خرید تور تابستان

درسی از حضور مهاجران افغانستانی در ایران

مهدی تدینی، نویسنده، مترجم و فاشیسم‌پژوه در یادداشتی درباره‌ی مهاجران افغانستانی در ایران در صفحه‌ی اینستاگرام خود نوشت:

دربارۀ میزان حضور مهاجران افغانستانی در ایران آماری ندارم، اما گاه به چشم از حضور پرشمارشان متعجب می‌شوم. پیش آمده که وسط تهران در پارکی مهاجران افغانستانی را دسته‌دسته دیده‌ام (شاید هم حضورشان را هماهنگ می‌کنند). پیش‌تر بگویم که قلباً مردم افغانستان را دوست دارم و بهروزی‌شان برایم مهم است. کافی است در کانالم کلمۀ «افغانستان» را جستجو کنید و ببینید هرچه درباره‌شان نوشته‌ام برادرانه و دلسوزانه است.

درسی که خود ما از حضور مهاجران افغانستانی می‌توانیم بگیریم این است که بفهمیم هرگونه مخالفت با حضور مهاجران مصداق «فاشیسم» نیست. تا وقتی دلایل عینی و معقولِ سیاسی، اقتصادی، جامعه‌شناختی و جمعیت‌شناختی مطرح می‌شود، نمی‌توان مخالفت با مهاجران را با برچسب «بیگانه‌ستیزی» به فاشیسم ربط داد. هیچ‌چیز خطرناک‌تر از تخریب و آشفتگی مفهومی نیست. پیش‌تر شرح داده‌ام که مغشوش کردن مفهوم «فاشیسم» از سوی کمونیست‌ها چگونه خود کمک کرد تا راه فاشیسم برای رسیدن به قدرت هموارتر شود.

زمانی می‌توان مخالفت با مهاجران را مصداق مهاجرستیزی فاشیستی دانست که استدلالی «نژادی» در پس آن نهفته باشد. در نگاه نژادی، «مقوله» (یعنی کتگوری استدلال) کاملاً متفاوت است. اما آیا شهروندان یک کشور به عنوان صاحبان حق رأی و حکمرانی حق ندارند بخواهند ضوابط روشن و سختگیرانه‌ای برای جذب مهاجر وجود داشته باشد؟ آیا نمی‌توان گفت جذب مهاجر باید عاقلانه و بر اساس نیاز و ظرفیت یک کشور باشد؟ آیا نمی‌توان گفت مهاجر باید ویژگی‌های مشخصی داشته باشد تا بتواند در جامعۀ جدید عضو مؤثری باشد؟ هیچ‌کدام از این پرسش‌ها نژادی نیست.

اینها پرسش‌های معقولی است که اگر افراد و گروه‌های موجه از آنها طفره روند، اتفاقاً به دکانی دونبش برای جریان‌های فاشیستی تبدیل می‌شود؛ چنانکه در غرب دیده‌ایم. شهروند ایرانی حق دارد این پرسش‌ها را دربارۀ مهاجران افغانستانی بپرسد؛ بدون اینکه اینها چیزی از برادری ما کم کند.

گذشته از این، موج مهاجرت مردم افغانستان را درک نمی‌کنم. در افغانستان جنگی در کار نیست؛ مشکل فقط سرکوب است. حرفم با این مهاجران این است که شما نه حاضر شدید از دولتی که غرب دو دهه برای آن هزینۀ جانی و مالی کرد دفاع کنید و نه حاضرید دولت جایگزین آن را تحمل کنید! نه! کسی شما را نجات نمی‌دهد، وقتی همیشه فقط طفره می‌روید. برگردید و آینده‌تان را بسازید؛ همان‌طور که همیشه از ایرانیان خواهش می‌کنم بمانید و خسته نشوید که تنها ناجی‌مان خودمانیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. سلام . من نمیدانم چه کسی این وازه نچسب ” افغانستانی ” را برای مردم افغانستان باب کرد . مگر ما به مردم کردستان نمی گوییم کرد . یا به اهالی لرستان لر . یا به اهالی تاجیکستان و ترکمنستان و مجارستان و . . نمی گوییم : تاجیک و ترکمن و مجار . اعالی افغانستان هم در طول تاریخ ” افغان ” نامیده شده اند . اشرف افغان که معرف حضور هست .

    10
    15
    1. به قوم پشتون (ویا «پختون»ویا«پاتان»)که یکی از اقوام افغانستان هست میگن «افغان» بنابراین اطلاق این نام به بقیه ی اقوام این کشور نادرست هست.افغانستان یک نام جعلی برای همسایه ی شرقی ایران هست.افغانستان فقط در مورد قسمتی از جنوب این کشور که سرزمین پشتونهاست صدق میکنه درگذشته های نه چندان دور هم به این سرزمین و قسمتی از پاکستان«پاتانستان»میگفتند.نام پاکستان هم برگرفته از همین نام هست.

      4
      2
    2. اگر کل ایران را تنها قوم بلوچ حاکم شوند و نام این کشور را بلوچستان بنامند آیا تو به عنوان ترک ، کرد ، لر و عرب حاضری تو را بلوچ بنامیم ؟؟

    3. در کشوری زندگی میکنیم که مسیولینش خودشونو به کری میزنند تا پاسخگوی هیچ مشکلی نباشند.

  2. جناب نویسنده!این متنهای انتقادی و منطقی و مستدل و هشدارهای دلسوزانه برای جماعت خود رای و مشکوکی که خود را به نفهمی زده وگوشش به هیچ حرف حسابی هم بدهکار نیست و تصمیم خودش را گرفته؛ بی فایده هست.موفق باشید.

    18
    2
  3. آقای … زمان دولت غربی هم ورود مهاجرین همین بود مرزها هم وضعیتش تقریبا همین یدونه پاسگاه دم مرز نمی ذاشت آقای غنی طالبان هم خیلی وقت بود با ما همسایه بود اکثر مهاجرین افغانستانی داخل ایران هم زیاد گویا مخالف طالبان نیستند البته بستگی به پیش زمینه قومیشون داره در کل زیاد وارد این موضوع نشید درگیری ایجاد میشه فقط ولشون کنید زندگیشون می کنند ما هم زندگیمونو می کنیم خیلی وقته مهاجرین افغانستانی اکثریت مکانها را گرفتند این خانم بازیگر افغانستانی تبار بود که مرتب به بانک مرکزی ایران دستور می داد یا مریم سما را یادتون رفته آه من هنوزم یادم میادش چندشم میشه اه

    3
    21
  4. اکنون که جنگی در افغانستان وجود ندارد مهاجرین افغانستانی باید به کشورخودشان برگردند ایران دیگر ظرفیت و گنجایش اینهمه مهاجر انهم بمدت پنجاه سال را ندارد انها باید مسئولیت قبول کرده و برگردن به کشوری که در ان ریشه دارند و انجا اباد کنند

    26
    2
    1. واقعا دیگه خسته شدیم از وجود این مهاجران، هر کشوری ظرفیتی داره حتی اگر دلایل بشر دوستانه هم باشه باید منافع ملی و قومیتی هم مد نظر باشه الان این افراد در حال تغییر ساختار جمعیتی در برخی شهرهای ایران هستند و در دراز مدت برای ما ایرانی ها خوب نیست، چون ما تجربه محمود افغان را از طریق جنگ داشتیم و الان داره به شیوه تولید مثل و در اختیار گرفتن مشاغل به شیوه نرم صورت میگیره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا