موافقت و مخالفت چند چهرهی اصلاحطلب با ایدهی تشکیل شورای میانهروها
ایدهی تشکیل شورای میانهروها با حضور سیدمحمد خاتمی، حسن روحانی، علیاکبر ناطق نوری، علی لاریجانی و سیدحسن خمینی همچنان در شبکههای اجتماعی و رسانهها با واکنشهایی همراه شده است.
خبرگزاری ایلنا در گفتوگو با چند فعال سیاسی اصلاحطلب به این ایده پرداخته است که در ادامه میخوانید:
على شکورى راد سخنگوى جبهه اصلاحات ایران در یک گفتگوى کوتاه عدم پذیرش اصلاح از سوى حاکمیت را علت بن بست سیاسى موجود در کشور دانست و تأکید کرد که برای خروج از این بن بست سیاسی نیازمند وفاق ملی هستیم.
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
سخنگوی جبهه اصلاحات در پاسخ به این سوال که با توجه به مطرح شدن احتمال تشکیل جبهه میانهروها با حضور برخی شخصیتهای نظام از جمله آقایان ناطق نوری، روحانی، خاتمی، لاریجانی، و سیدحسن خمینی، چقدر ضرورت دارد بزرگان نظام برای برون رفت از شرایط موجود دور هم جمع شوند گفت: نظر ما همیشه این بوده که برای هر کار بزرگی در کشور از جمله خروج از بنبست سیاسی موجود، نیاز به وفاق ملی است و برای رسیدن به وفاق ملی نیاز به فضای گفتگو.
وی افزود: بنابراین اینکه بزرگان دور هم جمع شوند و گفتگو و چارهجویی کنند خوب است، اما اینکه بزرگان در یک سمت جمع شوند و گوش شنوایی در سمت حاکمیت وجود نداشته باشد، کار را به جایی نمیرساند و به نظر من مهمترین مساله ما این است که حرفها و دلسوزیهای بزرگان ،احزاب، کارشناسان و صاحبنظران در رأس حاکمیت مورد توجه قرار نمیگیرد و به همین دلیل دوقطبی شکل گرفته در کشور، در حال تشدید است.
شکوری راد در پاسخ به این سوال که همزمان با اعتراضات اخیر، برخی از شخصیتهای سیاسی و چهرههای اصلاح طلب با سران حاکمیت گفتگوهایی داشتند که در ادامه این روند متوقف شد. فکر میکنید احتمال تشکیل این گروه میانه چقدر میتواند در تداوم گفتگوها مؤثر باشد و درباره چرایی آن گفت: هیچ تاثیری ندارد. به دلیل اینکه گفتگوهایی که آغاز شد عملا از طرف حاکمیت متوقف شد و ادامه پیدا نکرد. وقتی حتی رؤسای سه قوه برای این دیدارها با مشکل مواجه میشوند، طبیعتا سخن گفتن نه امکانپذیر است و نه مؤثر.
شکوریراد در پاسخ به این سوال که فکر میکنید در صورت تشکیل، این گروه برای انتخابات برنامه مشخصی داشته باشد گفت: در شرایط موجود صحبت از انتخابات حالت تهوع ایجاد میکند. وی افزود: با وضعیتی که درحالحاضر در کشور وجود دارد، انتخابات موضوعیتی برای گفتگو ندارد.
سخنگوی جبهه اصلاحات در پاسخ به این سوال که اگر این گروه شکل بگیرد و در زمان انتخابات برنامههای خودشان را ارائه دهند، احتمال دارد از سمت اصلاح طلبان اقبال صورت بگیرد گفت: تا وقتی پذیرش اصلاح در حاکمیت وجود ندارد، خیر. زیرا اصلا انگیزهای برای گفتگو در ارتباط با انتخابات وجود ندارد تا اگر چنین جمعی که من از آن خبر ندارم بخواهد شکل بگیرد، بتواند تاثیر بگذارد.
علی باقری فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به این سوال که با توجه به در پیش بودن برگزاری انتخابات مجلس در سال آینده چقدر ضرورت دارد اصلاحاتی در قانون اساسی انجام شود تا ضمن بهبود ساز و کارهای قانونی شاهد مشارکت مردم هم باشیم، گفت: قانون اساسی در حوزه انتخابات، مثل حوزههای دیگر نقایصی دارد، از جمله مهمترین آن این است که نظام انتخاباتی ما با نظام حزبی گره نخورده؛ یعنی در نظام سیاسی و در قانون اساسی هم حزب و هم نهاد انتخابات را به رسمیت شناختیم اما این دو منفک از هم هستند.
وی افزود: حزب برای خودش کار میکند و انتخابات غیرحزبی برگزار میشود. این مهمترین ایرادی است که ما داریم و باید در مجموعه قوانین ما برطرف شود. منتهی تصورم این است که این شرط الزامی، برای داشتن یک انتخابات آبرومند و استاندارد نیست. یعنی ما با همین قوانین موجود به ویژه با قانون اساسی موجود، با تغییر در قوانین عادی حتی مشکل این موضوع را میتوانیم برطرف کنیم. درست است نظام انتخاباتی و حزبی ما به هم گره نخورده اما قانون اساسی ما این را نهی نمیکند، یعنی مسکوت مانده و ما میتوانیم در قوانین عادی حتی این مشکل را هم حل کنیم.
باقری تصریح کرد: از آن فراتر من فکر میکنم مشکل ابتدایی در حوزه برگزاری انتخابات استاندارد شاید به این بحث هم برنگردد و آن معطوف به ایجاد آزادی در حق رأی دادن، انتخاب کردن و انتخاب شدن است. یعنی در آن حوزههاست که حتی با قوانین فعلی اگر تغییراتی را به وجود بیاوریم و با وسعت نظر به شیوه اعمال قانون نگاه کنیم، حتی با این قانون انتخابات هم میتوانیم انتخابات آبرومندی برگزار کنیم کما اینکه قبلا هم این اتفاق افتاده است. بنابراین من مشکل را در قوانین نمیبینم، مشکل را در مجریان قانون و ارادهای که در کشور برای برگزاری انتخابات استاندارد باید وجود داشته باشد، میبینم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در انتخابات آتی اصلاحطلبان حضور پرشور و برنامهریزی شدهای داشته باشند، گفت: این موضوع را نمیدانم اما به مولفههای متعددی بستگی دارد که پیشبینی آن برای سال آینده از جانب خودم امکانپذیر نیست. امیدوارم فقط برگزاری انتخابات استاندارد در سال آینده نوید دهنده یکسری اصلاحات ساختاری در کشور باشد.
باقری در پاسخ به این سوال که در روزهای گذشته از تشکیل شورای میانهروها با حضور آقایان خاتمی، روحانی، ناطق نوری، لاریجانی، سیدحسن خمینی صحبت شده است این موضوع چقدر صحت دارد و آیا قرار است چنین تشکل سیاسی شکل بگیرد، گفت: تا جایی که من مطلع هستم این خبر صحت ندارد. اینکه در آینده شکل بگیرد را نمیدانم اما در حال حاضر چنین بحثی وجود ندارد.
محمد سلامتی دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در پاسخ به این سوال ارزیابی شما از ضرورت تشکیل گروه دلسوزان نظام برای برون رفت از شرایط موجود چیست و تا چه اندازه تشکیل این گروه میتواند کارساز باشد، گفت: اگر چنین گروهی تشکیل شود، باید گوش شنوا و ارادهای برای اجرای پیشنهادهای جمعبندی شده آنها وجود داشته باشد. اما متاسفانه ظاهرا چنین گوش شنوا و ارادهای وجود ندارد.
وی افزود: البته نیازی به تشکیل چنین گروهی نیست. احزاب، گروهها و شخصیتهای مختلف به طرق گوناگون و بارها نظرات و پیشنهادات خود را برای حل مسائل و رفع مشکلات به مسئولان و دست اندرکاران منتقل کردند، ولی اثری در کار آنها منعکس نشده است. این امر به دلایل مختلف برمیگردد. از جمله اینکه جناح یکدست حاکم، چارچوب فکری خود در همه زمینههای مربوط به اداره امور کشور را، برتر از دیدگاههای دیگران دانسته و لذا نیازی به مشورت با دیگران که احیانا تضاد بنیادی با آنها دارند، در خود احساس نمیکنند.
سلامتی تصریح کرد: لذا این طرز تفکر آنهاست که اجازه مشورت و کمک گرفتن از دیگران را به آنها نمیدهد. آنها این دیدگاه را انقلابی و دیدگاه دیگران را غیرانقلابی میدانند. گرچه معیارهای حاکم بر این دیدگاه آنها را از انقلابی بودن دور میکند. اما به هرحال آنها برای متمایز نشان دادن خود با دیگر دیدگاهها آن را انقلابی مینامند. به عنوان نمونه در مورد انتخابات، آزادی انتخابات باید مشی هر انقلابی و آزادیخواهی باشد، به خصوص وقتی یک انقلاب با تاکید بر آن، انتخابات را در قانون اساسی نهادینه کرده باشد. اما در عمل مشاهده میشود جناح حاکم چنین آزادی را برنمیتابد و به انسداد سیاسی بیشتر گرایش نشان میدهد. نکته دوم اینکه چنانچه دست اندرکاران، پیشنهادات دلسوزانه را هم بپذیرند، آنها در سطح قابل قبولی از مدیریت نیستند که قادر باشند آنها را اجرایی کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان امیدوار بود که این گروه بتوانند برای انتخابات آینده مردم را به مشارکت بیشتر ترغیب کنند، گفت: معمولا برنامه انتخابات توسط احزاب و گروهها تهیه میشود. طبیعتا در انتخابات آینده هم این امر باید اتفاق بیافتد در صورتی که راه شرکت در انتخابات آینده مانند دو انتخابات گذشته بسته نشود. جناح حاکم علاقهای برای حضور رقیب در انتخابات را ندارد. بنابراین هر برنامهای که توسط اصلاحطلبان و دیگران ارائه شود از سوی این بخش از حاکمیت با بیاعتقادی مواجه میشود.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به سوالی در خصوص ضرورت بازیابی اعتماد مردم توسط گروه دلسوزان نظام گفت: همانطور که قبلا گفته شد، نیازی به تشکیل گروه جدید نیست. بلکه باید احزاب و گروههای موجود که هر کدام بخشی از جامعه را نمایندگی میکنند، به رسمیت شناخت و به آنها میدان داد تا در عرصه سیاسی حضور پررنگ و تاثیرگذاری داشته باشند.
وی افزود: همه گروهها و احزاب باید در بازیابی اعتماد همه مردم تلاش کنند. اما باید توجه داشت که سهم حاکمیت در بیاعتمادی به وجود آمده که به دلیل ایجاد محدودیت سیاسی و در نتیجه کاهش کارایی احزاب و گروهها بوده به مراتب بیشتر است. بنابراین به همان نسبت وظیفه حاکمیت در ایجاد اعتماد مردمی سنگینتر از گذشته است. این کار از این جهت مهم است که اکثریت جامعه با این شیوه عمل مسئله داشتند و در دو انتخابات گذشته هم مشارکت آنها گویای همین مساله است.
سلامتی در پاسخ به این سوال که شخصیتهای دلسوز نظام که میتوانند در کنار یکدیگر قرار بگیرند چه کسانی هستند، گفت: شخصیتهای دلسوز نظام فراوان هستند. اما باید اصل را بر محور احزاب و گروهها که ماندگارتر هستند، قرار داد. البته درست است که برخی شخصیتها حتی از بعضی گروهها و احزاب نفوذ اجتماعی بیشتری دارند اما در یک جامعه مدنی، میدان باید در اختیار احزاب باشد تا دموکراسی نهادینه شود. این کار از اهمیت تاثیر مثبت ظرفیت سیاسی و اجتماعی شخصیتها چیزی کم نمیکند.
روزنامهی آرمان نیز چند روز قبل به ایدهی تشکیل شورای میانهروها پرداخته بود که متن کامل این گزارش در پی میآید:
بسياري از عقلا و دلسوزان کشور معتقدند که در شرايط کنوني بايد روندها به سمت و سويي باشد که هر چه بيشتر شاهد نزديکي ملت و حاکميت باشيم و اين مهم نيز تحقق نخواهد يافت، مگر اينکه سازوکارهاي مشخصي در اين راستا ايجاد شود. چرا که قدرمسلم امروز بهواسطه برخي عملکردهاي ناموفق در حوزه اقتصاد و معيشت مردم وضعيت مساعدي در جامعه حکمفرما نيست. مردمي که اميدوار بودند تا براساس وعدههاي دولت در جهت حل مشکلات اقتصادي سفرهشان رونق بگيرد و شرايط معيشتي بهتري از قبل پيدا کنند، اما روند امور و عملکردها به نحوي پيش رفت که اين اميدها و آرزو کاهش يافت. حال اينکه در چنين شرايطي دولت و حاکميت درصدد است تا اعتماد عمومي و سرمايه اجتماعي را بازيابي کند تا در نهايت شرايط مطلوبي حاکم شود. اين در حالي است که عدهاي معتقدند اگر بنا بر اين باشد بايد اصلاحات و تغييراتي نيز صورت گيرد تا جامعه نيز بدين باور برسد که قرار است تغييراتي در جهت بهبود وضعيت فعلي انجام شود. چيزي که بعضا از آن بهعنوان حکمراني نو يا خوب ياد ميآيد. به همين جهت عقلا و دلسوزان بر اين باورند که براي رسيدن به چنين شرايطي ابتدا بايد سياستها و رويکردها تغيير کند و از آن مهمتر ميانهروي جايگزين تندروي شوند چه اينکه انتخابات مجلس دوازدهم نيز در پيش است و با توجه به دو انتخابات قبلي و حضور مردم در پاي صندوقهاي راي اتخاذ چنين تصميمي ميتواند بازهم تنور انتخابات را داغتر کند. لذا حضور و نقشآفريني افراد تاثيرگذاري چون سيدمحمد خاتمي، سيدحسن خميني، علياکبر ناطق نوري، حسن روحاني و علي لاريجاني بهعنوان چهرههاي ميانهرو ميتواند نوعي بالانس در جامعه و حتي در ادامه در قدرت تقنيني و اجرايي ايجاد کند. چيزي تحت عنوان شوراي ميانهروها که بتواند هم زمانيکه به اقناع جامعه ميپردازد با حاکميت نيز به گفتوگو بنشيند تا شرايط و فضا بازتر شود تا افراد نخبه، کاردان و توانمند بتوانند در عرصه حضور پيدا کنند و با حضور در مجلس شرايط را بهبود بخشند. هر چند که به نظر ميرسد اگر اقناع افکارعمومي غيرممکن نباشد، اما بسيار سخت مينمايد. غلامعلي رجايي در اين خصوص ميگويد: براي تشکيل چنين شورايي در حد همين معتدلين هم موانعي وجود دارد. محمد مهاجري، فعال سياسي اصولگرا نيز معتقد است: «اين اتفاق را هم شدني نميدانم، هم مفيد نميدانم.» حال بايد ديد که در ماههاي پيشرو نوع نگاه و رويکرد حاکميت به اين مساله چگونه خواهد بود.
وضعيت بحراني فرصت را از عقلا و ميانهروها ميگيرد
يک فعال سياسي اصلاحطلب در ارتباط با احتمال نقشآفريني چهرههاي ميانهرو در جامعه و نوع رويکرد حاکميت به اين موضوع اظهارداشت: بهرغم تکانههايي که در حوادث چند ماه اخير وارد شد، نشانههايي از تغييرات در حاکميت ديده نميشود. معمولا در پزشکي مساله درد را براي بدن يک موهبت ميدانند. چون هشداري است که نشان ميدهد بدن با يک مشکل روبهروست و فرد بعداز درد تلاش ميکند خود را مداوا کند. غلامرضا ظريفيان به «آرمانملي» گفت: اين تروماي سنگيني که به کشور وارد شد و پيشبينيهايي هم ميشد که اگر دست به اصلاح نزنيم و مناسب با نيازهاي جامعه تغييراتي ايجاد نکنيم با بحران روبهرو ميشويم، اما بهنظر نميرسد که در ظاهر اتفاقي رخ داده باشد. چرا که همچنان با ادبيات پيشين نسبت به تحولات نوين حرف زده ميشود.عضو حزب مجمع ايثارگران اصلاحطلب بيان کرد: بخشي از وضعيت اقتصادي امروز کشور به ناکارآمدي مديران و بخشي هم به بحث تحريم باز ميگردد که حاصل اين دو باعث شده تا اعتماد اجتماعي آسيب ببيند. وزير علوم دولت اصلاحات اظهارکرد: اگر براي قطار تورم، افزايش قيمت دلار و گسترش بحرانهاي اقتصادي تدبير ريشهاي انجام نشود خود اين وضعيت جامعه را با بحراني روبهرو خواهد کرد که فرصت را از جريانات سياسي در جهت استفاده از عقلا و نيروهاي ميانه براي بهبود شرايط استفاده کنند؛ ميگيرد. وي تصريح کرد: آن زمان ديگر مساله جامعه اين نخواهد بود که گروههاي ميانهرو يا عقلا تصميمگيرنده باشند. ظريفيان عنوان کرد: بايد هر چه زودتر براي حل اين مسائل با رجوع به عقلاي اقتصادي و سياسي مساله را تبيين و کاهش داد تا برسيم به اينکه چگونه در عرصه سياست چه سازوکارهايي بهکار گيريم که اعتماد ترميم گردد.
تشکيل جبهه ميانهروها؟
يک نماينده ادوار مجلس درباره احتمال نقشآفريني حسن روحاني، رئيسجمهور پيشين و علي لاريجاني، رئيس پيشين مجلس اظهارداشت: چندان در جريان کار آقاي روحاني و آقاي لاريجاني نيستم، اما درباره اينکه اين آقايان در آينده مجددا وارد قدرت سياسي ميشوند و يا خير در حال حاضر به شکل قطعي نميتوان سخن گفت. علي مطهري درباره پيشنهاد تشکيل شوراي ميانهروها با ترکيب سيدمحمد خاتمي، حسن روحاني، علي لاريجاني، علياکبر ناطق نوري و سيدحسن خميني گفت: اصلا به اين افراد اجازه نخواهند داد که فعاليتي به اين شکل يا بهصورت يک جبهه سياسي داشته باشند. نايبرئيس مجلس دهم با تاکيد بر اينکه «تشکيل شوراي ميانهروها و فعاليت اين افراد قطعا به نفع نظام است»، اظهارکرد: اگر چنين افرادي امکان حضور در انتخابات را داشته باشند قطعا به سود نظام تمام خواهد شد، اما به شرط اينکه اين امکان را براي فعاليت آنان فراهم باشد. در حال حاضر سياستگذاران فعلي کشور به اين موارد فکر نميکنند.»
انتهای پیام
اینهم جرج تاون داخلی جای مصی قمی کلا ومنتظر السلطنه و ربع پهلوی میر حسین موسوی و گلشیفته فراهانی و عبدالله مهتدی و خلاصه اتوبوس مجانی