خرید تور نوروزی

خسروانی: مخالفان واگذاری ایران خودرو بیایند مناظره کنیم | پای منفعت خصولتی‌ها در میان است؟

سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: مخالفت‌ها با واگذاری ایران خودرو به کروز در حالی بالا گرفته است که مسئولان از بام تا شام درباره لزوم کاهش تصدی‌گری دولت سخن می‌گویند.

بحث از واگذاری ایران خودرو به گروه قطعه‌سازی کروز، با انتشار نامه‌ای از خودروساز اول کشور در سامانه کدال بالا گرفت؛ در این نامه عنوان شده است که بر اساس الزامات قانونی، ایران خودرو باید سهام تودلی خود را واگذار کند و یکی از مهم‌ترین مشتریان این واگذاری کروز است.

تشکیل هیات مدیره‌ای از نمایندگان یک شرکت خصوصی مرتبط کم‌وبیش موفق در ایران خودرو مطلوب‌ترین نوع خصوصی‌سازی این شرکت بزرگ به نظر می‌رسید و انتظار می‌رفت همه ارکان حاکمیت در هموارسازی چنین رویدادی مشارکت کنند اما چنین نیست و خصوصی‌سازی ایران خودرو به سد مخالفت‌های جدی در مجلس و مقاومت‌های جدی در بدنه وزارت صمت خورده است.

این مخالفت‌ها یک پیوست رسانه‌ای قابل توجه هم دارد که در روزهای اخیر به تولید و انتشار محتواهای گوناگون در مخالفت با واگذاری ایران خودرو پرداخته‌اند. یکی از مهم‌ترین خط‌های تبلیغاتی این رسانه‌ها، پررنگ‌کردن پرونده قضایی گروه قطعه‌سازی کروز است تا مخاطبان قانع شوند سهام‌دار عمده بهمن‌موتور، فاقد اهلیت حرفه‌ای است.

مخالفان واگذاری ایران خودرو در شرایطی روی پرونده قضایی کروز مانور می‌دهند که مصطفی میرسلیم، عضو بلندپایه حزب موتلفه اسلامی و نماینده ادوار مجلس در گزارشی از وضعیت صنعت خودرو، «پرونده‌سازی برای فعالان تولیدی» را بخشی از رقابت ناسالم حکمرانی با بخش خصوصی در حوزه خودرو دانسته و نوشته است:

«تعارض جدی ساختار دولت و نهادهای حاکمیتی با فعالیت بخش خصوصی در خودروسازی به‌گونه‌ای [است] که تحت هیچ شرایطی حاضر به رهاکردن کرسی‌ها و سازوکارهای تصمیم‌گیری در این صنعت نیستند. مواردی مانند ایجاد سامانه یکپارچه، ورود به سازوکار قیمت‌گذاری، در حالی‌که صنعت به سمت توازن تولید و تقاضا پیش می‌رفت، پرونده‌سازی برای فعالان حوزه تولیدو… از شواهد این موضوع در سنوات گذشته است.»

در یکی از همین تولیدات رسانه‌ای که در خبرگزاری تسنیم منتشر شده، خرید سهام ایران خودرو توسط کروز به گونه‌ای روایت شده که انگار تخلفی پنهانی صورت گرفته است: «یکی از این خریداران شرکت کروز است که از سال 1390 به تدریج اقدام به خرید سهام ایران خودرو کرده است. طبق گزارش‌های مختلف، این شرکت به صورت مستقیم و از طریق شرکت‌های زیرمجموعه خود، حدود 30 درصد از سهام ایران خودرو را در اختیار دارد و دو کرسی در هیأت مدیره این شرکت را نیز تصاحب کرده است. این موضوع نشان می‌دهد که کروز خیز قابل توجهی برای خرید ایران خودرو برداشته داشته است.»

در فراز بعد، پرونده کروز در مراجع قضائی مفتوح عنوان شده اما نویسنده لازم ندیده توضیح دهد خرید سهام ایران خودرو هم‌زمان با رسیدگی قضائی به تخلفات احتمالی این قطعه‌ساز، منع قانونی نداشته است: «این در حالی است که پرونده قضایی شرکت کروز درباره قاچاق قطعات خودرو هنوز باز است. بر اساس اظهارات مقامات قضایی، این شرکت با روش‌های مختلفی از جمله ارائه اسناد جعلی و اظهار خلاف واقع در گمرک، اقدام به واردات غیرقانونی قطعات می‌کرده است…»

نتیجه مطلوب برای مخالفان واگذاری ایران خودرو به کروز در فراز بعدی آمده است: «منتقدین واگذاری ایران خودرو به کروز معتقدند وقتی یک گروه قطعه‌سازی سهام بزرگ‌ترین خودروساز کشور که سهم 50 درصدی در بازار دارد را تصاحب می‌کند و مدیریت آن را به دست می‌گیرد، تلاش خواهد کرد که انحصار آن گروه در شبکه زنجیره تأمین کشور را بگستراند. به عبارت دیگر طبیعی است که این گروه قطعه‌ساز تلاش خواهد کرد تا سهم بیشتری در زنجیره تأمین محصولات ایران‌خودرو را از آن خود کند.»

این گزاره‌ها را می‌توان چنین معنا کرد که اگر ایران خودرو به کروز واگذار شود، این شرکت به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قطعه‌سازان خودرو، تعداد بیشتری از قطعات تولیدی در کارخانه را از کارخانه‌های خود تامین می‌کند تا هزینه تولید خود را کاهش می‌دهد اما این رفتار طبیعی، «انحصارگرایی» نامیده و محکوم شده است!

به این اعتبار می‌توان نتیجه گرفت استدلال‌های مخالفت با واگذاری ایران خودرو به کروز استحکام چندانی ندارد و به نظر می‌رسد بیشتر ناشی از ترس و واهمه غیرطبیعی اما قابل درکی است که مسئولان کشور ما از بزرگ‌شدن بخش خصوصی در ذهن دارند.

پای منافع خصولتی‌ها در میان است

یکی از قدیمی‌ترین مدیران عالی‌رتبه اقتصاد کلان ایران به خبرنگار انصاف نیوز گفت: اگر بنا به واگذاری ایران خودرو باشد، چه مجموعه‌ای در کشور صلاحیت دارد اداره این شرکت را برعهده بگیرد؟

او با طرح این پرسش که مگر دائما نمی‌گوییم باید دولت از تصدی‌گری خودداری و شرکت‌های تحت مالکیتش را واگذار کند، خواستار تصمیم‌گیری نظام حکمرانی در کشور شد و گفت: بالاخره باید اهلیت بخش خصوصی و واگذاری دارایی دولت را بپذیریم و نظام در این باره یک بار تصمیم بگیرد و پای اجرای آن بایستد.

این تکنوکرات قدیمی به سوابق کروز اشاره کرد و گفت: اگر بنا به خصوصی‌سازی ایران خودرو باشد، مجموعه‌ای بهتر از کروز نمی‌یابیم که اهلیت حرفه‌ای دارد.

او برخی از مخالفت‌ها با واگذاری ایران خودرو به کروز را آگاهانه و عامدانه خواند و گفت: شک ندارم که برخی از این مخالفت‌ها با هدف زمینه‌سازی برای واگذاری ایران خودرو به نهادهای غیردولتی غیرخصوصی یا همان خصولتی‌هاست وگرنه چه گروهی در این کشور توان گرفتن و اداره ایران خودرو را داراست؟

بیایید مناظره کنیم  

علی خسروانی، فعال خصوصی بازار خودرو نیز در این رابطه به خبرنگار انصاف نیوز گفت: آقایان ما را واردات‌چی می‌دانند و بنابراین احتمالا تایید می‌کنند که در واگذاری ایران خودرو نفع شخصی ندارم.

او ادامه داد: من کاملا موافق واگذاری ایران خودرو به کروز هستم و آماده‌ام با هر یک از آقایان که با خصوصی‌شدن ایران خودرو مخالفت می‌کنند، به صورت زنده مناظره کنم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا