خرید تور نوروزی

ادعاهای کارشناس برکنارشده فارا: بستر کالابرگ معیوب است | میدری در دام نیافتد

سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: سیدامیررضا امیری، کارشناس ارشد مدیریت و کارمند سابق شرکت فارا با حضور در دفتر انصاف نیوز، ادعاهای تکان‌دهنده‌ای درباره تخلف در طرح کالابرگ مطرح کرده است.

آقای امیری همچنین ادعا می‌کند تمام گفته‌ها و ناگفته‌هایش به ما را پیش‌تر در اختیار دستگاه‌های نظارتی قرار داده است و حال در آستانه اجرای دوباره طرح کالابرگ، رسانه‌ای شدن مشکلات پیشین را راهی برای ایجاد حساسیت و چاره‌جویی می‌داند و باور دارد گروهی قصد دارند با هدایت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی (تکرا) و استفاده مجدد از بستر معیوب کالابرگ مهر تاییدی بر عملکرد پر از خطا و اشتباه خود بزنند.

خبرنگار انصاف نیوز به راستی‌آزمایی بخشی از اظهارات آقای امیری پرداخت که درستی بخش مربوط به روابط بین دستگاهی با سازمان هدفمندی یارانه‌ها، از جمله درباره مشکلات متعدد در تسویه با فروشگاه‌ها، تبدیل یارانه به وجه نقد و واریزهای عدیده اشتباهی تایید شد!

مهم‌ترین اطلاعات کشور بازیچه بی‌تجربه‌های دولت سیزدهم!

امیری گفت: احمد میدری، وزیر کنونی تکرا که در دولت یازدهم و دوازدهم معاون رفاه این وزارتخانه بود، پایگاه داده رفاه ایرانیان را راه‌اندازی کرد که طرحی بسیار گسترده و در واقع بزرگ‌ترین بانک اطلاعاتی کشور است.

او ادامه داد: ایده اولیه این بود که یک سامانه با اطلاعات پایه وجود داشته باشد که به همه سامانه‌های دولتی هم متصل شود و بتواند وضعیت درآمد-هزینه هر فرد ایرانی را ثبت کند. این پایگاه ایجاد شد و به تدریج اطلاعات مرتبط به آن اضافه شد تا در نهایت به وضعی رسید که برای هر فرد، پرونده‌ای از اطلاعات مالی شامل وضعیت سکونت، میزان درآمد ماهیانه، نوع خودرو، دارایی بورسی و سهام و… ایجاد شد.

امیری گفت: شرکت فارا که یک شرکت غیرفعال از زیرمجموعه رایتل بود، در دوره میدری مجری این طرح و متولی ایجاد و اداره پایگاه داده رفاه ایرانیان شد اما هیچ نیروی انسانی متخصصی نداشت و به عنوان واسطه بین وزارت کار و پیمانکاران با حق سهمی که از وزارت کار می‌گرفت به حیات خود ادامه می‌داد.

امیری به تغییر دولت در سال 1400 اشاره کرد و افزود: وقتی آقای عبدالملکی به وزارت کار آمد، تقریبا همه منصوبین به میدری را برکنار کرد. از جمله مدیرعامل فارا رئیس فعلی سازمان ملی فناوری اطلاعات که دکترای کامپیوتر داشت و عضو هیأت علمی دانشگاه بود نیز برکنار شد و فردی به مدیرعاملی شرکت فارا، به عنوان میزبان مهم‌ترین اطلاعات کشور از وضعیت مالی و معیشتی تک‌تک شهروندان ایرانی، انتخاب شد که هیچ‌گونه سابقه و تحصیلات مرتبط و حتی تجربه‌ای در این زمینه نداشت.

مدیر اداری سابق شرکت فارا مدعی شد: مدیرعامل جدید هم یک گروه جهادی از آذربایجان غربی را که از همکاران بنیاد علوی بودند، آورد و مسئولیت پایگاه داده رفاه ایرانیان را به آنان سپرد. سابقه این گروه جهادی، پرورش بز و میش بوده و موفقیت‌هایی در چندقلوزایی احشام کسب کرده بودند و همچنان نیز به عنوان مدیر ارشد طرح ملی کالابرگ مشغول به فعالیت هستند.

حفاظت نامطمئن از اطلاعات حیاتی!

امیری در ادامه گفت: در شرایطی که هنوز فضای دولت و وزارتخانه‌ و به تبع آن شرکت‌های زیرمجموعه ثبات پیدا نکرده بود، شایعه شد که اطلاعات پایگاه داده رفاه ایرانیان به یک شرکت مهاجرتی فروخته شده است. من با توجه به علایق شخصی این قصه را دنبال کردم و متوجه شدم متاسفانه بعضی از مدیران این شرکت با یکی از پرشائبه‌ترین شرکت‌های مهاجرتی همکاری نزدیکی دارند.

او نام این موسسه را گفت اما پیش از این که بگوید حدس خبرنگار انصاف نیوز در این باره درست بود؛ موسسه‌ای که در چند ماه اخیر بارها کسانی تخلفات آن را رسانه‌ای و به عنوان مالباخته از آن شکایت کرده‌اند.

امیری توضیح داد: از ابتدا قرار بود در کنار جمع‌آوری اطلاعات، یک سوئیچ مالی هم روی این سامانه تعریف شود تا یارانه‌ها و هر پرداخت کمکی دولت به مردم از طریق این سوئیچ مالی انجام شود تا در واقع همه اطلاعات معیشتی و یارانه‌ای مردم در معاونت رفاه وزارت رفاه تجمیع شود و این معاونت بر اساس این اطلاعات بتواند برای معیشت مردم سیاست‌گذاری کند. اما متاسفانه آقای عبدالملکی با وجود این‌که شرکت‌های پیشرو و فعال حوزه فناوری و بانکی در مجموعه وزارت کار مثل اپراتور رایتل یا بانک رفاه یا بانک توسعه و تعاون و حتی شرکت خدمات ماشینی وجود داشت، نه تنها از کمک آن‌ها استفاده نکرد بلکه پروژه را بدون تشریفات قانونی به یک مجموعه حاکمیتی خارج دولت تحویل داد که به اطلاعات همه ایرانیان دسترسی پیدا کرد!

او اضافه کرد: این در حالی است که همان زمان در وزارت اقتصاد، اجرای طرح «نانینو» با هدف شبکه‌سازی نانوایی‌های کشور که دسترسی بسیار کمتری به اطلاعات مردم داشت را به بانک سپه سپردند.

کالابرگ، سامانه ناآماده و حیف‌ومیل بیت‌المال

او به وعده رئیس‌‌دولت فقید برای حمایت از اقشار کم‌درآمد اشاره کرد و گفت: مرحوم آقای رئیسی پرداخت کمکی از طریق کالابرگ الکترونیک را وعده داد. همان ابتدا هم قرار شد مهلتی یک‌ونیم تا دو ساله برای آماده‌سازی و آزمایش این سوئیچ مالی به شرکت فارا داده شود اما ناگهان دولت تصمیم گرفت این طرح را زودتر اجرا کند.

امیری گفت: با توجه به اهمیت و بزرگی طرح کالابرگ، غیر از شرکت‌های تابعه تکرا، خیلی از شرکت‌های درجه یک حوزه فناوری اطلاعات ایران برای اجرای این طرح داوطلب شدند. برای نمونه، آقای اخوان در همراه اول از آقای مخبر به عنوان مجری طرح کالابرگ الکترونیک کشور حکم گرفت. بنابراین ابتدا همراه اول مجری طرح کالابرگ شد و آن را به صورت آزمایشی در گرمسار اجرا کرد که جواب هم گرفت اما اجرای طرح را به همراه اول نمی‌دهند. سپس بانک سپه اعلام آمادگی می‌کند اما قبول نمی‌شود. سایر بانک‌ها نیز اعلام آمادگی می‌کنند اما قبول نمی‌شود و در نهایت، اجرای طرح کالابرگ به یک شرکت خصوصی سپرده شد که خود را نماینده یکی از نهادها معرفی می‌کرد!

او ادامه داد: در کالابرگ قصه این بود که اگر شما 10 هزار تومان دارید، 10 هزار تومان هم دولت یارانه می‌دهد. شما 20 هزار تومان کارت می‌کشید. از این 20 هزار تومان 10 هزار تومان باید از حساب یارانه کسر و به حساب فروشنده واریز شود.

این کارشناس برکنار شده اضافه کرد: با اصرار مرحوم رئیسی ناگهان در زمستان 1401 طرحی که هنوز نواقص زیادی داشت در کل کشور اجرا شد. سوئیچ بالا آمد و یارانه شارژ شد اما با کوهی از مشکلات؛ خرید می‌کرد، پول کم نمی‌شد. خرید می‌کرد پول دو برابر کم می‌شد. از فروشگاهی خرید می‌شد، پول به حساب فروشگاه یا فرد دیگری می‌رفت و…

امیری گفت: هر چه فروشگاه‌های طرف قرارداد برای پرداخت کالابرگ بیشتر می‌شد، مشکلات تسویه هم بیشتر می‌شد و کم‌کم شاهد اعتراض و تجمع حضوری هم بودیم.

او در پاسخ به پرسش خبرنگار انصاف نیوز درباره حجم مشکلات، یک نمونه را مثال زد: بعد از چند ماه شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای جانبو نامه‌ای ارسال و اعلام کرد 50 میلیارد تومان اضافه دریافت داشته و خواستار تعیین تکلیف آن شده بود.

امیری ادامه داد: فروشگاه‌های زنجیره‌ای مشکل چندانی برای تسویه نداشتند اما هر چه فروشگاه کوچک‌تر می‌شد، مشکلات هم بیشتر می‌شد. فرض کنید طرف در یک روستا کلا 50 میلیون تومان جنس در مغازه‌اش دارد و 20 یا 30 میلیون تومان آن را در طرح کالابرگ فروخته اما پولش را دریافت نکرده است. خب طبیعتا اعتراض می‌کند.

این کارشناس مستعفی در ادعای دیگری گفت: باز با یک‌عده دیگر مواجه شدیم که نه یارانه‌بگیر بودند، نه فروشگاه‌دار بودند و نه مستحق کمک و یارانه اما میلیون‌ها تومان دریافتی داشتند. در واقع اعتبار یارانه برای یک عده تعریف شد که استحقاق آن را نداشتند. علاوه برآن تحت عنوان اعتبار تست سوئیچ، برای عده‌ای قابل توجه اعتبار ایجاد شد تا مثلا به تست این سیستم بپردازند اما بررسی این اعداد و ارقام به وضوح نشان می‌دهد این عملیات! صرفا یک تست ساده نبوده است.

امیری ادامه داد: می‌توانم به جرات ادعا کنم فارا به عنوان مجری طرح پرداخت‌های کمکی دولت، نمی‌داند به کی پول نداده‌، به کی کم داده و به چه کسی بیشتر داده است. برای فهمیدن این موضوع باید 100 میلیون تراکنش را مورد به مورد بررسی کنیم که غیرممکن است. این هم یعنی میلیاردها تومان از پول بیت‌المال هزینه شده است اما به هدف اصلی که رفع فقر بوده نرسیده است.

کالابرگ، فجرانه و تبدیل اعتبار به نقدینگی

او به اجرای طرح فجرانه هم اشاره کرد و افزود: مشکلات کالابرگ ادامه داشت که آقای عسگریان، معاون وقت رفاه وزیر، طرح فجرانه را به اجرا گذاشت و اعلام کرد به مناسبت پیروزی انقلاب برای هر نفر به ازای هر 200 هزار تومان خرید، 120هزار تومان اعتبار تشویقی در سه ماه پرداخت می‌شود. این طرح هم آواری از مشکلات ایجاد کرد و اعتراض‌ها افزایش یافت تا جایی که سازمان هدفمندی یارانه‌ها نامه اعتراضی نوشت و خواستار رفع مشکلات سامانه شد.

آقای امیری با استفاده از تعبیر «کش‌اوت» برای تبدیل اعتبار به پول نقد، توضیح داد: یکی از هدف‌های اعلام شده برای کالابرگ و فجرانه این بود که دولت مطمئن شود همه مردم به حداقلی از کالاهای اساسی دسترسی دارند. برای همین هم شرط استفاده از کالابرگ، خرید 10 قلم مانند روغن و مرغ و ماکارونی و پنیر و… بود اما خیلی‌ها کش‌اوت کردند یعنی اعتبار یک میلیون تومانی‌اش را 850 تا 900 هزار تومان می‌فروخت. اعتبار را به پول نقد تبدیل کردند در حالی‌که سامانه امکان شناسایی آن را نداشت.

او گفت: در مهر ماه همین امسال که آخرین روزهای همکاری من با این شرکت بود، وزارت بهداشت منابع مالی لازم برای رفع سوءتغذیه را شارژ کرد و ما روی همین سوئیچ مالی پرداخت‌های مربوط به سوءتغذیه را انجام دادیم. فقط در این یک فقره، در یک هفته ما ده‌ها هزار تن برنج فروختیم. من یک ضرب و تقسیم کردم و  دیدم خورده و نخورده برنج کشور را جمع کنید، در یک سال این رقم نمی‌شود. پس عمده آن اعتبار یک میلیون و 100 هزار تومانی که دولت به عنوان سبد غذایی کودکان در نظر گرفت، کش‌اوت شده و به جیب سرپرست خانوار رفته است!

ادعایی درباره سرور و ساختمان، وام و ستاد!

او همچنین گفت: حساب فارا نزد بانک‌ها چنان رسوبی داشت که ما توانستیم به کل کارمندان فارا و تعدادی از مدیران وزارت تکرا، به علاوه عموزاده‌ها و خاله‌زاده‌ها، خواهرخانم‌ها و… وام بدهیم!

امیری همچنین ادعا کرد برخی از ستادهای انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری در خرداد امسال برای برخی از کاندیداهای بالقوه و یک کاندیدای بالفعل از منابع کالابرگ و وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی تامین شده است!

مدیر مستعفی شرکت فارا همچنین مدعی شد: ساختمانی به قیمت 400 و چند میلیارد تومان با منابع مردم برای این شرکت خریداری و بازسازی شده است در حالی‌که هنوز مطالبات بسیاری از فروشنده‌های خرد از شرکت تسویه نشده است!

سیدرضا امیری از تهدید خود پس از حضور در سازمان بازرسی و مکاتبه با نهادهای نظارتی خبر داد و گفت: الان دغدغه من این است که دوباره قرار است طرح کالابرگ اجرا شود. بنابراین با این‌که تهدیدات گوناگونی شده‌ام، فکر کردم باید این حرف‌ها را بزنم. اگر قرار است یک میلیارد دلار از محل منابع دولت هزینه شود چرا باید با مجموعه‌ای که نه توان تخصصی دارد و نه در طول این مدت عملکرد خوبی از خود نشان داده است؟ چرا اصرار به ادامه همکاری با این شرکت می‌شود؟ در کجای دنیا سراغ دارید یک پروژه که ماهیت آن کاملا مرتبط با بانک است در خارج از بانک پیاده‌سازی شود؟ چرا با وجود این‌همه شرکت‌های متنوع در زیرمجموعه وزارت تکرا، اطلاعات محرمانه مردم این‌طور دست به دست شود؟ باید حتما فاجعه‌ای رخ دهد تا توجه مسئولین جلب شود؟ متاسفانه طرح خسارت‌بار دیگر دولت سیزدهم که ساماندهی نانوایی‌ها بود هم با توجه به اجرای آن در بانک سپه همراه با مشکلاتی بود، حال تصور کنید شرکتی بدون نیروی متخصص و تجربه در این حوزه چه اشتباهاتی را مرتکب شده؟ اشتباهاتی که بعضا جبران‌ناپذیر است.

امیری در انتها گفت: عمیقا باور دارم عده‌ای از  افراد که حداقل عدم تعهد آن‌ها به رئیس‌جمهور و وزیر رفاه و اهداف آن‌ها بر همگان آشکار است، قصد دارند با فضاسازی برای وزیر و استفاده از این بستر معیوب و ناقص مهر تاییدی بر خطاهای خود بزنند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. بیچاره ملت مظلوم ایران که قربانی آزمون و خطاهای دولت ها میشود.بعد چند سال چپاول یه چیزی مثل پرونده چای دبش از توش در میاد.دلم واسه قشر ما بدبخت که بجایی وصل نیستیم میسوزه

  2. اوایلِ انقلاب امام خمینی(ره) به کسانی که کاندید می‌شوند و یا رای می آورند یا نه فرمودند؛ اگر نیت خدمتگذاری باشد، فرقی نمیکند مردم به شما رای بدهند یا نه، اگر رای نیاوردین باید خوش حال باشید که بار امانت سنگین را به شما ندادند.
    ولی الآن هزینه می‌کنند هر طور شده صاحبِ صندلی شوند! با اينکه می دانند؛ برای صندلی چند نفر شهید شدند و قرآن و… را از بر می خوانند.

    1
    1
  3. متاسفانه در دولت شهید رئیسی یکسری جوان بی سواد و نالایق و کم تجربه را به پست های حساس گماردند. بدبختانه هنوز این افراد در سمت های حساس هستند. مثل متخصص چندقلوزا که پایگاه اطلاعات مردم را در اختیار دارد.

    1
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا