آیا نوشیدن قهوه باعث کم آبی بدن میشود؟
انصاف نیوز – سودابه هروی فرد، متخصص تغذیه:
نوشیدن قهوه از عادتهای صبحگاهی محبوب بسیاری از ما است. کافئین موجود در قهوه محرکی است که سیستم عصبی مرکزی را فعال میکند. به همین دلیل است که پس از نوشیدن قهوه صبحگاهی احساس انرژی بیشتر و هوشیاری داریم. همچنین اسید کلروژنیک موجود در قهوه به عنوان آنتی اکسیدان از آسیبهای سلولی جلوگیری میکند، التهاب را کاهش میدهد و نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی دارد. همچنین نتایج مطالعات نشان میدهد که نوشیدن متعادل قهوه میتواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
در عین حال، نوشیدن بیش از حد قهوه معایبی را به دنبال دارد. از معایب اصلی دریافت بیش از حد کافئین میتوان به کم آبی یا دهیدراته شدن بدن اشاره کرد. همچنین در افرادی که از نظر ژنتیکی متابولیزکننده کند کافئین هستند، پس از افزایش مصرف قهوه کافئین دار، خطر حمله قلبی، فشار خون بالا و پیش دیابت را افزایش مییابد. برای برخی افراد، کافئین همچنین میتواند باعث تحریک گوارشی، از جمله سوزش سر دل، و همچنین ناراحتی معده، اضطراب، ضربان قلب سریع و خستگی مجدد شود. نوشیدن قهوه در دوران بارداری با وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس و از دست دادن بارداری مرتبط است.
چگونه قهوه میتواند باعث کم آبی بدن شود؟
کافئین، جزء اصلی قهوه، دارای خواص دیورتیک است که باعث افزایش تولید ادرار و از دست دادن مایعات میشود. کلیهها مانند فیلترها عمل میکنند و مواد زائد و مایعات اضافی را از خون توسط لولههای کوچکی به نام گلومرول پاک میکنند. مصرف کافئین میتواند به این لولههای کوچک کمک کند که باز بمانند و خون را به طور موثرتری تمیز کنند. با این حال، این میتواند بر میزان آب نگهداشته یا دفع شده از بدن نیز تأثیر بگذارد. افزایش فیلتراسیون به کلیهها اجازه میدهد تا آب بیشتری آزاد کنند و باعث میشود که تولید ادرار افزایش یابد.
کافئین همچنین میتواند بازجذب سدیم را مهار کند، در ارتباط کلیهها با کبد اختلال ایجاد کند و بر خروجی ادرار تأثیر بگذارد.
اگر مصرف بیش از حد قهوه با مصرف آب کافی جبران نشود، علائم کم آبی نمایان میشوند. نوشیدنیهای قهوه با شکر یا الکل افزوده ممکن است کمآبی بدن را تشدید کند. آب و هوای گرم و فعالیت بدنی شدید نیز ممکن است خطر کمآبی را افزایش دهد.
کمآبی یا دهیدراته شدن حالتی است که بدن مایعات بیشتری را نسبت به آنچه دریافت میکند از دست میدهد و معمولاً عوامل متعددی را در بر میگیرد و اغلب با از دست دادن بیش از حد مایعات از طریق تعریق، ادرار یا استفراغ مرتبط است. با توجه به اینکه قهوه، دیوریتیک (ادرار آور) است بر میزان آب بدن تأثیر میگذارد. اما نتایج بیشتر تحقیقات نشان میدهد که مصرف متوسط قهوه احتمالاً باعث کم آبی بدن نمیشود. با این حال، عدم تعادل مایعات دریافتی میتواند بر چندین عملکرد بدن تأثیر بگذارد و از طریق علائمی مانند خشکی دهان، سردرد، خستگی و تشنگی ظاهر شود.
مقدار مجاز نوشیدن قهوه در روز:
اکثر مطالعات مصرف قهوه را در حد اعتدال (حدود 3 تا 4 فنجان قهوه در روز) و متناسب با سایر مایعات دریافتی توصیه میکنند. این مقدار معمولاً کمتر از 400 میلی گرم کافئین را فراهم میکند، که برای بیشتر افراد، عارضهٔ جانبی در پی ندارد. البته باید توجه داشت توصیه یا استاندارد یکسانی برای همه افراد وجود ندارد و بهتر است قبل از افزایش مصرف قهوه در مورد نیازهای مایعات و محدودیتهای کافئین خود با مشاور تغذیه مشورت کنید.
به طور کلی توصیه میشود روزانه زنان بین 2 تا 2.7 لیتر (حدود 8 تا 11 لیوان) و مردان بین 2.5 تا 3.7 لیتر (حدود 10 تا 15 لیوان) مایعات دریافت کنند. این مقادیر برای مایعات از هر نوع، از جمله مایعات دریافتی از غذا است. فقط 20 درصد از آب مورد نیاز روزانه از طریق غذا فراهم میشود و 80 درصد دیگر از نوشیدنیها، از جمله آب ساده تأمین میشود.
چه وقت مقدار قهوه مصرفی را کاهش دهیم؟
تحمل کافئین در افراد مختلف متفاوت است. برخی از قهوه نوشان ممکن است با مصرف فنجانهای قهوه کمتر، اثرات دیورتیک قابل توجهی را تجربه کنند. تکرر ادرار میتواند نشان دهنده این باشد که شما بیش از حد قهوه مینوشید و ممکن است نیاز به تنظیم میزان مصرف خود داشته باشید.
علائم کم آبی ممکن است شامل تشنگی، خشکی دهان، کاهش خروجی ادرار، ادرار زرد تیره، پوست خشک، سردرد، خستگی و سرگیجه باشد. با این حال، موارد شدیدتر از دست دادن آب بدن میتواند منجر به علائمی مانند گیجی، گودی چشم و ضربان قلب سریع شود.
عوامل متعددی، مانند مصرف ناکافی مایعات، میتواند به علائم کمآبی بدن کمک کند. مصرف زیاد قهوه ممکن است آن عوامل را تشدید کند.
برای کاهش اثرات کمآبی بدن، مصرف قهوه خود را با مقدار زیادی آب و سایر نوشیدنیهای فاقد کافئین متعادل کنید.
اگر بیش از مقدار متوسط قهوه مینوشید و علائم کم آبی را تجربه میکنید، ممکن است نیاز به کاهش مصرف قهوه داشته باشید. برای مثال، تکرر ادرار و احساس تشنگی غیرعادی میتواند نشاندهنده کمآبی بدن باشد، که نشاندهنده نیاز به کاهش مصرف قهوه و افزایش مصرف آب است.
نظارت بر نشانههای بدن و برنامه منظم روزانه برای دریافت حجم مورد نیاز مایعات میتواند به شما کمک کند که عادت نوشیدن قهوه به سلامتی آسیب نرساند. اگر علائم مکرر کم آبی یا علائم کم آبی شدید را تجربه کردید، به یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید.
انتهای پیام