خرید تور تابستان

از لالایی پروین بهمنی تا اعتراض فریدون آسرایی

در دومین روز از جشنواره موسیقی فجر فریدون آسرایی از این که نمی‌تواند در شهر خود، کنسرت برگزار کند گلایه کرد و پروین بهمنی در میان استقبال پر شور مخاطبان حاضر در برج آزادی نوای لالایی قشقایی سر داد.

به گزارش خبرآنلاین، در دومین روز از سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر شنبه 25 دی، 11 گروه در پنج سالن روی صحنه رفتند.

در این روز تالار وحدت میزبان ارکستر سمفونیک و گروه رستاک بود. در سالن رودکی هم کُر ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر خانه هنرمندان روی صحنه رفتند. در این میان در برج آزادی دو گروه موسیقی نواحی حاوا و دیلمون و میلاد درخشانی اجرا داشتند. نیاوران نیز که در دو روز اول جشنواره به اجرای بانوان اختصاص داشت شاهد روی صحنه رفتن گروه نازار و ترنه بود. فریدون آسرایی و فرزاد فرزین هم مهمان سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی بودند و برج میلاد برای شب دوم جشنواره برنامه‌ای نداشت.

آن‌چه در ادامه می‌خوانید نگاهی است به اتفاقاتی که در بعضی از این کنسرت‌ها رخ داد.

از «سرزمین دلاوران» تا «شبی بر فراز کوه سنگی»

ارکستر سمفونیک تهران به رهبری شهرداد روحانی اجرای خود را در جشنواره موسیقی فجر با «سرزمین دلاوران» اثر احمد پژمان آغاز و با «شبی بر فراز کوه سنگی» اثر مودست موسورگسکی پایان داد.

در دومین روز از سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر، اولین اجرای تالار وحدت در ساعت 18:30 به ارکستر سمفونیک تهران به رهبری شهرداد روحانی اختصاص داشت.

ارکستر سمفونیک تهران کنسرت خود را در دو بخش اجرا کرد. بخش نخست اجرای سمفونی «سرزمین دلاوران» اثر استاد احمد پژمان بود. این اثر در پنج بخش با نام‌های «نیایش»، «آغاز نبرد»، «در بند دشمن»، «نبرد دلیران» و «جشن برای آزادگان» خلق شده است.

موومان‌های گوناگون این سمفونی بسیار پر فراز و فرود اجرا شد و بخش‌های بسیاری از آن سرعت و تکنیک بالای نوازندگان را می‌طلبید.

در موومان پنجم این سمفونی، سازهای کوبه‌ای دف و تنبک هم به یاری دیگر سازها آمدند تا برای لحظاتی دونوازی دف و تنبک فضای متفاوتی به اجرای ارکستر سمفونیک تهران بدهد.

با پایان موومان پنجم «سرزمین دلاوران»، زمان استراحت رسید و ارکستر برای دقایقی صحنه را ترک کرد.

در بخش دوم، ارکستر سمفونیک تهران چند قطعه دیگر را اجرا کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به «مارش اسلاو» اثر پیتر ایلیچ چایکوفسکی، «پاوان» اثر گابریل فوره و «شبی بر فراز کوه سنگی» اثر مودست موسورگسکی موسیقیدان روس اشاره کرد.

اجرای قطعات بخش دوم با اثری به پایان رسید که پایان بخش آن سلونوازی (تک‌نوازی) زیبای فلوت شهرام رکوعی بود.

با پایان این اثر شهرداد روحانی به نشانه پایان اجرا از صحنه خارج شد اما تشویق حاضران به قدری بود که او مجددا بازگشت تا چوب رهبری ارکستر را برای اجرای قطعه بیز (قطعه پایانی) کنسرت در دست گیرد.

با اجرای این قطعه بیز تماشاگران تصور کردند اجرا به پایان رسیده است چون شهرداد روحانی هم از صحنه بیرون رفت اما با بازگشت دوباره او معلوم شد ارکستر قرار است قطعه بیز دیگری هم بنوازد و به این ترتیب اجرای ارکستر سمفونیک تهران در سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر به پایان رسید.

استقبال از سپرده شدن چوب رهبری به لوریس چکناواریان

رازمیک اوحانیان رهبر گروه کُر ارکستر سمفونیک تهران، هنگام اجرای قطعه «ایران» از لوریس چکناواریان دعوت کرد تا قسمتی از این قطعه را رهبری کند، این حرکت اوحانیان  مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.

گروه کُر ارکستر سمفونیک تهران به رهبری رازمیک اوحانیان دیگر گروهی بود که در دومین شب از سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر روی صحنه رفت. کنسرت این گروه ساعت 18:30 در سالن رودکی برگزار شد.

در بخش اول این کنسرت قطعاتی از آثار آهنگسازان موسیقی کلاسیک از جمله موتزارت، جورج گرشوین و بخش‌هایی از موسیقی فولکلور چک و در بخش دوم قطعاتی انقلابی از جمله قطعه «ایران» ساخته لوریس چکناوریان، «آزادی» ساخته گلنوش خالقی و گلچینی از آهنگ‌های فولکلور ایرانی اجرا شد.

رازمیک اوحانیان هنگام اجرای قطعه «ایران» از ساخته‌های لوریس چکناواریان از او دعوت کرد تا روی صحنه برود و قسمتی از این قطعه را رهبری کند، این حرکت اوحانیان  مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت .

در این اجرا شاهرخ شیردوست، محمدرضا قراتپه، یاشار احمدی، محمد کیا‌خسروی و میلاد بیگدلو به عنوان تک‌خوان همراه با گروه 40 نفری کُر ارکستر سمفونیک تهران روی صحنه حضور داشتند .

بازی با خاطرات دهه 60

یکی از قطعات اجرا شده توسط ارکستر خانه هنرمندان به رهبری محمد سریر موسیقی سریال «چراغ خانه» بود. «چراغ خانه» نام یک مجموعه تلویزیونی به کارگردانی منوچهر پوراحمد است که سال 1368 از شبکه اول سیما پخش شد.

سالن رودکی در اجرای نوبت دومِ روز شنبه 25 دی میزبان ارکستر خانه هنرمندان به رهبری محمد سریر بود. این اجرا ساعت 21:30 آغاز شد.

محمد سریر در مورد قطعات انتخاب شده برای این کنسرت گفت: «ما برای این اجرا به سراغ قطعات نوستالژیک رفته‌ایم که بخشی از آن ساخته خودم و حاصل همکاری با زنده‌یاد محمد نوری است. نوری متولد اول دی بود و به همین مناسبت سعی کردیم با اجرای قطعاتی که او خوانده است، یادش را زنده کنیم.»

ارکستر خانه هنرمندان، اجرای خود را با موسیقی سریال «چراغ خانه» به آهنگسازی محمد سریر شروع کرد. «چراغ خانه» نام یک مجموعه تلویزیونی به کارگردانی منوچهر پوراحمد بود که در سال 1368 تهیه و از شبکه اول سیما پخش شد.

در ادامه قطعات «اگر تو آمده بودی»، «روز بی‌غروب»، «در سفر گم شدن»، «روز عروسی»، «دلاویزترین»، «گریز»، «آواز با عشق»، «جان مریم»، «آیینه جاری» و «ایران» اجرا شدند .

در این اجرا علی تفرشی به عنوان خواننده، ارکستر خانه هنرمندان ایران را همراهی می‌کرد .

ترکیبی از حزن و حماسه

موسیقی پژوهشی و سنتی گروه حاوا، ترکیبی از حزن و حماسه بود که به زبان ترکی قشقایی به انبوه مخاطبان مشتاق ارائه شد.

برج آزادی ساعت 18:30 میزبان دو گروه موسیقی نواحی حاوا به سرپرستی پروین بهمنی و دیلمون به سرپرستی محمود فرضی‌نژاد بود.

نخست گروه موسیقی حاوا با همراهی جمعی از هنرمندان و نوازندگان موسیقی قشقایی روی صحنه رفت و به اجرای قطعاتی همچون «باش گرایلی»، «آواز کیخا»، «هاینا هلی»، «عروسی صنم»، «آواز صمصام»، «هلی رحیملو»، «مست مستم»، «واسونک» و آواز «خداکرم» و «لالایی» پرداخت. نواهایی که حزن، حماسه و عشق را برای مخاطبان پر شور موسیقی قشقایی به ارمغان آورد.

دامون شش‌بلوکی، پژوهشگر موسیقی نواحی و فرزند پروین بهمنی گفت: «ما به دلیل مشکلات و دور بودن اعضا، تمرینات مختصری انجام دادیم اما به آمادگی نسبی رسیدیم.» او سپس به ابراهیم کهندل‌پور، خواننده پرآوازه قشقایی اشاره کرد که گروه حاوا را در اجرای این دوره از جشنواره همراهی می‌کند. بعد از اجرای دو قطعه توسط گروه حاوا، پروین بهمنی‌ با نوای ساز بادی و تشویق حاضران روی صحنه آمد، یک روسری را به ساز نوازنده بادی گره زد و نوای لالایی قشقایی را خواند.

بهمنی‌ بعد از اجرای یک قطعه کوتاه صحنه را ترک کرد. پیش از این دامون شش‌بلوکی فرزند این هنرمند گفته بود مادرش در این کنسرت با توجه به شرایط جسمی که دارد فقط در بخشی از هم‌خوانی و اجرای فرم‌ها حضور خواهد داشت. برای اجرای قطعه بویراحمدی نیز، موسی موسوی روی صحنه آمد.

اجرای گروه موسیقی حاوا با حضور پر شور هموطنان ایل قشقایی همراه شده بود و بعضی از بانوان و آقایان با لباس محلی ایل قشقایی به محل اجرای موسیقی آمده بودند. موسیقی پژوهشی و سنتی گروه حاوا، ترکیبی از حزن و حماسه بود که به زبان ترکی قشقایی به انبوه مخاطبان مشتاق ارائه شد.

ابراهیم کهندل‌پور (خواننده)، موسی موسوی (خواننده قطعات بویراحمدی)، هوشنگ سلیمی (کمانچه)، امین پوستکار (تنبک)، فرزاد محمودی (رباب)، حسین کریمی (سرنا و کرنا قشقایی)، آرش عزیزی (تار و همخوان)، دامون شش‌بلوکی (نقاره و همخوان) و پیران درخشان(سه‌تار قشقایی) پروین بهمنی، سرپرست و همخوان گروه حاوا را در سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر همراهی می‌کردند.

فضایی شاد و همدلانه

در کنسرت گروه دیلمون اجرای پر انرژی اشعار گیلکی، مخاطبان پر شور استان گیلان را هم به برج آزادی کشانده بود و فضایی شاد و همدلانه‌ بر اجرا حاکم بود.

برج آزادی در ادامه شاهد اجرای گروه موسیقی و تئاتر دیلمون به سرپرستی محمود فرضی‌نژاد بود.

گروه دیلمون به اجرای آهنگ‌هایی همچون «دیلمون دادو»، «گوسند دوخان»، «غربتی»، «دیلمون رجای دراز تومونه جون»، «امیری»، «له له»، «رعنا»، «اهه بگو» و «کونوس کله» پرداخت و فضایی مفرح، شاد و سرزنده‌ را ایجاد کرد. همراهی مخاطبان در طول اجرا نشان از رویکرد تعاملی این گروه با مخاطبان داشت.

محمود فرضی‌نژاد ضمن توضیح در مورد بعضی نواها همچون «رعنا»، «اهه بگو» و «کونوس کله» زمینه‌های اجتماعی و مادی پیدایش آن‌ها را شرح داد. ترتیب آهنگ‌ها از دیلمون یا کوه شروع شده و به تدریج به کوهپایه و روستا و…رسید.

هنرمندانی توانا همچون رضا فکوری (کمانچه)، آرش عشقی (بم تار)، توماج مصفا (سه تار)، صابر غلامی پور (لبک)، سبحان سرایی (سه تار)، علی اطهری (دایره)، نوید لاهیجی (نقاره و همخوان) و حدیث نیکرو (همخوان)، سرپرست گروه را یاری می‌رساندند. اجرای پر انرژی اشعار گیلکی مخاطبان پر شور استان گیلان را هم به سالن برج آزادی کشانده بود و در کل فضایی شاد و همدلانه‌ بر اجرا حاکم بود.

فریدون آسرایی: حق اجرای کنسرت در شهر خودم را ندارم

فریدون آسرایی در اجرای خود در جشنواره موسیقی فجر گفت: «به عنوان یکی از ساکنین کرج حق اجرای کنسرت در شهر خودم را ندارم. فکر می‌کنم این اصلا درست نیست و آرزو دارم روزی در شهر خودم هم بخوانم.»

نخستین خواننده‌ای که در دومین شب از سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در بخش پاپ روی صحنه رفت فریدون آسرایی بود. کنسرت این خواننده پاپ ساعت 19 در سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی برگزار شد.

در ابتدای برنامه، نوازندگان گروه یک به یک و فریدون آسرایی در حال خواندن قطعه «عشق یعنی» وارد صحنه شدند. آسرایی پس از اجرای قطعه اول گفت:«عشق یعنی؛ وقتی شما را می‌بینم و مطمئن‌ام امشب از خوشی می‌میرم. خوشحالم که در قالب جشنواره موسیقی فجر روی صحنه هستم و امیدوارم تعداد این گونه جشنواره‌ها بیشتر و حال و روز موسیقی پاپ بهتر شود.»

دومین قطعه «غریبه» بود با نواختن پیانو توسط کارن زیاری و ویولن توسط امیرحسین محمودی آغاز شد.

سومین قطعه این برنامه، آهنگی ریتمیک و بی‌کلام با تم موسیقی بختیاری بود. مهرناز دبیرزاده تکنوازی دف را در این قطعه بر عهده داشت و سولوی ویلن هم فضای شاد آن را تکمیل کرد.

قطعه «مستی» در این کنسرت با تنظیم متفاوتی نسبت به نسخه اصلی اجرا شد و مخاطبان بار دیگر شاهد تک‌نوازی مهرناز دبیرزاده با دف شدند.

فریدون آسرایی با این پرسش که آیا موافق قطعه شاد هستید؟ به سراغ «مجنون توام» رفت. قطعه «سلام» با همخوانی حاضرین و پخش تصاویر بارانی از نمایشگرهای سالن اجرا شد. آسرایی پیش از خواندن این قطعه بخش‌هایی از ترانه آن را دکلمه کرد و در هنگام اجرا هم بخش‌هایی را مطابق با حال و هوای سالن تغییر ‌داد.

فریدون آسرایی بخش اول قطعه «نگاهت» را به همراه کارن زیاری خواند. او که یک بیت را خودش می‌خواند برای اجرای بیت بعد میکروفن را جلوی صورت نوازنده کیبورد گروهش می‌گرفت.

قطعه «دوستت دارم» این خواننده که تلفیقی با شعر معروف آذری «کوچه‌لر» است با استقبال آذری‌زبان‌ها مواجه شد و بیان عبارت «یاشاسین آذربایجان» از سوی فریدون آسرایی، تشویق‌ حاضران را به همراه داشت. این خواننده در ادامه گفت: «آرزویی دارم که امیدوارم روزی برآورده شود و آن، این است که جشنواره موسیقی فجر در تمام شهرهای ایران برگزار شود. هر چند متولد تهرانم اما به عنوان یکی از ساکنین کرج حق اجرای کنسرت در شهر خودم را ندارم. فکر می‌کنم این اصلا درست نیست و آرزو دارم روزی در شهر خودم هم بخوانم.»

«ای کاش» یکی دیگر از قطعات شش و هشت این خواننده بود که اجرای آن استقبال حاضران را به همراه داشت. فریدون آسرایی پیش از قطعه «هنوز همونیم» گفت: «قطعه‌ای را که الان می‌خواهیم اجرا کنیم مدتی است که نخوانده‌ایم اما قبل از آن برای مادرها دست بزنید.» او این کار را به یاد مادر مرحومش خواند. در هنگام اجرای این کار هم انیمیشن مرتبطی با موضوع مادر پخش شد که بخش پایانی آن تصویر فریدون و مادرش بود.

آسرایی در ادامه برنامه و پیش از قطعه «چشمات مال منه» گفت: «اتفاقات زیادی در کشور ما رخ می دهد که خیلی‌‌ها را غمگین می کند اما همه باید بدانند که ما در کشورمان برای رسیدن به آرزوهایمان تلاش می‌کنیم. آرزوی شادی و خوشبختی برایتان دارم و امیدوارم همیشه سلامت باشید.»

با شروع قطعه «یادش به خیر» همخوانی‌های دوستداران فریدون آسرایی شروع شد. او پس از اجرای بخش‌هایی از «یادش به خیر»، به سراغ «آهای خوشگل عاشق» رفت و کنسرتش را با این قطعه به پایان رساند.

در این کنسرت کارن زیاری (پیانو و کیبورد)، امیرحسین محمودی (ویلن)، مهرناز دبیرزاده (دف و سازهای کوبه‌ای)، فرهاد بهرام (گیتاربیس)، سعید خانزاد (گیتار الکتریک) و بهزاد اشعاری (درامز) اعضای گروه فریدون آسرایی به رهبری ایمن خراسانی‌راد (گیتار الکتریک) بودند.

تازه ترین خبر فرزاد فرزین از آلبوم جدیدش   

فرزاد فرزین با اشاره به زمان انتشار آلبوم جدیدش، «شانزه‌لیزه» گفت: «چند باری درباره زمان انتشار این آلبوم صحبت کرده‌ام ولی این بار با قاطعیت می‌گویم که سال آینده و در بهترین زمان ممکن منتشر خواهد شد.»

فرزاد فرزین در شب دوم از سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر روی صحنه رفت. کنسرت این خواننده پاپ روز شنبه 25 دی ساعت 22 در سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی برگزار شد.

فرزاد فرزین اجرای خود را با قطعه «آره آره» آغاز و پس از سلام و احوالپرسی و خوش‌آمدگویی به حضار، قطعه «شش» را اجرا کرد. او در ابتدای این کنسرت گفت: «امشب مفتخرم که در قالب جشنواره موسیقی فجر میزبان شما باشم و خوشحالم که قرار است بار دیگر در کنار هم شب ویژه و پرانرژی‌ای داشته باشیم.» فرزین در ادامه با اجرای قطعات «نگرانتم»، «تو فکرتم» و «ای وای دلم» گفت: «امیدوارم هیچ‌وقت نگران کسی نباشید و همیشه حالتان خوب باشد.»

فرزین در ادامه با اجرای قطعه «عذابم نده» درباره آلبوم جدید خود توضیح داد: «چند باری درباره زمان انتشار آلبوم جدیدم، «شانزلیزه» صحبت کرده‌ام ولی این بار با قاطعیت می‌گویم که این آلبوم سال آینده و در بهترین زمان ممکن روانه بازار موسیقی خواهد شد.»

اجرای قطعاتی از آلبوم «شخصی» و «شانس» از دیگر بخش‌های این کنسرت بود و در اواسط این برنامه نیز اعضای ارکستر فرزاد فرزین، به اجرای قطعه‌ای بی‌کلام پرداختند. فرزین در بخش دیگری از صحبت‌هایش با معرفی علیرضا طلیسچی که در سالن حضور داشت، از او به عنوان خواننده‌ای قوی و خوش‌صدا نام برد.

فرزاد فرزین پس از اجرای قطعه «بچه»، دکتر محمدرضا چراغعلی، مجید عبدی، محمد حاتم‌پور و کیوان ملک‌مطیعی را به عنوان دیگر مهمانان این کنسرت معرفی کرد. دو قطعه آخر تیتراژ برنامه تلویزیونی «ماه عسل» و «با تو» بودند.

یاشار خسروی، مهرداد معافی، احمد امین‌پور، سینا پرتوی، جمال چلبیانی، محمد شاکر و احسان امیدی اعضای ارکستر فرزاد فرزین و مهران خلیلی نیز رهبر آن بود.

سی‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر از 24 دی تا اول بهمن به ریاست حمیدرضا نوربخش در حال برگزاری است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا