خرید تور تابستان ایران بوم گردی

آیا سگ پاک است؟ | پاسخ آیت‌الله ناظم‌زاده

«آیا سگ‌ها، از‌ جمله، سگ‌های کوچک و زینتی منازل، پاک هستند؟»، این سوال سبب شد که آیت الله سیداصغر ناظم‌زاده قمی، استاد حوزه علمیه‌ی قم چندماهی درس خارج فقه خود را به این موضوع اختصاص دهد.

حاصل این بحث و پژوهش، در کتابی که هم اکنون در انتشارات دفتر تبلیغات چاپ و منتشرشده هست و چکیده این نظریات در پی می‌آید:

۱. تمام فقهای عظام شیعه امامیه و بزرگان مذاهب اهل سنت (غیر از مالک) به صراحت بر نجاست مطلق سگ، اعم از تربیت شده و ولگرد، فتوا داده‌اند. همچنین بیش از ده روایت مسند و معتبر به صراحت دلالت بر نجاست سگ دارد، بنابر این، ادعای طهارت سگ، خلاف نظر اجماع فقهای شیعه (چه اجماع محصل و چه اجماع منقول) است، بلکه به فرموده صاحب جواهر خلاف ضرورت مذهب نیز هست.

یک فراز از کلام بسیار جامع صاحب جواهر، چنین است:
“ششم و هفتم از نجاسات، سگ و خوک‌اند، هر دوی این ها هم خودشان و هم آب دهانشان نجس است و هرگز قابلیت تطهیر ندارند،… دلیل بر نجاست سگ و خوک، روایات مستفیضه(بسیار زیاد) است که در میان آنها روایات صحیحه و موثقه است. یکی از آن روایات این است که امام معصوم قسم جلاله یاد کرده که سگ نجس است: «والله نجس والله نجس»، و نیز اجماع منقول از فقهاست که سگ نجس است، چنانچه شیخ طوسی وعلامه حلی و… ادعای اجماع بر نجاست سگ و خوک کرده‌اند.”(جواهر الکلام، ج ۵، ص ۳۶۶).

۲. یکی از محرمات در اسلام اذیت و آزار تمامی حیوانات از جمله اذیت و آزار رسانی به سگ می باشد.

۳. نگهداری سگ در منزل اگر آزاد باشد و با زندگی انسان سر و کار داشته باشد، از نظر اسلام حرام نیست ولی کراهت شدید دارد، زیرا نجس بودن آن اگر با رطوبت باشد، سبب نجس شدن زندگانی و اثاث و لباس صاحب خانه می شود. و کسانی که به اسلام معتقدند اگر با رطوبت، با سگ ملاقات داشته باشند باید برای نماز خواندن و غذا خوردن، دست و لباس خود را تطهیر نمایند وگرنه عبادت و نمازشان باطل و خوردن غذا هم آلوده به نجاست باشد، حرام است.

خلاصه این‌ که: نگهداری سگ در زندگی انسان باشد و ممکن است از نظر بهداشتی برای مجموعه خانواده آسیب و آلودگی هایی به همراه داشته باشد. و دلیل کراهت آن از همین جهت است. و اینکه سگ را حمام می برند تاثیری بر رفع کراهت ندارد. بلکه تمام قطرات آبی که از او می ریزد نجس است.

۴. سگ بازی‌ از نظر شرعی حرام نیست ولی کراهت دارد و افرادی که به سگ بازی مبتلا هستند، اگر با رطوبت یا با آب دهان سگ تماس دارند، باید درموقع خواندن نماز، خود و لباس خود را تطهیر نمایند، ودر غیر این صورت نماز باطل است و در موقع خوردن غذا اگر دست و دهان به تماس با سگ نجس شده آب بکشد بلامانع است و گرنه خوردن غذای نجس حرام است.

۵. یکی از حقوق حیوانات از جمله سگ، خوراندن خوراک و دادن آب به آنهاست و توصیه شده محل نگاهداری و بدن هر حیوان از جمله سگ رعایت شود تا هم صاحب و هم خود حیوان از بیماری ها مصون بمانند.

۶. از نظراسلام تامین غذای مناسب برای هر حیوان از جمله سگ ولو سگ ولگرد باشد پسندیده و اجر و پاداش اخروی دارد.

۷. خرید و فروش سگ اگر تربیت شده باشد، مثل سگ های شکاری، سگ گله و مراقب خانه، و سگ پلیس و غیره، جایز است. و ردوبدل پول بلامانع است. اماخریدوفروش سگهای کوچک زینتی که درخانه ها نگاهداری میشود، اگرتربیت شده اند و فایده عقلایی دارند- با اینکه نجس اند- ولی خریدوفروش آنها جایزوبلامانع است. و نیز دریافت پولی که برای معالجه یا اصلاح موی او اگر عقلایی باشد، جایز و بلامانع است.

۸. اما سگ های ولگرد و ضرر رسان که بی فایده اند، چون مالیت ندارند، خرید و فروش آنها باطل است. و پولی که فروشنده دریافت کرده را باید به خریدار برگرداند، بله اگر کسی سگ های ولگرد را از جامعه جمع میکند مثل کاری که شهرداری ها میکنند تا جلو تولید و ضرر زدن‌ سگهای ولگردرابگیرند. اگرکسی سگ ولگردی دارد. بایدبه قصدحق اختصاص مبلغی به او بدهد و سگ را از او بگیرد و بدون رضایت او نمیتواند سگ را از او بگیرد.

۹. هیچ کس حتی شهرداری هاحق کشتن یا آزار رساندن به سگ ولو ولگرد باشد را ندارد. مگر سگهای هار، یا ضرر رسان بلامانع است و فقط حق کشتن آنها را دارند و جایز نیست آنها را تازنده اند آتش بزنند و یا مثله کنند( یعنی نبایدحیوان ولو سگ های ضررسان را تازنده است، دست و پا ویاگوش او را ببرند در اسلام از این نهی کرده.

۱۰. حیوانی که از جفت گیری سگ با حیوان دیگری یا با تغییر ژنتیک متولد شود، اگر در عرف مردم به او سگ بگویند، حکم سگ را دارد و نجس است. ولی اگر در عرف مردم نام دیگری داشته باشد پاک است. و اگر عرف جامعه مردد است که این حیوان سگ است یا غیرسگ، پاک است، اگر چه احتیاط این است از ملاقات با رطوبت با آن اجتناب شود، و خرید و فروش این حیوان نیز از باب حق اختصاص صورت گیرد.

۱۱. رفت و آمد و مهمانی به خانه افرادی که سگ دارند، ولو سگ در داخل زندگی‌اشان است شرعا بلامانع است. ولی در صورتی که با سگ یا چیزهایی که با این حیوان نجس شده باشد، ملاقات با رطوبت صورت گیرد؛ برای نماز، خود و لباسشان را تطهیر کنند، و برای خوردن غذا، نیز دست و دهانشان اگر نجس شده آب بکشند و اشکالی ندارد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. خدا را شکر که به خاطر احکام اسلامی نه وارد رفتار صد انسانی نگه داشتن حیوان خانگی به خصوص سگ گربه زینتی و هیچ گونه دخالتی در طبیعت به عیر از فقط مراقبت حتی عدا دادن به طور افراطی هم دخالت است مثلا گربه های تهران به جای گرفتن موشها کاملا تبدیا به گربه خانگی شدند و من این کار ها را نمی کنم ربطی به مراقبت از طبیعت نداره اینها و البته به خاطر احکام اسلام گوشت مناسب می خورم زیاد نه و گوشت هم محدود است تمام جهان را خالی نمی کمم وارد افراط گیاه خواری هم نمیشم پس شما برای خوشایند دیگران کار کن

    1
    3
  2. این هم یکی از موارد متعددی است که به نظر حقیر نشانه کم‌کاری فقه در بهنگام‌سازی احکام است

    سگ را «نجاست مطلق» می‌داند که حتی هنگام نظافت و حمامش نیز تمام قطرات آبی که از او می‌ریزد نجس است
    اما خرید و فروشش منعی ندارد و رفت و آمد به خانه‌ای هم که سگ در آن است منعی ندارد
    حتی آزار و اذیت آن هم حرام بوده و تامین غذای مناسب برای آن پسندیده و اجر و پاداش اخروی دارد
    این سوال پیش می‌آید که چرا باید تامین غذای حیوانی که نجاست مطلق است، اجر و پاداش داشته باشد؟

    متاسفانه این ابهامات باعث می‌شوند که نسل‌های جدید نتوانند ارتباط مطلوبی با متون فقهی برقرار کنند

    1
    1
    1. بنظر من شما چند مطلب را مخلوط کرده اید. اینکه سگ نجس است و نباید جای فرزند یا همسر ما باشد یه مطلب است و اینکه نباید ازارش داد و حتی غذایش داد یه مطلب دیگر. در موسم احرام در حج حتی کشتن پشه و کندن برگ درخت جرم است و جریمه دارد. پس نتیجه گیری که قطع درخت جرم بسیار سنگینی است درست نیست. بلکه هدف پرهیز از ازار موجودات و اسیب به آنهاست. سگ بعنوان حیوانی وفادار بهترین گزینه برای حراست و حفاظت است و منعی ندارد، اما اینکه جای عضو خانواده در یک اپارتمان 50 متری شود جای بحث دارد. بهر حال این یک مطلب اعتقادی است و برای همه اعتقادات نمی توان استدلال کرد.

    2. سلام .
      با توجه به متن، بنظر میرسد ، چنانچه کسی نمازخوان نیست ، هیچ یک از موانع برشمرده شامل وی نمی گردد.

    3. خون که عامل حیات است نجس است
      نجس بودن به معنی این نیست که معتقدیم سگ باید نابود شود
      بلکه به این معنی است که انسان باید حریم زندگی شخصی خود با این حیوان را نگاه دارد
      سیر کردن حیوان گرسنه هم ارتباطی به پاکی و ناپاکی آن ندارد، چه بسا مستوجب ثواب هم باشد

      3
      1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا