خرید تور نوروزی

اخلاق نظامی در تقابل با نظام اخلاقی

ابوالفضل نجیب، روزنامه‌نگار در یادداشتی با عنوان «اخلاق نظامی در تقابل با نظام اخلاقی» که دز اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

نظام های سیاسی دمکراتیک در جهان اغلب با نظام اخلاقی شان شناخته و مشروعیت پیدا می کنند. درست در نقطه مقابل نظام هایی که بر پایه اخلاق نظامی گری مبتنی هستند. این مولفه پیش از آن که بر کارامدی و ناکارامدی نظام های سیاسی تاکید داشته باشد، بر تلقی و تنظیم رابطه حاکمیت های سیاسی با توده های مردم مبتنی است. هر نظام سیاسی بسته به توانمندی های بالقوه و بالفعل می تواند به همان میزان که کارامد، به دلایل مختلف در حل مشکلات و معضلات مردم ضعیف، ناتوان و در بدترین شرایط ناکارامد و حتی فاسد باشد. راه حل این نقیصه در جوامع دمکراتیک از انجا که متکی به رای مردم و مشارکت همگانی است، با تغییرات مدنی و سیاسی امکان پذیر می شود. درست در نقطه مقابل نظام های غیر دمکراتیک که اغلب با فرافکنی در برابر هر گونه تغییر کمی و کیفی مقاومت می کنند. یکی از راهکارهای فرافکنانه در این نظام ها، به تعبیری توسل به راهکارهای غیر اخلاقی مبتنی بر تحریف، تحقیر و تنزل دادن مطالبات مردم و لوث کردن است.

این رویکرد را می توان بسیار شبیه به نظامی کردن دستگاه اخلاقی حکومت ها تعبیر کرد، آنچه به نظامی کردن نظام اخلاقی تعبیر می شود به نوعی ناظر بر کلیه راهکارهایی است که تلاش دارد از طریق تحریف واقعیت ها، بهانه تراشی، مستمسک قرار دادن هر امر واقعی یا واهی، تنزل دادن مطالبات، همچنین تحقیر مطالبات و مطالبه گران و … نه تنها بر ناکارمدی خود سرپوش گذاشته که در نهایت مطالبه گران را مقصر اصلی ناتوانی و ناکارآمدی خود معرفی کند. این نوع سیستم اخلاقی هیچ تعهد و الزامی به معیارهای عرفی اخلاق سیاسی و در حوزه سیاست ورزی ندارد، مهمترین الزام و نظام اخلاقی این سیستم ها حفظ موجودیت خود است. به این معنی که مجموعه اخلاقیات و مولفه های اخلاقی خود را نه در رابطه با توده ها و تنظیم صادقانه با آنها که با موضوعیت بقا به هر قیمت تنظیم و تعریف می کند. آبشخور این دست از سیستم های سیاسی به ماهوی و از جایی بیرون از نرم های سیاسی، و حتی اخلاقیات دینی است. این نظام های سیاسی قواعد و معیارهای خاص خود را دارند.

اخلاق نظامی تحت هر شرایطی حاضر به پذیرش واقعیت شکست در صحنه های نبرد و در اینجا پذیرش ناکارآمدی در مدیریت جامعه نیست. به این دلیل ساده که از تبعات و عواقب روحی و روانی بر جامعه و جبهه واقف و آگاه است. آنچه به اخلاق نظامی تعبیر می شود اگر چه بخشی از سرناگزیری و مصلحت اندیشی و مصلحت گرایی به راهکار تعبیر می شود، اما این خلقیات وقتی پای به حوزه های سیاسی و در تنظیم رابطه با توده های تحت حاکمیت خود می گذارد، به نوعی توده ها را نیز همسنگ دشمن فرضی و بعضن صادق ترین نیروهای خودی را نیز با تحریف واقعیت، دادن اطلاعات غلط، تحلیل های واهی و … تحمیق و گمراه می کند. همانگونه که منتقدین دلسوز خود را متهم به همسویی با دشمن می کند.

در تاریخ معاصر شاید بهترین نمونه از نظام های اخلاقی اینگونه بتوان به شوروی دوران استالین و آلمان دوران نازی اشاره و ارجاع داد.
دو رویکرد با انگیزه های به ظاهر مختلف، اما آبشخوری یکسان که اساس و بنیان آن نظامی کردن اخلاق بود. در این نظام ها اخلاقیات به شدت تحت تاثیر شرایط تعریف و اعمال می شوند. دروغ، تحریف، تحمیق، توسل به هر راهکار غیر اخلاقی از آنجا که تعریف قائم به ذات ندارند، به‌خودی خود مجاز شمرده می شوند. هر گونه اعتراض به هر گونه و هر اندازه ناکارامدی، با سازوکارهایی که به اخلاق نظامی گری تعبیر می کنیم مواجه و پاسخ داده می شود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. مبننا……..از همان ابتدا……. , بر یک ”اصل ِ ”به شدت ضد اخلاقی ,, ضد مردمي و برخلاف هر جريان يا حركت دمكراتيك و آزادی خواهانه ،، و روشنفكرانه ،بنا نهاده شد . و اين ”اصل” ، متاسفانه تا به امروز ، نه تنها براي جناحهاي به شدت راديكال،كه حتي براي جريانهاي يه اصطلاح اصلاح طلب ،حتي در حد بالاترين سلسله مراتب روسا و پدر خوانده ها همچنان ، به عنوان اصلی ترین اصل ”تنازع بقا نظام ” جاری و ساری و هنوز قابل اقتدا كردن است در شرایط بحران ، برای چشم بستن های راحت ، بر روی اخلاق ، انسانیت و وجدان.
    مدامیکه نفهمند و نفهمید ”اوجب واجبات ” در هر شرایطی..تکرار میکنم در هر شرایطی .”حفظ مردم ،”منافع ملی و عدالت طلبی فاقد تبعیض می باشد .این نوع ”تنازع بقا” برای یک نظام ،نتیجه ای نخواهد داشت …

  2. انصاف چرا سانسور کردی نتیجه گیری کامنت ارسال را؟ترسو.،انوقت ببین
    چه کسانی دم از گفتگو می زنند.عوض نمی شوید شما. جماعت اصلاح طلب .شما اصلاح ناپذیر ترین و ریا کار ترین جماعت تاریخید. مهم نیست مهم این است که امروز حنایتان دیگر رنگی ندارد برای این مردمد

  3. انصاف چرا سانسور کردی نتیجه گیری کامنت ارسال را؟ترسو.،انوقت ببین
    چه کسانی دم از گفتگو می زنند.عوض نمی شوید شما. جماعت اصلاح طلب .شما اصلاح ناپذیر ترین و ریا کار ترین جماعت تاریخید. مهم نیست مهم این است که امروز حنایتان دیگر رنگی ندارد برای این مردم .

  4. علنادرمحیط دانشگاه نظامیان (تحت هانامی)حضوردارند هم مجوز اتش دارندوهم تنبیه….اوجب واجبات است دیگر….

  5. متاسفانه خبرنگاری بالاترین حرفه ای بوده است که همواره مورد طمع دستگاه های اطلاعاتی وجاسوسی دشمنان این مرز و بوم بوده است . و علت آنهم نبودن این قشر زیر رده تشکیلاتی خاص و نداشتن یک رده نظارتی بوده است و متاسفانه اتفاق افتاده که کسانی در این قشر فریب خورده و این حرفه مقدس را در اختیار مطامع بیگانگان قرار داده اند. کسانی هم از این قشر به اصطلاح برای روز مبادا دنبال خبر وتجزیه تحلیل اخباری رفته اند که باب طبع آنها باشد به امید اینکه نویسنده در زمره هیچکدام از این دو نیست خدمتشان عرض شود.
    ۱- مستحضر باشید نظامی یعنی منظم . منظم بودن و منظم کار کردن البته نظامیان هم می توانند مانند خبر نگاران و دیگران به خدمت اربابان زر و زور و قلدر و استعمارگر عالم در آیند و این وجه را به بیراهه برند
    ۲- نظام اخلاقی متعارف عالم تعریفی جدای از آنچه شما سیاهه کرده اید دارد و اصولا در زمانی و مکانی واقعیت پیدا می کند که امنیتی و نظامی وجود داشته باشد کما اینکه نبی مکرم اسلام می فرماید من برای اعتلای اخلاق مبعوث شده ام ودر عین حال هم تلاششان تهیه و تدبیر قوه نظامی بوده است و اگر اکنون قویترین نظام واقعی اخلاقی مطرح دنیا نظام اخلاقی اسلام است ناشی از امنیتی است که قوی ترین قوه نظامی را هم بکار گرفته است و این ناقض حرف شماست که سعی دارید زیرکانه نظامیگری را البته در کشورهای
    خاصی در مقابل نظام اخلاقی قرار دهید
    ۳- اکنون نظام سیاسی حاکم بر آمریکا که ممکن است نظام اخلاق آن مورد پسند و نظر شما باشد فاقد هر گونه مکاسب اخلاقی است. نظام خانواده از هم پاشیده. تنها پول و سرمایه بر آن کشور حکمرانی می کند و تاریخ اندک و مشمئز کنند این رژیم ثابت میکند درسهیم بودن در نابودی ۷۰ ملیون نفر در جنگ جهانی از بین بردن ۱۰ملیون نفر در ویتنام واولین استفاده کنند از بم اتم در ژاپن و کشته و ناقص کردن سه نسل از مردم آن و حضور در هر کودتا و حادث شرارت بار در عالم بویی از اخلاق نبرده ولی در این حال این رژیم به پشتوانه دستگاه بسیار گسترده نظامی خود پنجه بر کل جهان انداخته و وقیحانه خود را کدخدای دهکده جهانی می خواند این در حالی است که اخلاق فاسد این رژیم برعکس استدلال شما بر اخلاق نظامی آن توفق یافته.
    ۴- از چنین مباحثی سودی عاید کسی نمی شود و هر گز نمی توانید اثبات کنید که نظامیگری به دلیل امکان فساد در اخلاق آنان کلا تخطئه هست کما اینکه چنین فسادی به طریق اولا در اقشار دیگر از جمله قشر خودتان بیشتر است.
    و سخن آخر واینکه امیرالمومنین علی ابن ابیطالب علیه السلام بنیانگذار قویترین وبی نظیر ترین نظام اخلاقی عالم نظامیان را زین الاولاد خواندند یعنی اخلاق نظامی نه تنها تضادی با نظام اخلاق ندارد بلکه تکمیل کنند آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا