روایتی از یک دیکتاتوری | این قسمت رومانی
بیژن اشتری، نویسنده و مترجم، در کانال تلگرامی خود نوشت: «همیشه عجیبترین قوانین و مقررات را میتوان در کشورهایی دید که دیکتاتورها بر آنها حکم میرانند. یک نمونهاش رومانی. در کشوری که زمانی انبار غله اروپا نام گرفته بود چائوشسکو، دیکتاتور کمونیست، کاری کرد که همه چیز سهمیهبندی شود. اول گوشت و سپس نان و آرد و تخم مرغ و هر چیز دیگر سهمیه بندی شد.
مردم روزی چهار تا دوازده ساعت در روز را صرف ایستادن در صفها میکردند. هر صف برای خودش یک “کمیته صف” داشت و هر کمیته یک رئیس. کمبود برق و بنزین هم در دهه هشتاد بیداد میکرد. در فروشگاهها تنها لامپ قابل خرید لامپ چهل وات بود.دولت دستور داده بود که هر اتاق فقط مجاز به استفاده از یک لامپ چهل وات است. جوخه های برق اداره پلیس هر از گاه به خانه های مردم حمله میکردند تا مطمئن شوند قانون”هر اتاق فقط یک لامپ چهل وات “رعایت شده یا نه.
متخلفان جریمه یا بازداشت میشدند. مجتمع های مسکونی مجاز به استفاده از سیستم حرارت مرکزی نبودند و فقط در شنبهشبها برای دو ساعت مجاز به استفاده از آب گرم بودند. به همبن دلیل مردم اسم شنبهشبها را “شب حمام» گذاشته بودند. در این ساعتها شهر کاملا خلوت میشد. مردم شبهای زمستان با پالتو میخوابیدند. و همه اینها در حالی بود که رومانی حاصلخیزترین خاک برای کشاورزی در اروپا را داشت و به خاطر دارا بودن منابع نفتی غنیاش مشهور بود. دولت ناکارآمد کمونیستی مردم را به فلاکت و فقر و افلاس کشانده بود.
مواد غذایی مورد نیاز کشور به خارج صادر میشد تا ارز خارجی مورد نیاز دستگاه سرکوب و پروپاگاندا تامین شود. حکومت از همه منابع کشور برای تداوم حیات خودش بهره میبرد و تراژدی در این بود که مردم گذشته شاد و مرفه خود را کاملا فراموش کرده بودند.
حکومتهای مستبد و ایدئولوژی محور همواره این توانایی را دارند که اذهان مردم را بشویند و کاری کنند که آنها فراموش کنند زمانی چه کسانی بودند و چگونه زندگی میکردند.»
انتهای پیام