راههایی ساده برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون
درنگ نوشت: فشار خون بر اساس مصرف زیاد دخانیات، نمک و حتی غذاهای چرب در خانوادهها نفوذ کرده است اما میتوان با در پیش گرفتن چند راهکار ساده آن را مهار کرد.
برای اینکه خون در شریانهای اعضای بدن جاری شود و مواد غذایی را به اعضای مختلف بدن برساند نیاز به نیرویی دارد که خون را به گردش در آورد. این نیرو فشار خون نامیده میشود و انقباض و انبساط عضلات قلب و شریانها این نیرو را ایجاد میکند.
در صورتی که شریانهای بدن توانایی انقباض و انبساط طبیعی خود را به دلیل رسوب چربیها در جداره شریان از دست بدهند فشار خون بالا میرود. مقدار فشار خون باید بر اساس چند اندازهگیری که در موقعیتهای جداگانه و در طول یک دوره زمانی اندازهگیری شده است، تعیین شود.
اگر فشار خون به طور دایمی بالاتر از حد طبیعی باشد به آن فشار خون بالا میگویند.
انواع فشار خون بالا
فشار خون بالا دو نوع اولیه و ثانویه دارد:
فشار خون بالای اولیه
در نوع اولیه که ۹۵ درصد بیماران فشارخونی را شامل میشود علت فشار خون بالا مشخص نیست و عواملی مانند سن بالا، جنسیت مردانه، مصرف زیاد نمک، چاقی، دیابت و سابقه خانوادگی را در ایجاد آن دخیل میدانند.
فشار خون بالای ثانویه
در نوع ثانویه که پنج درصد بیماران فشار خونی را شامل میشود، علت فشار خون بالا اختلال در کار یکی از عوامل تنظیم کننده فشار خون همانند تغییر در ترشح هورمونها یا عملکرد کلیهها و غدد فوق کلیوی است.
علایم فشار خون بالا
فشار خون بالا معمولاً علامتی ایجاد نمیکند. به همین دلیل به فشار خون بالا «قاتل خاموش» هم میگویند. تنها در برخی موارد فشار خون با علائمی همچون سردرد در ناحیه پس سر، سرگیجه، تاری دید، تپش قلب، خستگی زودرس، تنگی نفس شبانه و یا هنگام فعالیت، درد ققسه سینه، ادرار کردن بیش از یک بار در طول شب همراه است.
عوامل خطر زمینهساز بیماری فشار خون بالا
سابقه خانوادگی، سن و جنسیت، مصرف زیاد نمک، میزان چربی خون، مصرف الکل، مصرف دخانیات، کمتحرکمی، چاقی، دیابت، قرصهای ضدبارداری خوراکی، استرس و فشار عصبی
عوارض فشار خون بالا
خطر بروز سکته قلبی و مغزی در افرادی که فشار خون بالا دارند، زیاد است
فشار خون بالا دلیل اصلی بروز سکتههای قلبی عروقی است
فشار خون بالا در صورتی که کنترل نشود به رگهای مغز، قلب، کلیه و چشم آسیب میرساند
راهکارهای تغذیهای برای کاهش فشار خون
حذف نمکدان از سفره امری ضروری است و میتوان با جایگزین کردن نمک با چاشنیها و ادویهها طعم غذا را بهتر کرد
مصرف نمک را در برنامه غذایی باید محدود کرد. پیاز و سیر از مواد غذایی خوش طعم و جایگزین خوبی برای نمک است
از خوردن تنقلات شور مثل چیپس، انواع پفک، خیارشور و شور سبزیها خودداری کنید و از محصولات کمنمک یا بینمک مانند غلات یا سبزیهای آماده بدون نمک استفاده کنید
هنگام طبخ غذا به جای نمک از ادویه استفاده کنید. غذاها را با انواع چاشنی نظیر ادویه، لیمو ترش تازه، آبغوره، نارنج یا سرکه خوش طعم کنید
از مرغ، ماهی و گوشت لخم تازه به جای انواع دودی، کنسرو یا فرآوری شده استفاده کنید
در صورت استفاده از غذاهای کنسروی، غذاهای کنسرو شده ماننده زیتون و نخودفرنگی را بشویید تا مقداری از نمک آن خارج شود
به برچسبهای روی بستهبندیهای مواد غذایی دقت و توجه کرده، زیرا مقدار سدیم در محصول مربوطه را نشان میدهد
انتهای پیام