خرید تور تابستان ایران بوم گردی

ماجرای خبر ساختگی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار آرای باطله‌ی احمدی‌نژاد

ساسان والی‌زاده از فعالان رسانه‌ای به بهانه‌ی انتخابات اخیر، به خاطره‌ای از چگونگی انتشار یک خبر فیک در انتخابات ۱۴۰۰ اشاره کرد؛ خبر فیک تعداد آرای باطله به نام احمدی نژاد در آن انتخابات که در واقع مثالی فرضی در یک کلاس آموزشی بود ولی دستمایه‌ی تحلیل‌های فراوانی قرار گرفت.

آقای والی‌زاده به انصاف نیوز گفت: چند سال پیش در دانشکده فارس چند واحد مبانی خبر و  اصول خبرنویسی را تدریس می‌کردم. موضوع درس ما سواد رسانه‌ای بود. آنجا می‌گفتم که اگر کسانی که در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی و… فعال هستند، سواد رسانه‌ای داشته باشند، طبق نشانه‌هایی می‌دانند به یک خبر اعتماد کنند یا نه.

او با اشاره به مثال‌های مختلفی درباره‌ی اینکه یک خبر چگونه نشانه‌های خبر درست یا کذب‌بودن را دارد ، گفت: طبق یک مثال انتخاباتی گفتم همانطور که می دانید آراء باطله در انتخابات اگر چه شمرده می‌شوند اما اسامی یا نوشته‌های احتمالی در برگه ها ثبت، تجمیع و اعلام نمی‌شوند. مثلا فرض کنید خبری به گزارش فان نیوز منتشر می‌شود که  آرای باطله‌ را فهرست کرده است. دانشجویان برای تکمیل مثال هر کدام نامی را اضافه کردند و آراء فرضی برای آن برشمردند. مثلا  فردی نام آقای احمدی‌نژاد را پیشنهاد داد و مقابل آن ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نوشت، دانشجوی دیگری نام فلان فوتبالیست را یا فلان خواننده را و برای هر کدام عدد رای فرضی نوشته شد. در مثل مناقشه نبود!  از دانشجوها خواستم بگویند حالا  به عنوان یک مخاطب بر اساس چه دلایلی این خبر فیک است و چه مواردی در  خبر باشد که خبر قابل اعتماد شود؟

این فعال رسانه‌ای گفت: برای دانشجویان دلایل فیک بودن خبر را مرور کردیم. اول اینکه منبع خبر فان نیوز است و از همین منبع می‌فهمیم که لابد اخبار فان و غیر واقعی منتشر می‌کند، مهم تر از آن منبع رسمی چنین خبری باید وزارت کشور باشد اما در این خبر چنین چیزی نیست. اگر هم اسم منبع رسمی می‌آمد بازهم نمی‌شد اعتماد کرد. چون رویه قانونی وزارت کشور اعلام اسامی نامربوط آراء باطله به تفکیک آمار نیست.

به‌گفته‌ی والی‌زاده، ظاهراً این مثال آموزشی در چندجا پخش شده و به دست یکی از فعالان سیاسی در احزاب رسیده بود و آن را در قالب خبری که یک منبع موثق اعلام کرده‌است، منتشر کرد و درباره‌ی آن تحلیل‌های سیاسی و رسانه‌ای نوشت. همین خبر در رسانه‌‌های داخل و خارج از کشور بازتاب داشت! حتی این موضوع مطرح شد که آیا پایگاه رای آقای احمدی‌نژاد همین تعداد است یا بیشتر؟ آیا این رای اعتراضی بود یا خیر؟ این خبر کذب تا مدت‌ها در فضای سیاسی کشور تحلیل می‌شد!

او در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: این مثال نشان می‌دهد اگر سواد رسانه‌ای به‌درستی در عموم جامعه به‌خصوص در فعالان سیاسی و رسانه‌ای وجود داشته باشد، هر خبری به سادگی پذیرفته نمی‌شود و مورد استناد، تحلیل و بررسی قرار نمی‌گیرد. متأسفانه خبرهای فیک و جعلی به ویژه در شبکه های اجتماعی که فاقد نظام صحت سنجی و دروازه بانی خبر هستند می‌تواند محل قضاوت‌های ناصواب قرارگیرند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. جامعه بی در و پیکر رسانه ای که هر کس مادرش از پدرش جدا شد می رود سایت خبری می سازد واسمش را انصاف می گذارد همین است.
    می شود سایت خبری که جز فحشا و ابتذال خبری چیزی در آن دیده نمی شود.
    احمق بی وجدان که چون بنای کارش خراب کردن دیگران است. برای پیشبرد نیت شومش دست به کاری می زند. سایت خبری که رتاست و دروغ اصلا برایش مهم نیست. مردک مزخرف احمق من بعنوان کسی که در یک شهرستان استان کوچک کشور ریس صندوق رای بودم در 1400 از 830 رای کل صندوق 24 رای بنام محمود احمدی نژاد بود که باطل اعلام کردیم.
    ببندید این اسم انصاف و سایت بی شرمتان را که حال هرچی مخاطب بهم می زنید.

    7
    11
  2. انصاف احمدی نژاد فراموش شدنی نیست بیخودی تخریبش نکن جواب خدا رو چی داری بدهی فقط کافیه یکبار دیگه تایید صلاحیت شود تا ببینی با چه میزان مشارکت بالایی رای میاورد حاضرم شرط ببندم

    1
    2
  3. بخایید نخایید احمدی نژاد محبوبیت داره بین همه اقشار. بخدا هرکاری کنید محبوبیتشو نمیتونید سانسور و تخریب کنید. خودتونو خسته نکنید

    1
    3
  4. الکی چرت پرت تحویل مردم ندین مردم احمدی نژادازته دل دوست دارندمسئولین ازآرای باطله احمدی نژادهم میترسن رییسی منتخب16درصدمردم ایران بوده جرات داشتن احمدی نژادتاییدمیکردن پس الکی حرف اضافی نزنید

    1
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا