دانشمندان بحران کرونا را پیشبینی کرده بودند
بنا بر نتایج پژوهشی که در ژانویه سال 2019 منتشر شد، دانشمندان پیشبینی کردند که در آینده ظهور ویروسی قویتر از سارس و مرس در خفاشها ایجاد خواهد شد و بهاحتمالزیاد منشاء آن چین خواهد بود.
به گزارش ایسنا به نقل از ساینس، کروناویروسها، ویروسهای جدیدی نیستند و دهههای پیش در انسانها و حیوانات شناسایی شدند و ممکن است شما نیز آن را با تب تجربه کرده باشید.
البته بسیاری از افراد تصور میکنند، آنفلوانزا تعداد افراد بیشتری را به کام مرگ میکشاند اما سرعت شیوع بیماری بسیار مهمتر است چون موجب درگیری افراد بیشتری میشود.
کروناویروس جدید به نظر میرسد مکان مطلوبی در بدن انسان یافته و مانند آنفلوانزا مسری بوده و بسیار خطرناک است و انتقال آن توسط انسانها بسیار خطرناکتر شده است. خصوصیات ذاتی ویروسها، مشابه یکدیگر است و این ویروس نیز رفتاری یکسان دارد، اما محیط دوستداشتنی در بدن انسان یافته و در حال تکثیر است.
شگفتانگیز است که محققان ایجاد چنین ویروسی را پیشبینی کردند و حتی منشاء و مکان شیوع را نیز مشخص کردند.
اما چگونه؟
حدود 15 سال بعد از اولین نمونه انسانی کروناویروس، سندرم تنفسی با نام سارس (SARS-CoV) آغاز شد سپس سندرم کروناویروس دیگری با علائم اسهال (SADS-CoV) نیز در خوکها مشاهده شد و هر دو این بیماریها در چین و از طریق خفاشها منتقل شدند. این موارد دلیلی برای تحقیقات بیشتر محققان چینی در مورد کروناویروس خفاشها شد تا علت شیوع دیگر ویروسها با این منشاء شناسایی شود.
شگفتانگیز است که بسیاری از ویروسهای انسانی مانند ابولا، ماربورگ و هاری نیز از خفاشها آغازشده است، به همین دلیل دانشمندان خفاشها را “منبع ویروسی” میدانند.
در بین شروعکنندههای بیماری، خفاشها تنها پستاندارانی هستند که قابلیت پرواز دارند، به این معنی که قادرند عوامل بیماریزا را بهراحتی انتقال دهند. از طرف دیگر دارای گونههای متنوع هستند و تقریبا یکپنجم از پستانداران را تشکیل میدهند و در سرتاسر جهان وجود دارند.
خفاشها سیستم ایمنی متفاوتی دارند و در برابر عوامل بیماریزا بسیار قوی است. بهسرعت واکنش نشان داده و بسیار کارآمد است و بهسرعت ویروسها را از بین میبرد. اما این آنتیبادیها عمر کوتاهی دارند و آنها را بیشتر مستعد عفونت مجدد میکند. به همین دلیل بدن خفاشها مکانی برای پرورش ویروسهای بسیار قوی خواهد بود.
سیستم ایمنی خفاشها واکنش سریع دارد و ویروسها را به تکثیر ترغیب میکند، اما این ایمنسازی مدت کوتاهی دوام دارد و موجب عفونت مجدد میشود، بنابراین همان ویروسها میتوانند بارها و بارها با سیستم ایمنی خفاش مبارزه کنند و این عملکرد موجب قویتر شدن آنها شود. با نگاه به سبک زندگی و طول عمر طولانی خفاشها درک اینکه خفاشها منشاء بیماریهای ویروسی هستند راحت است.
مشکل این است که خفاشها میتوانند بهطورکلی این عفونتها را کنترل کنند، اما دیگر گونههای موجودات چنین توانایی ندارند.
چرا چین؟
در تحقیق دیگری که توسط یی فن و همکارانش انجام شد، دلیل اینکه چرا کروناویروس جدید از چین آغاز خواهد شد، مورد بررسی قرار گرفت.
به عنوان مثال، منشاء بسیاری از بیماریهای ویروسی از چین است. یکی از علل آن تجمعات زیاد خفاشها در چین بیش از دیگر مناطق است، اما مهمترین مورد عدم رعایت بهداشت و یا کمبود موارد بهداشتی است.
بر اساس فرهنگ چین خوردن گوشت حیوانات بسیار مغذی است و این عقیده موجب انتقال عوامل بیماریزا از حیوان به انسان میشود. اما کشورهای دیگری نیز از گوشت ذبح شده استفاده میکنند، اما محققان خاطر نشان کردند که عدم رعایت بهداشت در چین موجب شده که چین دروازه انتقال ویروس از حیوان به انسانها شود.
البته یکی دیگر از مواردی که در این گزارش به آن اشاره نشده تجارت حیوانات وحشی است که در چین بسیار رایج است. چین بزرگترین بازار تجارت حیوانات وحشی را دارد و خفاشها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این مورد میتواند ویروسها را به انتقال از خفاشها به گونههای دیگر تشویق کند.
محققان اظهار کردند: “دو بیماری CoVs با منشاء خفاش باعث شده تا 14 سال همهگیری در مقیاس وسیع در چین آغاز شود و خطر شیوع کروناویروسهای آینده با منشاء خفاش را در این کشور برجسته کند.”
بنابراین، بررسی خفاشها به یک موضوع فوری برای تشخیص علائم هشدار دهنده اولیه تبدیل شده، تا به نوبه خود تأثیر چنین شیوعهایی را در آینده در چین به حداقل برساند.
البته ، این مطالعه این شیوع دقیق را پیش بینی نکرد، فقط این نکته را برجسته کرده بود که احتمال شیوع کرونا ویروس ناشی از خفاشها در چین وجود دارد. پیشبینی تحقیق مذکور یک تصادف بوده که بعد از یک سال به وقوع پیوسته است، اما یک پیام مهم در آن وجود دارد.
این تحقیق واقعاً باعث تحریک محققان دیگر نشد و ناشران زیادی نیز آن را پوشش ندادند و حتی در چین به آن توجه زیادی نشد، سیاستها تغییر نکردند و زندگی طبق معمول ادامه یافت.
انتهای پیام