بازتاب توافق اوپک در رسانههای جهان
تحلیلگران اقتصادی و رسانه های جهان دستیابی به توافق کاهش عرضه نفت میان اعضای اوپک و دیگر کشورها را که باعث افزایش نسبی قیمت ها شد، مایه شگفتی و فراتر از انتظار توصیف کردند.
به گزارش ایرنا بسیاری از کارشناسان تا روز جمعه در تحلیل نشست 175 اعضای اوپک عنوان می داشتند به علت اختلاف نظر میان تولیدکنندگان نفت، نتیجه این دیدار احتمالا کاهش بیشتر قیمت نفت خواهد بود. حتی صبح جمعه نیز تردیدها به این نشست باعث افت بهای نفت خام شد. اما خبرهایی که از بعد از ظهر روز جمعه مخابره شد نشان از موافقت اعضا با کاهش عرضه نفت خام در داخل اوپک و حتی توافق اولیه تولیدکنندگان غیرعضو بود. تولیدکنندگان عضو سازمان اوپک تصمیم گرفتند تا روزانه 800 هزار بشکه از تولید نفت خود کم کنند. همچنین توافق شد کشورهای غیرعضو این سازمان هم تا 400 هزار بشکه از تولید نفت خود بکاهند.
بازار نفت خام به سرعت به توافق بر سر کاهش عرضه 1.2 میلیون بشکه ای در روز واکنش نشان داد و قیمت هایی که تا چند روز قبل حدود 30 درصد نسبت به ماه گذشته کاهش یافته بودند اندکی بهبود یافت. برخی از انواع نفت خام تا نزدیک 6 درصد نسبت به زمان پیش از نشست وین افزایش قیمت نشان دادند.
منطق هم حکم می کرد که تولیدکنندگان نفت، سیاست کاهش عرضه یا جلوگیری از افزایش تولید را که در چند ماه گذشته موفقیت آن به اثبات رسیده بود ادامه دهند. همین خط مشی که حاصل توافق میان دو سال قبل کشورهای تولیدکننده نفت در داخل و خارج از اوپک بود توانست بهای نفت را که از سال 2014 به تدریج در سراشیبی تند سقوط قرار گرفته بود بهبود ببخشد. پس از حدود یک سال از اجرای این توافق بهای نفت که به حدود 30 دلار در هر بشکه رسیده بود ارتقا یافت و تا چند ماه پیش به بالاتر از 80 دلار در هر بشکه هم رسید. اما تکروی برخی کشورها در افزایش تولید و پایان عمر توافق کاهش تولید، در کنار خط مشی های داخلی و خارجی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر افزایش تولید داخلی نفت ایالات متحده و فشار بر عربستان برای افزایش عرضه، بازار را اشباع ساخت و باعث شد تا این بازار سقوط بهای نفت خام در یک دوره کوتاه را تجربه کند. قیمت نفت در یک ماه از کمتر از 70 دلار در هر بشکه به نزدیک به 40 دلار رسید.
** اوپک در مقابل خواست ترامپ
برخی رسانه های جهان دستیابی به توافق کاهش تولید میان تولیدکنندگان نفت در وین غیرقابل انتظار توصیف کردند و آن را مایه شگفتی دانستند. تارنمای «Oil Price» در گزارشی ضمن ابراز تعجب از حصول توافق در نشست تولیدکنندگان نفت در وین ، نوشت: کاهش بیش از یک میلیون بشکه ای عرضه نفت، قیمت را صعودی کرد و به گونه ای که نفت وست تگزاش اینترمیدیت حدود 1.46 و نفت برنت تا حدود 2 دلار افزایش قیمت داشت.
این گزارش تصمیم فوق را موفقیتی برای اوپک ارزیابی کرد و افزود: مهمترین خبر روز جمعه از وین اتریش مخابره شد زیرا پیش از آن شایعه های فراوانی در زمینه مخالفت با کاهش عرضه وجود داشت اما اکنون قرار شد از ابتدای سال 2019 اوپک 800 هزار بشکه و کشورهای غیرعضو 400 هزار بشکه از تولید خود کم کنند. اگرچه اعضا در وین روز پنجشنبه هم جلسه داشتند اما نرسیدن به نتیجه نهایی و لغو نشست خبری باعث شد تا تردیدها در زمینه حصول توافق بیشتر شود.
‘اویل پرایس’ با بیان اینکه ایران از این توافق مستثنی شد، اضافه کرد: این کشور در ابتدای جلسه اعلام کرد به هیچ عنوان با کاهش عرضه خود موافقت نمی کند زیرا تحریم ها باعث کاهش تولید و صادرات این کشور شده است.
تارنمای خبری «ان.پی.آر» هم توافق نفتی کسب شده در وین را فراتر از انتظار عنوان داشت و افزود: به رغم فشارها از سوی رئیس جمهوری آمریکا، اوپک، روسیه و دیگر تولیدکنندگان نفت برای کاهش تولید توافق کردند و با این اقدام امیدواری برای توقف روند نزولی قیمت را افزایش دادند.
این شبکه رادیو تلویزیونی، افزایش بهای انرژی پس از مخابره خبر توافق را 4.5 درصد عنوان کرد و از رسیدن قیمت میانگین نفت مورد نظر خود به بالاتر از 53 دلار خبر داد و بیان داشت: حتی قیمت گاز هم که در چند هفته اخیر رود کاهشی داشت بهبود یافت. توافق در حالی رخ داد که ترامپ توئیتی را منتشر ساخت که در آن به اوپک و مهمترین متحد خود در این سازمان یعنی عربستان سعودی تاکید کرد که با ادامه روند عرضه نفت به بازار قیمت ها پایین نگاه دارند زیرا وی و جهان نیازی به افزایش قیمت ها نمی بینند.
براساس این گزارش، اوپک اکنون به شدت به علت افزایش تولید ایالات متحده تحت فشار قرار گرفته است. استخراج نفت از لایه های افقی و تولید نفت غیرمتعارف شیل باعث شده اند که ایالات متحده هفته گذشته به رکورد باورنکردنی تولید 11.7 میلیون بشکه نفت در روز برسد.
این شبکه خبری افزود: با وجود اصرار دونالد ترامپ، تولیدکنندگان نفت در وین تصمیم خود برای کاهش تولید اتخاذ کردند اما برای ایران، ونزوئلا و لیبی ملاحظاتی اندیشیده شده و در توافق بر کاهش تولید این کشورها تمرکز نشده است.
تارنمای شبکه خبری «بلومبرگ» نیز نشست دو روز گذشته تولیدکنندگان نفت در وین را ماراتون وار و نتیجه این دیدار را فراتر از انتظار توصیف کر و افزود: سرانجام اوپک از بن بست تولید خارج شد و با متحدان خارج از سازمان خود بر کاهشی بیشتر از حد انتظار به توافق رسید.
بلومبرگ ایران را پیروز این نشست دانست زیرا توانست به علت تحریم های ایالات متحده از توافق کاهش عرضه مستثنی شود.
به گزارش این شبکه خبری، پس از این توافق، قیمت نفت در لندن 5.8 درصد افزایش یافت زیرا هنوز هراس زیادی از واکنش و عصبانیت رئیس جمهوری آمریکا از تولیدکنندگان نفت وجود دارد زیرا تولیدکنندگان با خواسته وی در زمینه پایین آوردن بهای نفت مقابله کرده اند.
این گزارش نشست دیروز را از آن جهت شگفت آور دانست که تا پیش از آن توافق در زمینه کاهش 1 میلیون بشکه ای دور از دسترس می نمود اما به ناگاه در روز جمعه بر سر کاهشی فراتر از این میزان توافق شد. روزنامه «وال استریت ژورنال» صبح جمعه خبری را منتشر کرد که حتی تاخیر کشورهای تولیدکننده نفت در اعلام نتیجه گفت وگوها، باعث کاهش بیشتر قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.
نشریه اقتصادی «فوربس» هم این نشست اوپک را موفقیتی برای سازمان اوپک در مقابل تلاش های ترامپ توصیف کرد و افزود: دونالد ترامپ و تولیدکنندگان نفت آمریکا باعث آزار اوپک می شوند. در حالی که تا دو سال قبل تولید آمریکا حدود 8.5 میلیون بشکه بود اکنون این کشور 11.7 میلیون بشکه نفت تولید و تلاش می کند تا سهم اوپک در بازار نفت را از بین ببرد.
به نوشته این نشریه، بعد از نشستی طولانی در وین، تولیدکنندگان نفت برای کاهش نفت به توافق رسیدند و با تصمیم خود حداقل برای سه ماه نخست سال آینده قیمت بالاتر نفت خام را تضمین کردند.
این گزارش افزود: تحولات کنونی یادآور سال 2014 بود در حالیکه آن زمان ایالات متحده به شدت بر تولید خود می افزود اوپک از کاهش تولید خودداری می کرد و با این کار باعث شد تا ده ها شرکت استخراج نفت و 250 هزار شغل در آمریکا قربانی شوند. اما ترامپ اکنون با اهرم جدید خود علیه عربستان (اسناد قتل خاشقچی به دست ولیعهد این کشور) هیچگاه رکود مشابهی را بر صنایع نفت ایالات متحده ایجاد نخواهد کرد.
انتهای پیام