رنجبران: نبود احزاب قوی اعتراضات را بی‌سرانجام کرد

محمدحسین رنجبران در گفت‌وگو با انصاف نیوز با اشاره به جای خالی احزاب و چهره‌های میانه‌رو در اعتراضات اخیر، تأکید کرد که ضعف تاریخی در نهادینه‌سازی تحزب و نگاه منفی به فعالیت حزبی، باعث شده مطالبات مردم نه در زمان اعتراضات و نه پس از آن، به‌صورت سازمان‌یافته به حاکمیت منتقل شود.

این فعال رسانه‌ای گفت: یکی از خلأهای جدی اتفاقات اخیر، نبود احزاب قوی و شناسنامه‌دار است؛ احزابی که بتوانند نقش واسطه میان مردم و حاکمیت را ایفا کنند. به گفته او، از ابتدای انقلاب تاکنون، فعالیت حزبی و سیاسی در بسیاری مواقع نه به‌عنوان یک کنش مثبت، بلکه با نوعی بدبینی نگریسته شده و همین مسئله مانع شکل‌گیری احزاب اثرگذار شده است.

این فعال رسانه‌ای گفت: در نبود احزاب قدرتمند، مردم اگرچه مطالبات، نگرش‌ها و حرف‌های جدی دارند، اما تریبون مشخصی برای انتقال منظم و قانونی این مطالبات به حاکمیت در اختیار ندارند.

رنجبران اضافه کرد  که احزاب می‌توانستند بازتاب‌دهنده دیدگاه‌های متنوع جامعه باشند؛ خلأیی که از ابتدای انقلاب وجود داشته و همچنان ادامه دارد.

او با اشاره به ناآرامی‌ها و اعتراضات دی ۱۴۰۴ گفت: این اتفاقات باید هم از منظر جامعه‌شناسی و هم از منظر سیاسی به‌صورت دقیق و علمی بررسی شود و نباید با بی‌تفاوتی از کنار آن عبور کرد.

به گفته او، شناسایی نقاط ضعف و برنامه‌ریزی برای آینده، نیازمند نگاه واقع‌بینانه و به دور تعصب  است.

رنجبران در پاسخ به این پرسش که چرا احزاب و چهره‌های دارای سرمایه اجتماعی در بزنگاه‌های اعتراضی کمتر وارد میدان می‌شوند، گفت: در فضای کنونی کشور، احزاب   به‌لحاظ فرهنگی، رسانه ای و اجتماعی  به‌درستی معرفی و تثبیت  نشده‌اند و در ساختار قانونی و سیاسی هم  جایگاه مشخصی ندارند. همین مسئله باعث می‌شود بسیاری از کنشگران سیاسی ترجیح دهند در بزنگاهها  وارد این فضا نشوند و  در چنین موقعیت‌هایی سکوت کنند.

او تأکید کرد حتی افرادی که صاحب حزب هستند نیز در مقاطع حساس، یا سکوت و یا به بیان کلیات بسنده می‌کنند، در حالی که به باور او، دلسوزان کشور و نظام جمهوری اسلامی نباید نسبت به چنین شرایطی بی‌تفاوت باشند. رنجبران این وضعیت را هشدارآمیز توصیف کرد و گفت: این خلا را باید جدی گرفت و برای آن تدبیر کرد.

به گفته این فعال رسانه‌ای، اگر به کارکرد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی احزاب توجه جدی شود، اعتراضات می‌تواند به‌جای حرکت به سمت بی‌قانونی و آشوب، از طریق تجمعات قانونی؛ سرشاخه های حزبی و رسانه های شناسنامه دار با کمترین تنش مطرح شود.

او در ادامه با اشاره به رفتار فصلی احزاب گفت: متأسفانه در ۴۷ سال گذشته، فقدان چارچوب قانونی کارآمد و به رسمیت شناخته شده برای احزاب موجب شده است کارکرد احزاب محدود به فعالیت در آستانه انتخابات های مختلف شود که حتی این فعالیت فصلی هم تاثیر کامل و کارآمدی ندارد.

رنجبران در ادامه گفت: در حالی که در دنیا، حزب نهادی دائمی است که هم نظارت و  سازمان‌دهی می کند و هم پاسخ‌گویی به رأی‌دهندگان را بر عهده دارد؛ چه زمانی که در قدرت است و چه زمانی خارج از قدرت قرار دارد.

این کارشناس مسائل سیاسی محقق نشدن بسیاری از وعده ها و شعارهای انتخاباتی را نتیجه فقدان ساختار حزبی کارآمد در کشور دانست و گفت: تا زمانی که این نگاه اصلاح نشود، نمی‌توان انتظار داشت احزاب نقش مؤثری در  نمایندگی مطالبات اجتماعی و مدیریت اعتراضات ایفا کنند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا