ممنوعیت واردات لوازم خانگی دخالت رهبری در اقتصاد نبود؟
پس از سخنان اخیر آیت الله خامنهای دربارهی عدم دخالت رهبری در اقتصاد برخی این نقد را مطرح کردند که دستور ممنوعیت واردات لوازم خانگی مصداق دخالت بوده است.
در همین ارتباط دانیال داوودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی پاسخی به این نقد را در شبکهی اجتماعی ایکس نوشته که در پی میآید:
پس از اینکه آیتالله خامنهای در سخنرانی نوروزی فرمودند: «رهبری در برنامهریزیهای اقتصادی دخالتی نمیکند؛ یعنی حقّ دخالت هم ندارد»، برخی پرسیدند پس دستور منع واردات لوازم خانگی چه بود!؟
اول باید معنای عدم مداخله رهبری در اقتصاد را فهمید. بر اساس قانون اساسی، رهبری هم حق دارند سیاستهای کلی نظام را پس از مشورت با مجمع تشخیص تعیین کنند. هم حق دارند بر حسن اجراش نظارت کنند.
نه تنها حق دارند، بلکه اصلاً وظیفه دارند.پس به چه معنا حق دخالت ندارد!؟
خودشون در بیانات 1/1 تصریح میکنند.
در واقع رهبری در آن دسته از «برنامهریزیهای اقتصادی» که «جزو وظایف دولت است» دخالت نمیکنند. حق هم ندارند.اما معناش این نیست که اگر دولت، خلاف سیاستهای کلی عمل کرد، رهبری تذکر ندن.
حالا ماجرای منع واردات چه بود؟
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد یک معافیت تحریمی «فقط به صادرکنندگان کره جنوبی و ژاپن» داده میشه تا ظرف 90 روز بهجای پول بلوکه، به ایران جنس صادر کنند.
خبر پیچید که بهجای 7 میلیارد دلار ما در کره، قراره لوازم خانگی بیاد.تولیدکنندگان لوازم خانگی بعد از شنیدن خبر، به رهبر انقلاب نامه نوشتند و گفتند: اگر این اتفاق بیفته (واردات 7 میلیارد دلار لوازم خانگی ظرف 90 روز!)، ما همه ورشکست میشیم.
بهتره دولت بهجای پولش لوازم خانگی نگیره، محصولاتی را بگیره که توان تولیدش نیست.رهبری هم بعد از دریافت نامهی تولیدکنندگان، خطاب به رئیسجمهور وقت نوشتند: «اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کرهی جنوبی) راست باشد… جداً جلو این مشکل را سد فرمائید.»
رئیسجمهور هم ذیل نامه نوشت: «از واردات جلوگیری شود.»
رهبری بعداً در سخنرانیهای (1400/8/26) و (1400/11/10) تصریح کردند که این سیاست حمایت از تولیدکننده باید مشروط باشه.
باید بهشرطی حمایت بشه که تولیدکننده داخلی «قیمتها را گران نکند»، «کیفیت را پایین نیاورد» و بعد از مدتی «بازارهای جهانی را فتح کند.خب این دخالت نیست!؟
چرا هست. ولی نه دخالت در «وظایف دولت».
«واردات لوازم خانگی با 7 میلیارد پول بلوکهی ما آن هم از LG و سامسونگ که در روزهای سخت کنار ما نماندند» خلاف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است و مخالفت با آن، دقیقا مصداق «نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام» است.
اینکه طی 90 روز، 7 میلیارد دلار لوازم خانگی وارد شود؛ آن هم در شرایطی که پس از تشدید تحریمها صنعت لوازم خانگی در ایران تازه پا گرفته، خلاف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است و آسیبپذیری اقتصاد از تکانه خارجی را تشدید میکند.
در همین مورد هم رهبری در وظایف دولت دخالت نکردند.
بررسی صحت خبر و برنامهریزیهای اجرایی اقتصادی -نظیر گسترهی شمول منع واردات، مدتزمان اجرای سیاست، جزئیات قیود سیاست برای تولیدکنندگان داخلی و …- همه با دولت بود.
انتهای پیام