هفت پیشنهاد تغذیه ای برای ایام نوروز
سودابه هروی فرد، کارشناس تغذیه ی انصاف نیوز در یادداشتی، چند پیشنهاد تغذیه ای برای ایام تعطیلات نوروز ارائه می دهد:
هفته های پایانی اسفندماه را سپری می کنیم و به شمارش معکوس برای آغاز سال نو نزدیک می شویم. تعطیلات نوروز، تداعی کننده ی سنت پسندیده ی دیدو بازدید و البته سفره های رنگین از انواع غذاها، آجیل، میوه و شیرینی است. برای اینکه در پایان این دو هفته، به امید خدا، در اوج انرژی و سلامت سال جدید کاری را شروع کنیم و دچار عذاب وجدان ناشی از اضافه وزن نشویم، چند راهکار ساده ارائه می شود.
1- وعده های غذایی را حذف نکنیم.
باور نادرستی – بیشتر در میان بانوان – شایع است که با هدف جلوگیری از اضافه وزن، برای صرف یک وعده غذای کامل، وعده ی قبل را حذف می کنند. برخلاف آنچه تصور می شود، این روش به طور قطع به اضافه دریافت انرژی منجر می شود. زیرا اگر معده برای ساعات طولانی خالی باقی بماند، اشتهای کاذب ایجاد می شود و فرد در مواجهه با غذاهای متنوع، اقدام به انتخاب های ناسالم بیش از حجم مورد نیاز می نماید.
بنابر این توصیه می شود در صورتی که برای وعده ی ناهار یا شام مهمان هستید، 2-1 ساعت قبل غذای سالم و سبک شامل پروتئین و فیبر کافی میل کنیم.
2- آگاهانه انتخاب کنیم.
نسبت به نشانه های گرسنگی خود آگاه باشیم. اگر واقعا گرسنه نیستیم، لزومی ندارد به تعارف های پی در پی جواب مثبت دهیم. در مقابل، خود نیز با درخواست های بیش از حد، دیگران را در معذوریت قرار ندهیم و آن ها را به خوردن بیش از حد نیاز ترغیب نکنیم. به خاطر داشته باشیم که حفظ سلامتی خود و عزیزانمان در اولویت است.
3- از میوه ها، آجیل و شیرینی به اندازه مصرف کنیم.
همه می دانیم که میوه ها سرشار از انواع ویتامین هستند؛ اما این بدان معنی نیست که می توانیم به میزان نامحدود میوه مصرف کنیم. یک فرد سالم در طول روز مجاز به مصرف 3-2 واحد میوه است. هر واحد میوه تقریبا معادل یک عدد میوه متوسط است.
مصرف آجیل نیز وضعیت مشابهی دارد. با اینکه مغزها غنی از ویتامین و مواد معدنی هستند، اما میزان مجاز مصرف روزانه به حدود 12-10 عدد انواع آجیل محدود می شود.
در مورد شیرینی ها نیز واضح است که تا حد ممکن باید از مصرف آن ها پرهیز شود.
4- نوشیدنی های پرکالری را محدود کنیم.
یکی از راه های موثر در کاهش انرژی دریافتی، محدود کردن نوشیدنی های پرکالری شامل انواع نوشابه ها و شربت است.
5- از دل برود هر آن چه از دیده رود.
در صورتیکه شیرینی یا شکلات هدیه گرفته اید، بهتر است آن ها را دور از دید خود و خانواده قرار دهید و در صورت نیاز در پذیرایی از مهمان ها از آن ها استفاده کنید.
6- پیش از شروع تعطیلات با پزشک و متخصص تغذیه خود قرار مشاوره بگذاریم.
بیماران عزیز مبتلا به بیماری های متابولیک از قبیل دیابت، بیماری های قلبی عروقی، کلیوی و … لازم است پیش از شروع تعطیلات نوروز با پزشک و متخصص تغذیه خود ملاقات کنند و توصیه های دارویی و غذایی مناسب با این ایام را دریافت کنند.
7- از فعالیت های بدنی دسته جمعی غافل نشویم.
ایام عید فرصت مناسبی برای تجربه ی ورزش های دسته جمعی است. خاطره ی گردش و ورزش در طبیعت به همراه خانواده یا دوستان و لذت از هوای سالم تا مدت ها در یاد باقی می ماند و علاوه بر سلامت جسمی، سلامت روحی را نیز تامین می کند.
سالی مملو از سلامتی، شادی و امید را برایتان آرزومندم.
انتهای پیام