عصبانیت صداوسیما از جشن حافظ
کمی پس از آنکه برخی کاربران موسوم به ‘ارزشی و انقلابی’ موجی در انتقاد از جشن حافظ را به راه انداختند این بار رسانهی وابسته به صداوسیما هم گزارشی انتقادی علیه این جشن بخش خصوصی سینمای ایران منتشر کرده است.
این رسانه از این ناراحت است که ‘از بین نامزدهای بیست و سومین جشن حافظ هیچ جایزهای به تلویزیون تعلق نگرفت’.
وبسایت باشگاه خبرنگاران صداوسیما نوشت:
در اواخر روزهای آبان وقتی اسامی نامزدهای بخش تلویزیون از سوی بیست و سومین رویداد سینمایی و تلویزیونی دنیای تصویر جشن حافظ منتشر شد، در کنار اسامی پر طمطراق برنامههای رئالیتیشو و سریالهای شبکه نمایشی، برنامه «برمودا» کامران نجفزاده و سریال «سرزمین مادری» از سوی تلویزیون به چشم میخورد.
هرچند سریال «سرزمین مادری» در بخشهای بهترین دستاورد فنی و هنری تلویزیونی، بهترین بازیگر زن درام، بهترین بازیگر مرد درام، بهترین فیلمنامه سریال تلویزیونی، بهترین کارگردانی سریال تلویزیونی، بهترین سریال تلویزیونی و پلتفرمهای استریم آنلاین جزو نامزدهای جشن حافظ بود، اما نگاه متولیان برگزیده شدن آثاری همچون «دفتر یادداشت» بود و هیچ جایزهای به برنامه و سریال تلویزیونی تعلق نگرفت.
حتی خبرگزاری تسنیم در گزارشی با انتقاد از رویهی پیشرو نوشت: «آنقدر که جایزه دادن به سریال «در انتهای شب» قابل تحسین بود، کاندیدا شدن «نیسان آبی» یا برگزیده شدن «دفتر یادداشت» تعجب همه را برانگیخت، در حالیکه سریال «سرزمین مادری» میتوانست چند تندیس حافظ را به خودش اختصاص دهد اما دریغ از یک لوح!
در بخش چهرههای تلویزیونی شرایط بسیار سخت بود چون احسان علیخانی و مهران مدیری و حتی حامد آهنگی حضور داشتند که برنامههایشان با استقبال مخاطبان مواجه شده بود اما غیر از «در انتهای شب»، دیگر آثار راه پیداکرده شبکه نمایش خانگی به بخش مسابقه جشن حافظ چندان آثار موفقی نبودند، اما هیئت داوران بیست و سومین دوره جشن حافظ ترجیح داد جوایز بین آثار ضعیف شبکه نمایش خانگی تقسیم شود.
بررسی جوایز بهگونهای نشان میداد که گرایش انتخابها تنها بهسمت یک پلتفرم خاص گرایش داشت و حتی برای ممانعت از این شبهه کوچکترین تلاشی هم نشده بود.
هرچند امید معلم در شب گذشته اعلام کرد هیئت داوران هیچ فیلم سینمایی را شایسته ندانست که تندیس حافظ بهترین فیلم سینما به آن اختصاص پیدا کند و ابراز امیدواری کرد سینمای ایران بهسمت ژانرهای متنوع و فیلمنامههای بهتر برود.
بهنظر میرسد میبایست این سختگیری و دقت نظر در اهدای جوایز به بخش سریالهای تلویزیونی و استریمهای آنلاین نمایش خانگی اتفاق میافتاد».
چرا جای سریال «سرزمین مادری» در بین برگزیدهها خالی بود؟
حسین سلطان محمدی، منتقد سینما و تلویزیون علت برگزیده شدن تمام آثار شبکه نمایش خانگی حتی آنهایی که بخاطر فیلمنامه ضعیف مورد انتقاد مخاطبان بودند، گفت: چون این ذهنیت برایشان وجود دارد که مردم آثار پلتفرمها را بیشتر تماشا میکنند. ولی واقعیت اینگونه نیست. وقتی از بین تمام تولیدات تصویری فقط آثار یک پلتفرم بیشترین جوایز را از آنِ خود کند، نکته قابل بحث است. باید دید نظر هیات داوران چیست و چطور پای این سریالها مینشینند و پشت سریالها در میآیند و برای خودشان هالهای از مخاطب تصور میکنند. در حالی که این متر و معیارشان حباب دارد.
سلطان محمدی در پاسخ به این سوال که مگر جشن حافظ خود را به عنوان جوایزِ سالانه برای تقدیر از دستاوردهای سینمایی و تلویزیونی معرفی نمیکند؟ پس چرا جای سریال «سرزمین مادری» در بین برگزیدهها خالی بود؟ گفت: احتمالاً اگر این سوال را از آنها بپرسید ممکن است خودشان را پشت این گفته پنهان کنند، که آقای تبریزی گفت که در سری دوم و سوم سریال سر مونتاژ با تلویزیون به اختلاف خورده بود. ولی بالاخره اثر پخش شد و همه دیدند.
این منتقد ادامه داد: اینکه فردی مثل کمال تبریزی اثرش در تلویزیون دیده شد و آنها گمان میکردند پیرو هیاهوی دو سه سال اخیر هیچ چهره شاخصی در تلویزیون کار نمیکند، ولی ناگهان دیدند سری دوم و سوم اثر کمال تبریزی در تلویزیون دیده شد، برای اینکه این ذهنیت از پیش تعریف شده که کسی با تلویزیون جمهوری اسلامی کاری ندارد خراب نشود، پشت این واژه خودشان را پنهان میکنند که آقای تبریزی از پخش سریال راضی نبوده و تلویزیون با مونتاژ اثر آن را پخش کرده است.
در سال های گذشته سهم آثار تلویزیونی در میان برگزیدگان بیشتر بود
این در حالی است که اگر نگاه اجمالی به آثار برگزیدگان از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۳ بیندازیم متوجه میشویم سهم آثار تلویزیونی در میان برگزیدگان بیشتر بوده است.
پیش از این، در جشن حافظ سال ۱۴۰۰ از میان برگزیدگان در بخشهای سریال، کارگردانی تلویزیونی، فیلمنامه تلویزیونی، بازیگر زن کمدی، بازیگر مرد کمدی، بازیگر زن درام، بازیگر مرد درام، چهره تلویزیونی، فیلم، کارگردانی، فیلمنامه، بازیگر مرد، بازیگر زن، موسیقی متن، تدوین، فیلمبرداری، نشان عباس کیارستمی، فیلم مستند و ترانه تیتراژ فیلم یا سریال، سروش صحت بخاطر برنامه «کتابباز» به عنوان برترین چهره تلویزیونی تقدیر شد. همچنین، ژاله صامتی برای سریال «زیر خاکی» به عنوان بهترین بازیگر کمدی تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی و پژمان جمشیدی برای «سریال زیر خاکی» به عنوان بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی تقدیر شدند.
در جشن حافظ سال ۱۳۹۹ از میان فیلمهای اکران شده از ابتدا تا پایان سال ۱۳۹۸ و سریالهای پخش شده در شبکههای تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی از نوروز ۱۳۹۸ تا پایان نوروز ۱۳۹۹، احسان علیخانی برای برنامه «عصر جدید» عنوان بهترین چهره تلویزیونی و محسن تنابنده برای سریال «پایتخت» عنوان بهترین بازیگر مرد کمدی را آنِ خود کرد.
در جشن حافظ سال ۱۳۹۸ از میان فیلمهای اکران شده از ابتدا تا پایان سال ۱۳۹۷ و همچنین سریالهای پخش شده در شبکههای تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی از نوروز ۱۳۹۷ تا پایان نوروز ۱۳۹۸ عادل فردوسیپور بخاطر برنامه «نود» به عنوان بهترین چهره تلویزیونی، «بانوی عمارت» از نظر بهترین سریال، «بانوی عمارت» از نظر بهترین فیلمنامه تلویزیونی، حسام منظور بخاطر بازی در سریال «بانوی عمارت» به عنوان بهترین بازیگر مرد درام، پانتهآ پناهیها هم بخاطر همین سریال به عنوان بهترین بازیگر زن درام و عزیزالله حمیدنژاد عنوان بهترین کارگردان را بخاطر ساخت سریال «بانوی عمارت» از آنِ خود کرد.
برخلاف تغییر رویهای که متولیان جشن حافظ برای اعطای جوایز در سالهای پیشرو گرفتند و برخی رسانهها آن را به پای امید معلم پسر مرحوم علی معلم مینویسند، سلطان محمدی معتقد است که نباید تمام مسئولیت را به دوش امید معلم انداخت. پشت صحنه ماجرا خانم معماریان، مادرشان است که در زمان علی معلم هم در جشن حافظ مدیر اجرایی قوی بوده است. اصل کار خانم معماریان است. مدیریت ایشان است که جشن حافظ را تا اینجا جلو آورده است. وگرنه امید معلم از لحاظ تجربه اجرایی هنوز به بلوغ نرسیده و چهره جدیدی در برپایی این جشن است.
انتهای پیام
هرچند که این عصبانیت به حق هست چون واقعا این جشنواره بی انصافی کرد د حق صدا وسیما ولی اولا که این عصبانیت بر خی رسانه ها از این جشم بود نه صدا وسیما چون اصلا صدا وسیما اینارا آدمحساب نمی کنه.دوما تابلوهست که اینا عمدا از صدا وسیما انتخاب نمیکنند برای اینهکه می خوان این طور جلوه بدن که صدا وسیما مخاطب نداره که لین جوری هنرمندانی راهم که میخ آن صدا وسیما کارکنند ا دلسرد کنند تا بکشوننشون نمایش خانگی تا مدل سریالهای خانگی بیشتر ساخته بشه مثل خیلی از رسانه ها وخب گزا ی هایی که هرروز صدا وسیمارا میکوبند وکم مخاطب جل ه میدن از اون طرف سریال های خانگی راکه خودشون دویت دارند پرمخاطب جلوه مید ن تا رغبت مردم به تلویز یون کم بشه وگرنه مگه میشه ندانند که سریال طوبی امسال بین همه سریالها حتی نمایش حانکی پربیننده ترین بوده یا چطور سریالی مثل سرزمین مادری هیچ جایزه ای نبرده تازه همین سرزمین مادری هم پارسال تو نظرسنجی های فیلم نیوز بین سریال د خال پخس چه تلویززونی چه خانگی اول شده بود برفرض اگر آقای تبریزی ازصدا وسیما ناراحتم بوده بابت فصل دو وسه اما وقتی رفته به جشن پس براش مهم بوده چطور این کار پر زحمت را ندیدن به جای ه را دادند به یک مینی سریال.انا خدای جای حق نشسته این سریالهای تلویزیونم یه جای دیگه حتما حقشون را میگیرند همونطور که سریال تلویزیونی حضرت یوسف که توسطکارگردانی ساخته سده که تز طیفی بکد که سماها باهاش مشکل داشتید او پنجاه کشور نمایش داده شد وهنوز که هنوزه بعدابن همه سال بازیگراش از جسنواره های مختلف براش جایزه میکیرندامسال مصطفی زمانی به خاطرش از یک جسنواره در تونس جایزه گرفت پارسالم الهام حمیدی از یک جطنواره خارجی گه فکر کنم اونم همین تونس بکد جایزه گرفت شماهم اگر واقعا همونطور که اسمتون نشون میده انصاف دارید نظر من را منتشرکننده.
اینا همونایی هستند که همیشه به تلویزیونتهمت میزنتد ومیگند که فقط متعلق به یک قشر خاصه که شاید حرفشون بعصی وقتها درست باسه اما خودشونم یک طرفوناعادلانه وبا بی انصافی قضاوت گردند و فقط بخ سریالهای پراز ایراد وترویج بی بند وباری سبکه خانگی جایزه دادندوگرنه الان بری تو تلویبیون حستجوکنی آنلرمخاطل سریالهای تلویزیون هرروز داره بالا والاتر نیره وبه قول آقای جبلی کیفیت سریالهای تلویزیون صعودی است من مطمئنم که طوبی وسازمان مادری جای دیگه جایزه بزرگتر وبهترین را می برند.
جالبه بهتونم گفتماگر انصاف دارید اونیکی پیامم ا بگذارید بازم نگذاشتید.
اینکه پیامم رانگذاشتید خودش دلیل به حق بودن حرفهای من هست ونشون میده که شماخودتون گه همش به ثدا وسیما انگ سانسور مبزنید خودتون سانسورچی قهاری هستید شماها خودتون صدا وسیمارا متهم میکردید که با سرزمین مادری جواهرده که این قدر دیر پخشش گرده درصورتی که توقیفش ربطی به ثدا وسیما نداشت بعد الان چرا لزای جفای تین جشنواره به سرزمین مادری صداتون درنمیاد نازه بازم به سداوسیما کنایهومیزنید
الیته بدنبود از عصبانیت وحسادت خودتونم نسبت به پرمخاطب شدن طوبی می نوشتید هم خودتون وهم خبرگزا ی های دیگه که دقیقا بعد تز پرمخاطب سدن طوبی دنبال این بودید که قابل کنید که صدا وسیما کم مخاطب درصورتی که تین سریال بین همه سریالهای امسال حتی نمایش خانگی تا الان انسال از همه پرمخاطب تر بوده با ۴۵ درصد مخاطب اون وفت به رزاحمقانه ای سریالهای خانگی که دربهترین حالت چهارده پونزده درصد بیشتر مخاطب ندارند را بهشون جایزه میدن که به مردم القاء کنند که تلویزیکن مخاطب نداره که برنامه سازان هم دلسرد نسبت به صدا وسیما بشند وبه یمت پلتفرمها گرایش پیدا کنند البته شایدم نه چون درهرصورت تلویزیون نمی تونه دستمزد بالای سلبریتی هارا تقبل کنه منتها پلتفرمها چونمیخوان تلویزیونکلا کم مخاطب بشه میخواد حتی بازیگرای درجه ۲ و۳ هم اون جا کار نکنند هرچند خودشم از اونا استفاده نمیکنه برای اینکه میخواد صدا وسیما را زمین برنهبعدم شبکه خانگی فقط تبلیغ کردن ا خوب بلده برای همینم طاهره موفقه با القا اینکه تلویزیون مخاطب نداره که الیته امثال این جشنواره هاوهبرگزاری هایی مثل سما هم همین کاررا میخواهید بکنید.
بفرما انگ زدن به مردم اگر کسی از جق دفاع کنه و از بی عدالتی بناله اسم میزارن روش انقلابی و ارزشی که البته بسیار محترمن ولی خب اصلاحاتیا که دم از آشتی ملی میزنن روز به روز باعث شکاف بیشتر بین مردم میشن با برچسب زدن به ملت حالا کسایی که به جشنواره فجر معترض بودن اسمشون میشد مردم و دسته بندی هم نمیشدن ای لعنت بر اصلاحات عامل شکاف بین ملت