خرید تور تابستان ایران بوم گردی

مرگ زودرس مطالعات اربعین

محسن‌حسام مظاهری، نویسنده و پژوهشگر اجتماعی تشیع و آیین‌های شیعی، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «مرگ زودرس مطالعات اربعین» نوشت: 

دیروز فهرست مقالات پرشمار یک همایش “علمی” با موضوع تحلیل اجتماعی پیاده‌روی اربعین را مرور می‌کردم. مقالاتی با عناوینی آشنا و کلیشه‌ای که در فراوان نمونه‌های مشابه دیگر تکرار شده و کوچکترین رغبتی برای مطالعه‌ در مخاطب ایجاد نمی‌کند. دریغ آن‌که برگزارکننده‌ی همایش یک دانشگاه معتبر در علوم انسانی بوده و ناشر کتاب هم یک مؤسسه علمی مشهور.

یکی از آفات برجسته‌شدن پیاده‌روی اربعین در سال‌های اخیر، رشد قارچ‌گونه‌ی شبه‌پژوهش‌های سفارشی درباره‌ی این آیین است که محصول رقابت و چشم و هم‌چشمی پژوهشکده‌ها و پژوهشگاه‌ها و سازمان‌ها و مؤسسات پژوهشی دولتی و حاکمیتی درین زمینه است.

هرسال چندین همایش و سمینار و نشست “ملی” و “بین‌المللی” به هزینه‌ی بیت‌المال برگزار شده و صدها کتاب و مقاله نوشته و منتشر می‌شود، اما اکثریت قریب به اتفاق آنها چیزی بیش از تکرار مکررات و فربه‌سازی یک ادبیات و روایتی کلیشه‌ای ازین آیین آن‌هم با واژگانی کم‌شمار و محدود نیست. دریغ از حرفی تازه و ایده‌ای بدیع و نظریه‌ای قابل تأمل که ولو اندکی دانش و فهم ما از این پدیده‌‌ی مهم و سنت فرهنگی غنی (عراقی) و شایسته‌ی تحقیق را بالا برده باشد.

مواجهه‌ی شعارزده و هیجانی با این پدیده و عدم پایبندی پدیدآورندگان و سفارش‌دهندگان این آثار به قواعد و الزامات پژوهش علمی، شرایطی پدید آورده که در کمال تأسف باید گفت مطالعات اجتماعی اربعین، در همان اوان تولد به مرگ زودرس دچار شده است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا