خرید تور نوروزی

کشاورزی گلستان در رنج خشکسالی

آمارها بیانگر آن است که در شاخصه‌های مختلف به دلیل خشکسالی گلستان با افت تولید در بخش کشاورزی روبه‌رو است و کشاورزان انتظار دارند با پرداخت به‌موقع مطالبات این رنج را دولتمردان دوچندان نکنند.

به گزارش سایت گلستان ما، «داود خاندوزی گفت: خشکسالی کمر اقتصاد کشاورزی استان گلستان را شکسته است و آمارهای پیش‌بینی تولید استان بیانگر آن است که تولید محصولات کشاورزی استان از ۵ میلیون و ۴۰۳ هزار تن کاهش چشمگیری خواهد داشت.

این روند قطعاً باعث مشکلات زیادی در حوزه معیشت کشاورزان خواهد شد و اگر بی‌توجهی مسئولان امر به بخش اقتصاد کشاورزان تداوم یابد شاید بخش زیادی از اراضی کشاورزی گلستان در صورت تداوم شرایط موجود از حوزه کشاورزی خارج شود.

خروج دام زنده از چرخ تولید با کمبود نهاده جو

انتظار کشاورزان و فعالان حوزه اقتصادی به‌ویژه در حوزه صنایع تبدیلی و دامپروری و فرآورده‌های دامی این است که در این تکانه بزرگ اقتصادی که به سراغ استان گلستان آمده دولت در کنار آن‌ها باشد، موضوعی که تاکنون برای آن برنامه‌ریزی صورت نگرفته است.

بر اساس آمار به بخشی از این معضل و چالش‌ها می‌پردازیم، در حوزه تولید جو که بیشتر در اراضی شمالی استان کشت می‌شود به دلیل آنکه استان گلستان در دی و آذر با کاهش شدید بارندگی روبه‌رو بوده سطح سبز اراضی کشت شده در بخش‌های مختلف آسیب‌دیده ولی این آسیب در محصول جو دوچندان است.

بنا به گفته علی میقانی، مدیر زراعت جهاد کشاورزی گلستان از سطح زیر کشت ۶۶ هزار و ۵۰۶ هکتار جو کشت شده تنها ۲۷ هزار و ۴۲۱ هزار هکتار سطح سبز وجود دارد و این میزان تولید جو استان گلستان را به ۳۶ هزار و ۷۹۰ تن کاهش خواهد داد.

شاید این عدد برای بسیاری از ما حائز اهمیت نباشد؛ ولی این کاهش در حالی رقم می‌خورد که تولید جو در استان به ۱۲۴ هزار تن می‌رسید این آلارم کاهش میزان جو باعث کاهش قیمت دام زنده شده ولی این کاهش قیمت موقتی است و اگر چه شاید برخی افراد آن را به مسائل مذاکره و کاهش قیمت ارز و دلار ارتباط دهند؛ ولی در بازده زمانی بلندمدت و در پایان سال به دلیل آنکه بخش عمده‌ای از دام از چرخه استان خارج می‌شود قیمت گوشت قرمز افزایش زیادی را تجربه خواهد کرد.

لذا ضروری است که هم اکنون باید مسئولان به فکر تأمین نهاده مورد نیاز دامپروران باشند و پس از خرید تضمینی جو کمبود موجود را از طریق واردات جبران کنند، البته قطعاً قیمت تمام شده جو وارداتی نیز بیش از قیمت جو تولیدی در کشور خواهد بود که این مسئله نیز به قیمت گوشت تأثیر خواهد گذاشت.

در حوزه تولید گندم نیز کاهش میزان تولید محتمل است، گلستان که در سال گذشته بیش از پیش‌بینی توانسته بود گندم به‌صورت تضمینی خریداری کند امسال شرایط متفاوتی خواهد داشت.

از مجموعه ۴۲۸ هزار و ۷۱۷ هکتار سطح زیر کشت گندم میقانی می‌گوید ۳۵۲ هزار و ۵۳۹ هکتار سطح سبز داریم و این مسئله باعث خواهد شد در خوشبینانه‌ترین حالت میزان پیش‌بینی گندم ۹۲۸ هزار تن برسد که قطعاً بخشی از این گندم به‌صورت خودمصرفی کشاورزان از دسترس خارج خواهد شد.

اما این مشکل در بخش کلزا کمتر مشاهد می‌شود و دلیل آن این است که بیشتر کلزای کشت شده در اراضی شمالی است و پیش‌بینی می‌شود که ۵۸ هزار تن کلزا از سطح ۳۸ هزار هکتار برداشت شود.

در مجموعه میزان تولیدات استان گلستان در بخش گندم، سیب‌زمینی، جو، چغندر، سویا، کلزا میزان پیش‌بینی می‌شود به یک میلیون و ۵۵۴ هزار تن کاهش یابد البته بخشی دیگر از محصولات کشاورزی استان در سبزی و سیفی و باقلا و نخود خواهد بود.

سد خالی مهمترین عامل افزایش سطح زیر کشت پنبه

در حوزه پنبه باوجود آمادگی کامل مسئولان برای تأمین بذر در سطح ۲۹ هزار هکتار پیش‌بینی می‌شود سطح زیر کشت پنبه استان گلستان از ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار تجاوز نکند، مانع اصلی توسعه کشت پنبه خالی بودن سدهای وشمگیر و گلستان است که باعث کاهش میزان استقبال کشاورزان این محصول خواهد شد.

همچنین در حوزه سویا نیز پیش‌بینی می‌شود با افزایش قیمت برنج باوجود برنامه‌ریزی برای سطح زیر کشت ۲۸ هزارهکتاری تنها ۱۲ هزار هکتار سویا کشت شود که این مسئله تکانه‌ای به صنعت روغن‌کشی استان خواهد بود.

بااین‌وجود حسین پهلوانان، معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان از آمادگی استان برای خرید محصولات کشاورزی خبر داده و ابراز امیدواری کرده که دولت بهتر از سال گذشته نسبت به پرداخت مطالبات کشاورزان اقدام کند.

اما کماکان در حوزه خرید محصول کلزا باتوجه‌به اینکه بنا است مباشرت خرید از طریق تعاون روستایی صورت بگیرد و پس از آن کلزای جمع‌آوری شده در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد سرنوشت پرداخت مطالبات کشاورزان نامعلوم است.

سرنوشت مطالبات کلزاکاران در سال گذشته تکرار نشود

پهلوانان در این باره گفت: دررابطه‌با کلزا بخش خصوصی وارد عمل می‌شود و وزارتخانه بخش خصوصی را معرفی می‌کند و تصمیماتی در استان داشتیم با مباشرت تعاون روستایی این کلزا جمع‌آوری شود و به‌محض ورود بخش خصوصی مطالبات کشاورزان از طریق بخش خصوصی پرداخت شود.

در سال گذشته پرداخت مطالبات کلزا در استان حتی به زمان کشت کلزا رسید که باعث گلایه بسیاری از کلزا کاران استان گلستان شده بود.

استان در آستانه برداشت محصولات کشت پاییزه قرار دارد و علاوه بر آمادگی برای خرید و پرداخت مطالبات انتظار است با شرایط خاصی که کشاورزان دارند بسته‌های حمایتی و تشویقی برای حفظ کشاورزی استان دولتمردان در نظر بگیرند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا