ازدواج اولویت چندم جوانان است؟
درحالیکه ازدواج همواره یکی از اولویت های اصلی جوانان برشمرده می شد، اما به نظر می رسد امروزه بروز برخی شرایط، آنان را از این سنت حسنه دور ساخته است.
چند وقت پیش بود که اعلام شد سن ازدواج دختران به 28 سال و پسران به 29 سال رسیده است، اما چگونه شد که ازدواج هایی که در سن 18 تا 20 سالگی برای دختران انجام می شد در سال های اخیر به مرز 30 سالگی رسیده است؟
این روزها دختران جوان و خانواده های آنها اولویت نخستشان ادامه تحصیل و پس از آن یافتن کار است؛ بدیهی است که طی کردن این مراحل یعنی دست یافتن به تحصیلات عالیه و از سوی دیگر یافتن شغل مناسب و پس از آن تازه به فکر ازدواج افتادن، سن ازدواج را به آستانه 30 سالگی می رساند.
در این میان نیز نبود شرایط ازدواج آسان، توجه همه را به خود جلب کرده و باید گفت که شرایط مناسب در جامعه کنونی برای ازدواج و تمایل افراد به ازدواج از بین رفته است.
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، درمورد آمار ازدواج و طلاق در کشور گفته است: از فروردین تا آبان سال جاری، 467 هزار و 242 ازدواج به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته(1391) حدود پنج درصد کاهش داشته است.
به گفته «احمد تویسرکانی»، همچنین از فروردین تا آبان سال جاری 90 هزار و 653 طلاق به ثبت رسیده که این تعداد در مدت مشابه سال گذشته، شش درصد افزایش داشته است.
خبرنگار ایرنا در این ارتباط نقطه نظرات برخی دختران پسران را درباره مسایل و مشکلات ازدواج جویا شده است که در پی می آید:
** خبری از خواستگار خوب نیست!
«معصومه» دختر 30 ساله و دانشجوی مقطع دکترا، درباره علت ازدواج نکردن خود می گوید: خواستگار مناسبی برای ازدواج ندارم. بیشتر خواستگارهایم شرایط مالی خوب و کار مناسب ندارند و برای همین تاکنون ازدواج نکرده ام.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که شاید توقعات فراوان سبب بروز این مشکل شده، می افزاید: سال ها درس خواندم و برای شان اجتماعی اهمیت زیادی قائل هستم و دوست دارم همسرم نیز هم سطح من باشد.
** نمی خواهم از چاله به چاه بیافتم
«سارا» دختر 27 ساله دیگری است که هنوز ازدواج نکرده و در خانه پدری زندگی می کند. وی نیز در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا که چرا تاکنون ازدواج نکرده می گوید: در شرایط کنونی بیشتر پسرها در شرایط مالی خوبی قرار ندارند و ترجیح می دهم تا از چاله به چاه نیفتم و تا خواستگار خوبی نداشته باشم، ازدواج نکنم.
** مشکلات خواهر سبب ترس از ازدواج
«محبوبه» دختر 29 ساله دیگری است که ترجیح داده ازدواج نکند.
وی درباره ازدواج نکردن خود می گوید: خواهرم در سن 18 سالگی ازدواج کرد و با وجودی که اکنون 15 سال از مدت ازدواجش گذشته، زندگی او در شرایط خوبی قرار ندارد.
معصومه می گوید: شوهر خواهرم به دلیل مشکلات مالی نتوانسته خانه ای مستقل برای خواهرم فراهم کند و این موضوع سبب شده تا خواهرم با شوهر و خانواده شوهرش اختلاف داشته باشد.
وی خاطر نشان می کند، مشکلات خواهرم همه را کلافه کرده و سبب ترس من از ازدواج شده است.
** نبود امنیت شغلی
«مصطفی» نیز که 35 سالگی را تجربه می کند، دلیل ازدواج نکردن خود را نداشتن امنیت شغلی عنوان کرده و می گوید: با وجودیکه با مدرک لیسانس در یک شرکت فعالیت می کنم اما هر لحظه از اخراج خود ترس دارم.
وی ادامه می دهد: با هفت سال سابقه فعالیت، از امسال حقوقم یک میلیون تومان شده و هر لحظه ممکن است کار خود را از دست بدهم.
مصطفی توضیح می دهد: در این شرایط چگونه می توانم ازدواج کنم؟ با حقوق ماهی یک میلیون تومان حتی نمی توانم خانه ای اجاره کنم و خرج زن و بچه بدهم.
** آرمانگرایی خانواده ها
«علی» نیز درباره دلیل افزایش سن ازدواج، آرمان گرا بودن خانواده ها را علت اصلی دانسته و می گوید: سال گذشته به خواستگاری دختر مورد علاقه ام رفتم اما خانواده او به دلیل این که خانه ای مستقل ندارم با این وصلت مخالفت کردند.
وی می افزاید: امکان اجاره خانه ای را در مرکز شهر داشتم اما خانواده دختر انتظار داشتند تا خانه ای خریداری کنم که اجابت این خواسته با شرایط موجود امکانپذیر نبود.
این جوان مجرد، آرامان گرایی را فقط متعلق به خانواده دخترها ندانسته و می گوید: بسیاری از خانواده پسرها نیز توقع دارند تا عروشان جهیزیه کاملی به خانه همسرش بیاورد که این توقع نیز نادرست است.
علی می گوید: توقع زیاد خانواده ها سبب شده تا فراهم شدن امکان و زمینه ازدواج در جامعه کمتر شود.
** گریز از زیر بار تعهد
«مسعود» دیگر جوان ایرانی، ترس از تعهد را یکی از دلایل ازدواج نکردن خود و پسیاری از جوانان هم سن و سال خود عنوان کرده و می گوید: برخی دوستان و همسالان من به این خاطر ازدواج نمی کنند که از تعهد گریزان هستند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از جوانان حاضر نیستند زیربار برخی تعهدات مانند وفاداری به همسر و خانواده بروند، می افزاید: متاسفانه بسیاری از جوانان تن به ازدواج نمی دهند، چون می دانند اگر ازدواج کنند، باید تعهد را بپذیرند.
مسعود می گوید: این معضل تبعات بسیار بدی برای جامعه دارد.
** ترس از تغییر اعتقادات و سلایق شخصی
«مرضیه» نیز بر این باور است که موضوعی که سبب ازدواج نکردن بسیاری از جوانان شده است، ترس از تغییر اعتقادات و سلایق شخصی است.
وی می گوید: دختری با اعتقادات و سلایق مشخص و مستقل هستم، و نگران این را دارم که در صورت ازدواج، همسر آینده ام بخواهد این اعتقادات را تغییر دهد.
مرضیه ادامه می دهد: اکنون نگاه رایج سنتی در جامعه این است که زنان باید مطیع محض همسران خود باشند و این موضوع برای من خوشایند نیست.
** مشکلات اقتصادی علت اصلی افزایش سن ازدواج
رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران در گفت وگو با ایرنا، علت اصلی افزایش سن ازدواج در ایران را مشکلات و وضعیت بد اقتصادی دانسته و می گوید: د ر اسلام آمد ه است کسی که می خواهد ازد واج کند باید د رآمد ی د اشته باشد که بتواند ضمن تامین هزینه های خود و همسرش، سرپناهی تهیه کند.
«مصطفی اقلیما» ادامه می دهد: فرد ی که نه سرپناه ، نه امنیت شغلی و نه میزان د رآمد مناسب دارد چگونه می تواند ازدواج کند؟
وی با بیان اینکه وام ازدواج مورد نظر دولت نیز نمی تواند راه حلی برای مشکل ازدواج باشد، می افزاید: در بیشتر کشورهای فقیر و ثروتمند دنیا چیزی به عنوان وام ازدواج وجود ندارد و دولت وظیفه دارد تا زمینه های اشتغال جوانان را فراهم کند.
اقلیما می گوید: جوانی که کار و درآمد متناسب داشته باشد به سمت ازدواج می رود و نیازی نیست تا کسی او را مجبور به این کار کند.
این جامعه شناس ادامه می دهد: د ر بررسی هایی صورت گرفته مشخص شد ه که د غد غه ازد واج برای جوانان د ر رتبه هفتم اولویت زند گی قرار د ارد .
اقلیما می گوید: اکنون در بین جوانان، نخستین اولویت کار و د ومین آن سرپناه است که هر د و با ازد واج رابطه مستقیمی د ارد و آن را به رتبه هفتم سوق د اد ه است.
این کارشناس و محقق اجتماعی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب درباره ازدواج می گوید: رهبری درباره جمعیت صحبت و از پیری جمعیت در 20 سال آیند ه ابراز نگرانی کرده ا ند که به حق اظهارات درستی است.
وی می گوید: مسوولان باید منویات رهبر معظم انقلاب را کارشناسانه پیگیری کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه اگر می خواهیم در شرایط نرخ استاندارد ازدواج در جامعه باشیم باید شرایط مهیا باشد، می افزاید: در جامعه استاندارد، افراد در همه سطوح درآمدی، 25 درصد از درآمد خود را برای مسکن، 25 درصد آن را خوراک و پوشاک، 25 درصد برای تفریحات و درمان و 25 درصد باقیمانده را صرف پس انداز می کنند.
یه گفته این جامعه شناس، حد اقل د رآمد مرد م باید با حد اقل هزینه های آنان همخوانی د اشته باشد اما اکنون شاهد هستیم که برای مثال یک کارگر ساختمانی روزی 50 هزار تومان دستمزد می گیرد که این میزان نمی تواند هزینه های زند گی او را تامین کند .
وی شرایط برخی کارمندان دولت را نامطلوب تر دانسته و ادامه می دهد: باید این سووال را مطرح کرد که چطور ممکن است کارکنان و متخصصان د ر د ستگاه های د ولتی با حقوق ماهی حدود 600 تا 500 هزار تومان بتوانند مخارج زند گی خود را تامین کنند در حالیکه کرایه یک آپارتمان کوچک د ر یک منطقه معمولی تهران 10 میلیون تومان پول پیش و 700 هزار تومان اجازه است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه نرخ تورم در ارتباط با برخی کالاها صددرصد است، می افزاید: در مقابل، حقوق افراد هر سال بین 10 تا 20 درصد افزایش می یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه، علت افزایش بسیاری از طلاق ها در کشور را مشکلات اقتصادی دانسته و می گوید: مرد خانواده به علت مشکلات اقتصادی، فشارهای زیادی را تحمل می کند و با وجودی که تا دیر وقت مشغول کار است، امکان تامین نیازهای خانواده خود را ندارد.
وی ادامه می دهد: وقتی مرد خانواده از محل کار به محیط خانه باز می گردد، به علت فشار روحی که در آن قرار می گیرد به پرخاشگری می پردازد و این آغاز مشکلات دیگر در خانه و خانواده است.
سخن آخر آنکه، ازدواج به عنوان یکی از دیرینه ترین پدیده های بشری، نزد تمام ادیان و ملل از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است.
کارکرد مهم این سنت پسندیده، شکل گیری و قوام خانواده به عنوان یکی اجزا تشکیل دهنده جامعه اخلاقی است.
گرچه اکنون به خاطر برخی موانع، شرایط ازدواج و همسر گزینی در جامعه دچار تغییراتی و روند آن کند شده، اما بر مسوولان واجب است ضمن شنیدن صدای جوانان، با دعوت از متخصصان بمنظور آسیب شناسی رونق کم بازار ازدواج، شرایط و بسترهای لازم و ضروری تحقق این سنت اخلاقی را فراهم سازند.
بدون شک هر گونه کوتاهی در این زمینه، خسارات جبران ناپذیری بر جای می گذارد و مجال بروز پدیده های شوم اجتماعی را مهیا خواهد ساخت.
انتهای پیام