جمهور سفر خواهند کرد و میزبان برخی مقامات در تهران خواهیم بود.
- سفر آیتالله رئیسی به مسکو سفری کاری
وی درباره سفر آیت الله رئیسی به مسکو و نهایی شدن سند جامع بین ایران و روسیه نیز گفت که این سفر در پاسخ به دعوت آقای پوتین انجام و سفری کاری خواهد بود. تلاش میشود در حوزه های مختلف سیاسی، امنیتی، فرهنگی، نظامی، اقتصادی و تجاری موضوعات مختلف بین دو رئیس جمهور مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد. برخی اسناد و تفاهمنامه ها هم در دست پیگیری است. اجازه دهید دفتر رئیس جمهور توضیح مبسوط تر را درباره این سفر بدهند.
خطیب زاده درباره سند خاطرنشان کرد: موضوع روابط و سند بالادستی درباره تنظیم روابط راهبردی دو کشور وجود دارد همچنان معتبر است و به صورت خودکار در حال تمدید شدن است ولی آنچه الان در حال گفت وگو است جامع است و امیدوارم اگر برسد کارهای آن در این سفر انجام شود.
- نگاه ما به شرق نگاهی اصیل است
خطیب زاده درباره سفر آیت الله رئیسی به روسیه و سفر امیرعبداللهیان به چین و نگاه به شرق گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران یک سیاست خارجی متوازن، پویا و هوشمند به معنای این است که از تمامی توان و مزیت های خودش استفاده کند. نگاه ما به شرق نگاه اصیل است و در پاسخ به عکس العمل به هیچ موضوع و همچنین در نفی چیزی نیست.
وی ادامه داد: روابط ما با چین راهبردی و عمیق است و نقشه راه ۲۵ ساله بین دو کشور امضا شده است، با روسیه نیز همچنین و طبیعی است این رفت و آمدها انجام می شود. وقتی دکتر رئیسی انتخاب شد هیأت قابل توجهی از روسیه برای شرکت در مراسم تحلیف به ایران آمدند. لاوروف اولین وزیر خارجه ای بود که به امیرعبداللهیان پیام تبریک داد. ما الان در حوزه های مختلف منطقه ای و دوجانبه و بین المللی چه به صورت دوجانبه و چه سه جانبه از سوریه و آستانه گرفته تا قفقاز و آسیای مرکزی و افغانستان در حال تبادل نظر هستیم. این روابط طبیعی و شناخته شده است و بعضی شاید به دنبال دوگانه سازی از هر اقدامی در حوزه سیاست خارجی هستند و باید از هرگونه دوگانه سازی اجتناب کرد.
- ما الان در نقطه شناسایی طالبان قرار نداریم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات امینیان سفیر ایران در کابل مبنی بر این که در صورتی که تغییراتی در ساختار دولت طالبان به وجود بیاید ایران دیگران را برای به رسمیت شناختن این گروه تشویق می کند و اینکه منظور ایران از تغییرات چیست؟ بیان کرد: وزارت امور خارجه مواضع جمهوری اسلامی ایران را به دقت اعلام کرده و باز هم اعلام می کند. آنچه در افغانستان مورد تاکید ایران و هم کشورهای همسایه است تشکیل دولت فراگیر بازتاب دهنده تنوع جمعیتی و قومی این کشور باشد. این گزاره ای است که مکررا توسط ایران و در جاهای مختلف گفته شده است.
وی بیان کرد: مسیر آینده افغانستان مسیر تحقق اراده مردم به شمول همه است. آنچه بیش از همه انتظار داریم این است که این محقق شود. سیاست ایران درباره مردم افغانستان روشن است و ما به رغم تمامی اختلافات که وجود داشته و تمامی مشکلات موجود تلاش کردیم مردم کمترین آسیب را ببینند. چه آنهایی که به مرزهای ما پناه آوردند یا آنهایی که در کشورهای دیگر بی جا شدند و چه آنهایی که در جغرافیای افغانستان دچار مشکل هستند و تقریبا در تمامی مذاکرات ما با هیأت های خارجی یکی از بندهای ثابت گفت وگوهای ما کمک و تسهیل دسترسی های بشردوستانه به داخل افغانستان بوده و آمادگی برای کمک های افزون تر.
خطیب زاده ادامه داد: با همه گروه ها و از جمله طالبان در ارتباط هستیم. از جمله در سفر آقای کاظمی قمی به افغانستان مواضع ما و نکات ما با دقت به طالبان گفته شده است. ما الان در نقطه شناسایی قرار نداریم و امیدواریم هیأت حاکمه سرپرستی در افغانستان امروز در مسیری حرکت کند که خودش بتواند این شناسایی بین المللی را از مسیر اقداماتی که انجام می دهد و تحقق خواست و اراده مردم به دست بیاورد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در واکنش به اظهارات معاون سخنگوی طالبان مبنی بر این که آیا دولت و کابینه ایران بنا به این تعبیر یک دولت و کابینه فراگیر است که ما را تشویق می کند نیز بیان کرد: من این اظهارات را نشنیدم ولی یک مردمسالاری دینی بهترین الگویی است که هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان می تواند امروز از آن استفاده کند.
- توصیه به آمریکا
وی درباره اظهارات «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مبنی بر اینکه ایران از برنامه های موشکی خودش برای تهدید همسایگانش استفاده می کند و آمریکا درباره تحویل تسلیحات ایران به نیروهای شبه نظامی در منطقه نگران است نیز گفت: ریشه آن چه امروز در منطقه می بینیم همین رویکردهای مداخله جویانه برخی کشورهای فرامنطقه ای در این منطقه است. تجمیعی از بحران های حل نشده در این منطقه داریم که این تجمیع با رویکردهای زیاده خواهانه و قیم مابانه واشنگتن تشدید شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: تو صیه من به آمریکا این است که به جای دستکاری در ترتیبات عادی منطقه ای و طراحی های خاص پشت پرده برای این که این منطقه از آرامش فاصله بگیرد، تلاش کند واقعیات منطقه را بفهمد و بداند با فروش میلیاردها دلار سلاح های پیشرفته به این منطقه نه تنها باعث ثبات و آرامش در منطقه نمی شود، بلکه استانداردهای دوگانه آنها را در برخی از ادعاهایشان بیش از پیش نشان می دهد.
خطیب زاده درباره اخبار مطرح شده مبتنی بر عقب نشینی ایران از مطالبات قانونی اش در مذاکرات گفت: در بستر فضای عمومی و رسانه ای مذاکرات را جلو نمی بریم ولی با توجه به برخی نکاتی که بعضا گفته می شود لازم است تأکید کنم که اگر امروز متن مشترکی داریم به خاطر این است که طرف غربی پی برد که باید از درخواست های حداکثری خودش عقب نشینی کند و امروز آن چه را که داریم همین عقب نشینی و واقع نگری طرف های غربی در گفت وگوهای وین است که نمی توانند فراتر از برجام در موضوع هسته ای درخواستی داشته باشند و فروتر از برجام بخواهند تعهدات رفع تحریمی را انجام دهند.
وی ادامه داد: امروز در نقطه ای قرار داریم که گفت وگوهای وین وارد بحث های محتوایی می شود. هیأت ما امروز وارد وین شده و از بعدازظهر امروز گفت وگوها به صورت چندجانبه و دوجانبه آغاز خواهد شد. البته جزییات بعد از گفت وگوی اولیه هماهنگ کننده برجام با مذاکره کننده ارشد ما اعلام خواهد شد.
- برخی از مذاکره کنندگان فعالان فضای مجازی هستند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تصویر منتشر شده از اولیانوف و رابرت مالی و این که گفته می شود میخائیل اولیانوف به جای ایران در وین با آمریکا مذاکره می کند، گفت: سازوکارهایی که در وین پیگیری می شود مشخص است. برخی به خاطر این که نمی توانند از متن خبرسازی خاصی کنند، به دنبال حواشی شاذ می روند و حاشیه هایی درست می کنند و براساس آن تصور می کنند برداشت درستی را منتقل می کنند. بین ایران و ۱+۴ به صورت دوجانبه و چندجانبه گفت وگوها در وین در جریان بود یک سازوکار سه جانبه بین ایران و روسیه و چین وجود دارد که همیشه برگزار شده است.
وی ادامه داد: اینکه ۱+۴ با چه مکانیسمی با آمریکا صحبت میکنند و مکانیسم مشترک یا انفرادی دارند، نه ما ورود میکنیم و نه پرسیدهایم و این هم برای اولین بار نیست که به صورت دوجانبه و چندجانبه گفت وگو می کنند و فقط مختص به روسیه هم نیست. برخی از مذاکره کنندگان فعالان فضای مجازی هستند و از خودشان عکس منتشر می کنند و شاید مورد توجه رسانه ها قرار می گیرند. برخی هیأت ها در وین شاید در فضای مجازی خیلی فعالیت ندارند، ولی همه می دانند ۱+۴ در ادوار گذشته به طرق مختلف با هیأت آمریکایی گفت وگو داشته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بین ایران و آمریکا مسیر مشخصی برای تبادل نظر بوده و مسیر مشخص هم به صورت مکتوب، مشخص و روشن برای این که سوء برداشتی وجود نداشته باشد به صورت مکتوب ولی غیررسمی است چون پیشنهادات است که به آن نان پیپر (سند غیررسمی) گفته می شود رد و بدل می شود و اینها هم از طریق هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام انجام می شود. آنهایی که قرار است دقیق بدانند در وین چه اتفاقی می افتد بدانند برخی هم با متن خیلی کار ندارند و دوست دارند حاشیه سازی کنند نکاتی را می گویند.
- هیچ پیام شفاهی یا خارج از متن های مکتوب بین ایران و آمریکا رد و بدل نشده است
خطیب زاده در پاسخ به این سؤال که گفته شده ایران از روسیه درخواست کرده که با آمریکا گفت وگو کند و این که اسناد مکتوب همانطور که از طریق انریکه مورا به آمریکا منتقل می شده از طریق اولیانوف هم در اختیار هیأت آمریکایی در وین گذاشته شده است و آیا ایران می خواهد واسطه ای را داشته باشد نیز اظهار داشت: مکانیسم بسیار روشنی در وین در خصوص گفت وگوها در فضای کمیسیون مشترک وجود دارد. هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام هم اتحادیه اروپا است. اگر سؤال شما این است که هیأت ها یا حتی برخی سران کشورها یا سفارتخانه ها در تهران نکاتی را گفته باشند همواره بوده است و همواره سفارت سوئیس در تهران بارها این کار را کرده و این مکانیسمی نیست که بین ایران و آمریکا ناشناخته باشد.
وی گفت: اساسا چیزی غیر از متن های مکتوب جمهوری اسلامی ایران داده نشده و هیچ پیام شفاهی یا خارج از متن های مکتوب بین ایران و آمریکا رد و بدل نشده است.
- چه زمانی آمریکا میتواند به میز برجام برگردد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این که آیا آمریکا درخواست مذاکره مستقیم با ایران را مطرح کرده است نیز بیان کرد: آمریکا از زمانی که فشار حداکثری خود را می خواست آغاز کند تا به امروز بارها این درخواست را داشته که عکسی بگیرد و ما هم همواره گفته ایم تا وقتی که به تعهداتش ذیل برجام به صورت راستی آزمایی شده و با ارائه تضمین های لازم برگردد آن زمان می تواند در میز برجام به عنوان یکی از اعضای برجام حاضر شود.
- قدردانی از ژاپن
وی درباره اهدای ۷۰۰ هزار دُز واکسن آسترازنکا توسط دولت ژاپن نیز بیان کرد: این خبر را به صورت رسمی دریافت کردیم و از دولت ژاپن تشکر می کنیم. تا به امروز ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار دُز واکسن آسترازنکا به ایران هدیه کرده که با این ۷۰۰ هزار دُز می شود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار دُز که جای تقدیر و تشکر ملت ایران را دارد.
- روابط ایران و روسیه اصیل و راهبردی است
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی درباره این که آیا سفر آیت الله رئیسی به مسکو پیامی برای طرف های غربی خواهد داشت و در مذاکرات در وین تاثیری خواهد گذاشت نیز اظهار داشت: سفر دکتر رئیسی به روسیه سفر مهمی است. روابط ایران و روسیه اصیل و راهبردی است. روابط دو کشور نه بر علیه کسی است و نه در عکس العمل به کسی. این روابط برخاسته از اقتضائات طبیعی همسایگی بین ایران و روسیه است و همچنین دیدگاه های هماهنگ و نزدیک تهران و مسکو.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در سفر آقای دکتر رئیسی به روسیه علاوه بر ملاقات با آقای پوتین که البته به خاطر اقتضائات فضای کرونایی شاید ملاقات هایی دیگری هم انجام شود. جزییات آن را از دفتر رئیس جمهور سؤال کنید. این سفر یکی از سفرهای مهم در چارچوب سیاست همسایگی دولت سیزدهم و در بستر ارتقای روابط راهبردی ایران و روسیه به عنوان دو کشور کاملا تاثیرگذار در منطقه است.
- نگاه ما به هموطنان در خارج از کشور یک نگاه کاملا مبتنی بر هموطنی است
خطیب زاده درباره استقبال از سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور در ایران نیز اظهار داشت: نگاه ما به هموطنان در خارج از کشور یک نگاه کاملا مبتنی بر هموطنی است. درباره عزیزانی که در خارج از ایران حضور دارند به عنوان دولت موظفیم هم از آنها حمایت کرده و هم رفت و برگشت آنها را به مام میهن و به محل های زندگیشان تسهیل کنیم و اگر مایل هستند اقداماتی را در داخل انجام بدهند رفع موانع را انجام داده و مشاوره های حقوقی بدهیم.
وی بیان کرد: نگاهمان به حضور ایرانیان سرافراز در تمامی نقاط دنیا نگاه جامع است. البته بخشی از آن میتواند این باشد که این عزیزان چه آنهایی که نخبگانی هستند که از نظر علمی و تکنولوژی می توانند کمک هایی کنند و چه آنهایی که در انتقال دانش و یا آنهایی که بخواهند در داخل ایران کارآفرینی کنند باید این فضای تسهیل را برای آنها انجام بدهیم. ولی نگاه ما این است که ایرانیان در هر جایی که هستند دلگرم به یک دولت و حاکمیت قوی باشند که از آنها حمایت کرده و امور آنها را تسهیل می کند.
- اولویت اول دولت سیزدهم حفظ سلامت مردم و تامین واکسن
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر بهداشت مبنی بر این که در دولت قبل واردات واکسن به دلایلی از جمله عدم تصویب fatf با مشکل روبرو بود ولی این مسئله در دولت سیزدهم با واردات واکسن حل و فصل شد، این که آیا واردات واکسن با fatf مرتبط است؟ گفت: دولت سیزدهم اولویت اولش را به محض این که رای مردم را به دست آورد حفظ سلامتی مردم و تامین واکسن بود. وقتی که تامین واکسن اولویت یک دولتی می شود طبیعی است تمامی ارکان و ارگان ها با تمام قوا وارد می شوند و روز اولی که آقای امیرعبداللهیان رای اعتماد گرفت، همان روز جلسه ای را در وزارت خارجه گذاشت و صرفا درباره موضوع تامین واکسن بود.
خطیب زاده ادامه داد: امروز اگر هیچ دغدغه ای نسبت به تامین واکسن نمی بینید، یکی از دلایلش این است که با قدرت و قوت تمامی سفارتخانه های ما در خارج از کشور و تمامی دستیاران و مدیران کل وزارت خارجه مامور شدند از تمامی توان خود استفاده کنند که واکسن تامین شود و در کمترین زمان ممکن محقق شد و الان در نقطه ای قرار داریم که این نقطه افتخار ملی برای ایران است.
- هشدار به اتباع ایرانی: در دام قاچاقچیان انسان نیفتید
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره وضعیت ۹ تبعه ایرانی گرفتار شده در سوریه نیز بیان کرد: ۹ ایرانی که به خاطر مشکلاتی بعد از ورود به ترکیه دستگیر شده بودند و به خاطر اظهارات خودشان به عنوان کردهای سوریه تحویل ارتش آزاد و جبهه النصره شدند. کار دقیقی باید در این زمینه انجام می شد. حال اتباع ما در هر کجا گرفتار شده باشند برای ما مهم است. با کمک سفارتخانه های ایران در آنکارا و دمشق و دولت ترکیه این مسئله را حل کنیم و آنها دیروز آزاد و وارد ایران شدند.
وی ادامه داد: در داخل جمهوری اسلامی ایران نهادهای امنیتی و اطلاعاتی کمک شایانی به وزارت خارجه کردند و در تمامی این روزها هماهنگی بسیار خوبی در جریان بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: به اتباع ایرانی هشدار داده و می دهم که در دام گروه هایی که قاچاق انسان می کنند قرار نگیرند، حالا چه در مرزهای ما در غرب یا مرزهایی در اروپا برای ورود به اروپا. هیچ گروهی از این گروه ها که توسط مجموعه های سازمان یافته قاچاق انسان انجام می شود نبوده که آخر به مشکلاتی برنخورد و جان عزیزان از دست نرود و یا این که در شرایط سخت ناگواری مجبور شویم آنها آزاد کنیم. هشدار برادرانه می دهم که هموطنان ما در دام این سوداگران جان قرار نگیرند که مجبور نشویم این چنین وارد داستان شویم.
وی همچنین در پاسخی بیان کرد: ما از همه راه های ممکن هم وزارت خارجه و هم دستگاه های ذیربط حاکمیتی در جمهوری اسلامی ایران استفاده کردند که این افراد که حتی جایشان مشخص نبود سلامت به ایران برگردند. این تعهدی است که حاکمیت و دولت ایران نسبت به وضعیت اتباعش دارد. نگاه ما به ایرانیان در هر جایی از اقصی نقاط دنیا نگاه شهروندی است و خودمان را مسئول رسیدگی و حمایت از آنها می دانیم.
- بیش از هر زمانی به عملیاتی شدن قسمت عراق راه آهن شلمچه – بصره نزدیک شدیم
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره سفر هفته پیش وزیر راه به عراق و توافق حاصله در خصوص راه آهن شلمچه – بصره و این که طرف عراقی بعد از این سفر خبر را تکذیب کرد، نیز اظهار داشت: موضوع راه آهن شلمچه – بصره موضوع خاص هر دو طرف است و ما در کریدور جنوب – شمال و کریدور شرق – غرب در حال تکمیل این راه های مواصلاتی هستیم. اتصال این راه های مواصلاتی نه تنها به نفع ایران و کشورهای همسایه است بلکه کل منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد و دچار تحول در رفت و آمد می کند.
وی بیان کرد: در برخی حوزه ها با سرعت بیشتری جلو رفتیم و در حوزه راه آهن شلمچه – بصره در عراق در تملک سرزمین ها در انتخاب پیمانکار و در برخی موضوعات کندی بوده که هم مسائل قانونی در طرف عراقی و هم مسائل بورکراتیک. در سفرم به عراق موضوع را پیگیری کردیم و در سفرهای بعدی در دولت سیزدهم و هم در سفر فؤاد حسین به تهران این موضوع پیگیری شد. در نقطه ای قرار داریم که امروز میتوانیم بگوییم بیش از هر زمانی به عملیاتی شدن قسمت عراق این راه آهن نزدیک شدیم که می تواند منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره مسیر ترانزیتی ایران با امارات و احتمال جایگزین شدن عراق در این طرح نیز اظهار داشت: این خبر را در یکی از سایت های خبری دیدم و به نظرم ترجمه اشتباهی بوده است. اظهارنظر را بگذاریم وقتی که دقیق تر روشن شود.
- روابط ایران و سوریه در هیچ حوزهای متوقف نیست و شاهد جهش هستیم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره کمرنگ بودن حضور ایران در بازسازی سوریه گفت: روابط دو کشور راهبردی است و روابطی است که هم در حوزه سیاسی و هم در حوزه اقتصادی و هم فرهنگی و امنیتی در سطح ممتازی پیگیری می شود. سفر اخیر وزیر خارجه سوریه به تهران هم همانطور که همه شنیدند در موضوعات مختلف بیشترین همگرایی مواضع را داریم.
وی با بیان این که اولین مرکز تجاری را در سوریه افتتاح کردیم، اظهار داشت: ما چندین نمایشگاه بزرگ اقتصادی و انتقال تجربیات در حوزه مسائل تکنولوژی و فناوری داشتیم و برای اولین بار بعد از سال ها توریسم مذهبی بین دو کشور را آغاز کردیم. توریسم سلامت بین دو کشور برقرار بوده است. نه تنها در هیچ حوزهای توقف نیست، بلکه شاهد جهشی هستیم و فکر می کنم باید بازنگری در قضاوت خود داشته باشید.
- کارنامه آمریکا در حوزه حقوق بشر کارنامه تماما سیاه و شرم آور است
سخنگوی وزارت خارجه درباره بازگشت آمریکا به شورای حقوق بشر و اظهارات نماینده دائم آمریکا مبنی بر این که ما برای حمایت از حقوق بشر و پیشبرد آن از طریق تعامل در سازمان ملل با طرف های بین المللی همکاری خواهیم کرد نیز گفت: متاسفانه حقوق بشر برای آمریکا یک ابزار در جعبه ابزار سیاست خارجی اش بوده و همواره از آن بر علیه کسانی که مقاومت می کردند و یا با سیاست های استعماری آمریکا همراهی نداشتند استفاده کرده و هر کجا دولت هایی هر چقدر عقب مانده و ناقض حقوق بشر همراهش بودند، آن را کنار گذاشته است. بیشترین ضربه را به مفهوم متعالی حقوق بشر همین رویکرد مخرب و سیاسی آمریکا به این مفهوم داشته است. مفهومی که به استخدام خودشان درآوردند تا منافع سیاسی و امنیتی خودشان در اقصی نقاط جهان جلو ببرند.
وی گفت که کارنامه آمریکا در حوزه حقوق بشر کارنامه تماما سیاه و شرم آور است. استقبال می کنیم از این که روزی واشنگتن به این خرد برسد که باید عضو مسئولی در نظام بین الملل باشد و آن صحنه های که کنگره در زمان انتخابات ریاست جمهوری به هم ریخته بود پلیس آمریکا با ماشین به جمعیت می زد.
خطیب زاده اضافه کرد: مفهوم متعالی حقوق بشر مفهوم مشترک بین همه انسان هاست و متاسفانه برخی کشورها با این رویکردشان به این مفهوم خیانت می کنند و هر روز کارنامه سیاه تری را از خودشان ارائه می دهند.
- در چهار حوزه تحریم، هستهای، تضمین و راستی آزمایی پیشرفتهایی را داشتیم در برخی حوزهها بیشتر و در برخی حوزه ها کمتر
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مذاکرات جاری در وین و این که برخی رسانه های غربی گفتهاند ممکن است به توافق نهایی برسیم نیز اظهار داشت: در بحث گفتوگوها در وین باید تاکید کنم در وین هستیم که اول از همه مطمئن شویم که منافع رفع برجامی ملت ایران تامین شود. الان بسیار زود است که بتوانیم قضاوت کنیم که آمریکا و سه کشور اروپایی با این دستورکار واقعی آمدند که متعهد شوند به تمامی ابعاد رفع تحریم. توافق هایی را در دور هفتم داشتیم و در چند روز اول دور هشتم پیشرفتهایی را داشتیم و این منوط به این است که ببینیم طرف مقابل با جدیت وارد می شود.
وی ادامه داد: ما در چهار حوزه تحریم، هسته ای، تضمین و راستی آزمایی پیشرفت هایی را داشتیم در برخی حوزه ها بیشتر و در برخی حوزه ها کمتر. امروز روزی است که طرف های مقابل باید تعهد خود را نشان دهند و نشان دهند در حوزه هایی که کمتر پیشرفت داشتیم مثل حوزه رفع تحریم ها یا حوزه تضمین ها و راستی آزمایی می توانیم پیشرفت هایی داشته باشیم.
خطیب زاده اضافه کرد: وقت زیادی از هیأت ایرانی گرفته شد برای این که به صورت مشخص، دقیق و مکتوب ایده ها و طراحی های خود را در حوزه تحریم و راستی آزمایی ارائه کند. طبیعی است جمهوری اسلامی ایران ایران به خاطر سابقه بسیار بد آمریکا و بی عملی اروپایی ها مطمئن شود کسی در آینده حقوق بین الملل و این توافق را به سخره نگیرد. تضمین های لازم نیاز است و همچنین باید مطمئن شد که آمریکا که یک بار تلاش کرد از سازوکارهای درونی برجام سوءاستفاده کند و برجام را از بین ببرد بار دیگر همان مهندسان ضد برجام کار را نخواهند کرد. البته طبیعی است که ما باید مطمئن شویم شرکت ها و کمپانی ها و آنهایی که می خواهند با ایران کار کنند، تحت تاثیر ترس های مدام روزانه و دمدمی مزاجی آمریکا قرار نمی گیرند.
وی بیان کرد: ما در وین باید با دقت و با رعایت تمامی ملاحظات گفت وگو کنیم که این کار را می کنیم و هیچ ضرب الاجل ساختگی را نمی پذیریم و امیدواریم خودشان هم به آن ضرب الاجل های ساختگی باور نکنند. بیایند برای یک تفاهم خوب برسیم.
- حتما در سطح بسیار خوبی در المپیک زمستانی پکن شرکت میکنیم
وی درباره تحریم المپیک زمستانی پکن با اشاره به موضع رسمی ایران در این خصوص اظهار داشت: آنهایی که ورزش را مثل حقوق بشر یکی از ابزارهای سیاست خارجی می بینند و به سوءاستفاده در روابط تبدیل می کنند همان هایی هستند که به روح مشترک المپیک ضربه می زنند. خطیب زاده ادامه داد: پیام المپیک این است که ملت ها باید فارغ از اختلافات سیاسی با همدیگر مراودات داشته باشند. متاسفانه هم آمریکا و هم برخی از کشورهای اروپایی یک بار دیگر نشان دادند تا چه میزان مبانی مشترک بشری برایشان کم ارزش است که با کمترین اختلافات آنها را کنار می گذارند و این موضوعات را سیاسی می کنند.
خطیب زاده تصریح کرد: جمهوی اسلامی ایران حتما در المپیک زمستانی چین و حتما در سطح بسیار خوبی هم شرکت می کند و آنهایی که این تصمیم غیرسازنده را گرفتند دعوت می کنیم، عقب نشینی کرده و اجازه ندهند بیش از این رویکردهای سوگیرانه سیاسی آنها بر روح مشترکی که باید در تحولاتی مثل المپیک حاکم باشد تاثیر بگذارد. وی درباره برگزاری نشست دموکراسی در واشنگتن ادامه داد: در خصوص آنچه در واشنگتن رخ داد و کنفرانسی که برگزار شد یک بار دیگر می گویم آمریکا در حوزه حقوق بشر رو سیاه تر است که با چنین اقدامات نمایشی چه سال های ترامپ و چه سال های پیش از آن و چه امروز خودش را پاک کند. تنها کاری که آمریکا می تواند انجام دهد که دنیا باور کند یک نظام متعهد و محترم در واشنگتن می خواهد شکل بگیرد این است که در سیاست های خود در منطقه و خارج از منطقه بازنگری کند.
- روسیه و چین بر خلاف تروئیکای اروپایی دچار آلزایمر نیستند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره گفت وگوهای وین و این که چه چیزی باعث می شود روسیه و چین از ایران حمایت می کنند و در صورت حصول توافق روسیه و چین چه چیز هایی را به دست خواهند آورد؟ گفت: جواب این سؤال روشن است. روسیه و چین بر خلاف تروئیکای اروپایی دچار آلزایمر نیستند که فراموش کرده باشند این واشنگتن بود که به صورت فعال تلاش کرد که برجام را از بین ببرد و تلاش کرد که هیچ طرفی به برجام پایبند نماند و تلاش کرد کمپانی ها را تحت تعقیب قرار دهد و تلاش کرد فضایی را ایجاد کند که هیچ طرفی نتواند به تعهداتش پایبند باشد و امروز هم در حالی در وین است که هیچ کدام از سیاست هایش را عوض نکرده است.
وی ادامه داد: البته تقریبا می توانم بگویم در موضوعات اختلافی تمامی ۱+۴ و ایران اشتراک نظری دارند مثلا در خصوص اصل گرفتن تضمین و راستی آزمایی، ولی درباره چگونگی و برخی موضوعات اختلافی به تروئیکای اروپایی پیشنهاد می کنم از آلزایمر سیاسی فاصله بگیرد و تلاش کند خودش هم به تعهدات ذیل برجام عمل کند.
خطیب زاده ادامه داد: ما در وین هستیم که هم مطمئن شویم آمریکا به صورت موثر و با تضمین های لازم و به صورت راستی آزمایی شده به برجام برمی گردد و هم مطمئن شویم طرف های اروپایی از بی عملی خارج می شوند و یک بار نشان دهند به آن چه امضا می کنند پایبند هستند و می توانند منافع رفع برجامی را که برای ایران در روی کاغذ تضمین شده در عمل هم به آن متعهد باشند.
- انگلیس نسبت به آنچه امضا کرده تعهد قطعی دارد
خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه درباره ادعای انگلیسی ها مبنی بر این که در صورتی به مذاکرات برجام ادامه می دهد که زندانیان دوتابعیتی در ایران آزاد شوند که وی پاسخ داد: من این موضع را ندیدم. ولی این قدر این موضع ساختگی است که اگر کسی در لندن گفته باشد، واقعا جای تعجب دارد.
وی افزود: انگلیس نسبت به آنچه امضا کرده تعهد قطعی دارد. در سال هایی که ایران به تنهایی بار زنده نگهداشتن برجام را به دوش می کشید، انگلیس در یک بی عملی و همراهی عملی با واشنگتن قرار داشت و پرونده های دیگر مسیر خودش را طی می کند و به صورت جزیی گزارش دادم ولی فکر می کنم لندن مسیر حل موضوعات را می داند و امروز اگر در این نقطه قرار داریم باز هم به این خاطر است که لندن شب تصمیمات عقب نشینی کرده و تصمیمات را انجام نداده و یا همه آنچه را توافق شده دوباره زیر سؤال برده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره پیشرفت های حاصله در وین نیز گفت: ما در هر چهار حوزه در وین پیشرفت هایی داشتیم. در حوزه های که مربوط به اجرای تعهدات طرف های مقابل بوده پیشرفت های ما کمتر بوده و به همین خاطر می گویم که امروز توپ در زمین غربی ها و آمریکاست که نشان دهند که آمده اند به وین به یک تفاهم در کمترین زمان ممکن برسند.
وی خاطرنشان کرد: مثل روز اول که به وین رفتیم با تمام توان به وین رفته ایم برای این که به توافق برسیم. اگر دوستان در وین بدانند بیشتر از برجام نمی توانند تعهد هسته ای از ما بخواهند و کمتر از برجام هم نمی توانند تعهداتشان را انجام دهند معتقدم خیلی زود می توانیم به توافق خوب در وین
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تنویر افکار عمومی در خصوص مذاکرات جاری در وین اظهار داشت: تلاش برای توضیح و تبیین به افکار عمومی، تلاش صادقانه است که بسیاری از رسانه ها با قدرت و قوت انجام می دهند. ما یک جنگ اراده ها در وین داشتیم و داریم که فرزندان این ملت در وین تلاش کردند که طرف مقابل را به واقعیات مذاکرات متعهد کنند. این اتفاق افتاد و آنچه را ایران در اول روز هفتم پیشنهاد کرد و آنها حاضر نبودند، بشنوند، امروز در متن ها نوشته شده است. آن تنفس چند روزه که طرف مقابل درخواست کرد به پایتخت ها برود برای این بود که نمی پذیرفتند حتی درباره برخی از پیشنهادات ایران صحبت کنند و رفتند مشورت کردند و برگشتند و ما صبوری کردیم و جمهوری اسلامی ایران با متانت و منطق وقدرت کامل مذاکره کرد و بعد از این هم خواهد کرد.
وی ادامه داد: در خصوص این که یک نشریه خارجی چه می گوید و یا این که چه نقل قولی را در چه پس زمینه ای منتشر می کند، شما اهل رسانه هستید. هیأت های مختلفی در وین است و سفیر روسیه در وین فعالیت هایش در فضای مجازی زیاد است و بعضا نکاتی را گفته و دو ساعت بعد اصلاح کرده و گفته بد ترجمه شده و الان هم شاید مورد توجه برخی رسانه های داخلی باشد. رسانه ها می دانند باید به چه شخصی در چه هیأتی وزن لازم را بدهند. اگر کسی بخواهد دنبال حاشیه برود از یک عکس طبیعی می تواند حاشیه درست کند. روابط تهران، پکن و مسکو در وین و خارج از وین بسیار هماهنگ است.
- جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه به تنهایی از این پس بار زنده نگهداشتن این توافق را به دوش نخواهد کشید
خبرنگاری از سخنگوی دستگاه دیپلماسی پرسید اگر توافقی صورت نگیرد و قرار باشد غربی ها مکانیسم ماشه را اجرا کنند، پاسخ ایران چه خواهد بود؟ که وی گفت: ما امروز در حالی در وین مذاکره می کنیم که کمپین فشار حداکثری یا شکست حداکثری که امروز می بینند همچنان برقرار است و اروپایی ها هم بی عملی کرده و هم با آمریکا همراهی کرده اند و این چیزی است که کسی نمی تواند نسبت به آن ذره ای تردید داشته باشد.
خطیب زاده ادامه داد: پنجره توافق تا ابد باز نخواهد ماند، زمان حساس است و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه به تنهایی از این پس بار زنده نگهداشتن این توافق را به دوش نخواهد کشید. طرف های اروپایی و آمریکا باید بدانند ما در وین نیستیم که وقت و انرژی خودمان و ملت ایران را تلف کنیم. پیشنهادها روی میز است و با پیشنهادهای مشخص بیایند که ان شاءالله در کمترین زمان ممکن بتوانیم شاهد توافقی خوب در وین باشیم.
انتهای پیام