عرب سرخی: رای دهندگان به دنبال شعار جنجالی نبودند
«فیض الله عرب سرخی» فعال سیاسی اصلاح طلب در ضیافت افطار انجمن وفاق و توسعه دانشجویان دانشگاه شیراز گفت: ویژگیهای خاص انتخابات ریاست جمهوری ۹۶، آن را از همه انتخابات های قبلی متمایز میکند.
به گزارش انصاف نیوز، فیض الله عرب سرخی در ابتدای سخنان خود با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری اخیر در كشورمان گفت: من به برخی از ویژگی های این انتخابات که آن را بسیار از گذشته متفاوت کرده اشاره می کنم. روزی دوستان دست اندركار در يك مجله از من پرسیدند که این انتخابات از حیث آرایش و ترکیب نامزدها مشابه با کدام انتخابات است؟ من در جواب گفتم، این انتخابات با هیچ یک از یازده انتخابات برگزار شده ریاست جمهوری در گذشته قابل مقایسه نیست؛ چراکه دارای ویژگی های خاصي مي باشد که این انتخابات را متفاوت کرده است. یکی از اين تفاوتها که به عنوان امري جنبی در انتخابات صورت گرفت، مسأله نظرسنجیها بود. نظر سنجیهای متفاوتی که توسط دستگاههای مسوول همچون صداوسیما و سایر نهادها برگزار شد و نتایج آن کم و بیش در میان نخبگان منتشر میشد، اما این نظر سنجیها بیش از آنچه که یک نظر سنجی به معنای دقیق کلمه باشد، اغلب تلاشهایی بود که برای شکل دهي به ذهنیت هایی خاص در جامعه انجام می گرفت و تا نظرسنجیهای واقعی فاصله زیادی داشت.
عرب سرخی با تشریح بیشتر این ویژگی ها ادامه داد: در این دوره از انتخابات، یکی دو گروه داشتیم که با سفارش ستاد آقای روحانی کار میکردند و کار درخشانی را انجام دادند. ما معمولا وقتی از انتخابات صحبت می کنیم، از این گروههای خاص کمتر حرف مي زنيم؛ این نظر سنجی با ویژگی های کاملا متفاوت و مشابه با آنچه که در سطح جهان صورت می گیرد انجام می گرفت. این نظرسنجی در حقیقت، نتیجه خودش را نه در یک روز بلکه در پنج روز نشان می داد. یک تعداد نظر در روز اول اخذ می کردند، روز دوم گروه دوم را اضافه می کردند و از روز پنجم به بعد، نتایج روز اول حذف می شد و روز ششم به آن اضافه می شد. محصول این شیوه، نهایتا نتیجه ای شد که تقریبا با نیم درصد تفاوت، دقیقا همان چیزی را نشان داد که ما بعد از شمارش آرا دیدیم و نتیجه کار، آرای آقای روحانی را تقریبا ٥٧ درصد نشان داده بود و آنچه در انتخابات نهایتا به دست آمد نزدیک ٥٨ درصد شد!
عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی تأکید کرد: این کار بسیار قابل قبولی بود که باید به کسانی که این سامانه را ایجاد کردند و یک پایه مناسبی را بنا گذاشتند تبریک گفت و امیدوار بود که این شیوه در دوره های بعدی هم تکرار شود. نکته دیگر اینکه همواره از یکي دو ماه قبل از انتخابات، نظراتی که مردم در مورد حضور و شركت ابراز می کردند، سطح مشارکت را پایین نشان می داد اما در این انتخابات از اولین نظر سنجی که صورت گرفت تا پایان، همواره میزان مشارکت مردم بالا بود.
وی افزود: به رغم همه تخریب هایی که صورت گرفت، انتظار این سطح از مشارکت را نداشتیم و اگر آن گروه هایی که در پایان ساعت رای گیری به دلیل برخی از مزاحمت ها، محدودیت ها و برخی از تصمیماتی که برخی ارکان گرفتند و اجازه ندادند که آراء مردم به طور تمام و کمال اخذ شود هم رأی داده بودند، ما تقریبا می توانستیم مشارکت هشتاد درصدی را داشته باشیم.
عضو کابینه مهندس میرحسین موسوی در اشاره به بخش دیگری از ویژگیهای خاص این انتخابات گفت: در انتخابات هاي گذشته معمولا میزان مشارکت وقتی به فضای حاشیهای و روستایی می رسید، سطح مشارکت افزایش پیدا می کرد و برعکس، به میزانی که به طبقات متوسط به بالا می رفتیم، شاهد حضور کمرنگ مردم در انتخابات بودیم اما در این انتخابات، درصد مشارکت حاشیه و متن شهرها تقریبا در یک سطح برابر بود.
عرب سرخی افزود: نکته مهم و چشمگیر دیگر این بود که برخلاف گذشته که رأی دهندگان به دنبال شعارهای جنجالی بودند، این بار مردم به این شعارها اقبال چندانی نشان ندادند.
آنچه در قطر پیش آمده، دنباله برخورد جمال عبدالناصر با سران اخوان المسلمین است
فیض الله عرب سرخی در بخش دوم سخنان خود، با اشاره به پیامهای انتخابات ریاست جمهوری اخیر در ايران و اتحاد برخی کشورهای عربی علیه قطر، تحليل خود را ارائه داد و گفت: مردم ما آگاهانه مشارکت کردند؛ کاستی ها را ناديده گرفتند و با درک و فهم دقیق از این مساله که ما سکان کشور را به تئوری هایی که چیزی جز تخریب برای ما نداشتند نمی سپاریم، به رویکرد دیگری پاسخ مثبت دادند؛ باید قدردان این همه درایت مردم بود. اين فعال سياسي ادامه داد: رای ما در این انتخابات، ارتقاء کیفی پیدا کرده بود و رأی پوپولیستی نبود؛ رأی به شعار های بلندپروازانه نبود؛ رأی به شعار های جذاب عوام فریبانه نبود، بلکه رأی به پذیرش این معنا بود که مسیر طی شده در ٤ سال اول دولت آقاي روحاني، درست بوده و می تواند کشور ما را به سمت توسعه و حل مشکلات سوق دهد.
عرب سرخی در مورد مساله اخیر قطر گفت: قطر، سرزميني کوچک است اما ثروت نفتیاش باعث می شود که بتواند نخبگان را در همه عرصه ها از سراسر جهان جذب کند و ادعای کشور بودن داشته باشد.
وي با طرح پرسشی در این باره گفت: سوالی که مطرح می شود این است که چه اتفاقی افتاده و چه پیش زمینه ای وجود داشته که این برخورد را با این کشور کوچک انجام داده اند؟ برای پاسخگویی به این سوال، بد نیست که در ابتدا اشاره اي تاریخی داشته باشیم. حتما همه ما اسم جمال عبدالناصر را در دنیای عرب شنیده ایم و شاید برخورد عبدالناصر را با اخوان المسلمین در دوره خودش مطالعه کرده باشیم؛ مهمترین نقدی را که به رغم خدمات ناصر به جهان عرب عنوان می کنند، در حقیقت برخورد او با سران اخوان المسلمین بود. آنچه که برای قطر پیش آمد، در حقیقت ادامه همان برخورد است. در طی چند سال گذشته و در پی آغاز حرکتی که به بهار عربی مشهور شد، جریانی در کشور های عربی رشد یافت که در حقیقت محصول حرکت اخوان المسلمین بود.
عرب سرخی ادامه داد: مهمترین آن در مصر اتفاق افتاد و حرکت مردم در مصر به نتیجه رسید، انتخابات آزاد برگزار شد و رهبر اخوان المسلمین اگرچه با رأی پایین اما به عنوان رییس جمهور مصر انتخاب شد. مجموع اتفاقاتی که در یک دوره یک ساله صورت گرفت، منتهی به زمینه سازی هایی شد که مجددا حامیان و یاران همان جریان این بار با کودتا مرسی را برکنار کردند، مجددا برسر کار آمدند و حرکت اخوان را هم تضعیف کردند. این حرکت که در حقیقت با پیروزی اردوغان در ترکیه- که شاخه اخوان المسلیمن ترک هست – بال و پر بیشتری گرفته بود، به سمت قهقرا رفت. در بین کشور های عربی امروزه، جریان اخوان المسلمین به عنوان جریانی که تازه زنده شد اما سرکوب هم شده مطرح هست. جریان حماس در فلسطین، اخوان المسلیمن فلسطین است. در تونس حزب النهضة همان اخوان المسلمین تونس است. در اردن بخشی از این جریان الان یک اقلیت چشمگیری را در پارلمان دارند و در سایر کشور های عربی هم حضور دارند.
وی گفت: نکته قابل توجه اینکه در کشور سوریه، پایه اصلی مبارزه علیه حکومت اسد را اخوان المسلمین در اختیار دارد که در اوایل دهه ۶۰ یک سرکوب سنگین را تحمل کرد و حدود ۲۰ هزار نفر از آنها توسط حافظ اسد کشته شدند. بعضی از دوستان مطرح می کردند که ماجرای قطر و برخورد عربستان و این قطع ارتباط ها به ایران مربوط است. در پاسخ به این ادعا باید گفت فقط این اندازه به ایران مربوط است که قطر گاهی لبخند هایی به ایران می زند اما اصل قضیه این است که قطر در حال حاضر، پایگاهی برای سران اخوان و در واقع متواریان اخوان شده و الان دو جریان کاملا متفاوت، یک جریان سکولار غیر مذهبی و یک جریان سنی مذهبی طرفدار حکومت دینی در بین کشور های عربی وجود دارد. مصر و ترکیه دو سر عمده این حرکت هستند. عربستان و امارات و همین کشور های کوچک مثل بحرین، کنار مصر هستند. از طرف دیگر کویت، عمان و حماس در فلسطین و تونس کنار ترکیه هستند و این قطب بندی در حال شکل گیری است. البته هنوز زود است که بگوییم آیا این صف بندی ، یک صف بندی ماندگار و با دوام خواهد بود یا سرکوب خواهد شد اما به هرحال امروز ۲ تصور مطرح است؛ یکی این که میانجی ها بیایند و قطر امتیازاتی را به عربستان بدهد و کوتاه بیاید تا قصه جمع شود و یکی دیگر این که این قطب بندی ک ما طلیعه اش را می بینیم، با ملایمت و شدت کمتری بتواند به حرکت خود ادامه دهد و شاید در این شکل برای کشوری مثل ما که امروزه مقابل کشور های عربی رو به رو هستیم شاید این صف بندی متفاوت بتواند بیشتر با منافع ملی ما سازگار باشد تا اینکه به دنبال افول و فروکش کردن آن باشیم.
ضيافت افطار انجمن وفاق و توسعه دانشجويان دانشگاه شيراز، بنا به يك سنت سالانه در ماه مبارك رمضان و با حضور اعضاي شوراي مركزي و مجمع عمومي اين انجمن، دبيران احزاب اصلاح طلب در استان فارس، استادان دانشگاه هاي شيراز، فعالين دانشجويي و برخي كنشگران سياسي برگزار شد. فيض الله عرب سرخي و آذر منصوري سخنرانان اصلي اين برنامه بودند.
انتهای پیام