بیانیه‌ی خاتمی درباره‌ی ناآرامی‌ها و اعتراضات دی ۱۴۰۴

متن کامل بیانیه‌ی سید محمد خاتمی درباره‌ی ناآرامی‌ها و اعتراضات دی ۱۴۰۴ در پی می آید:

به نام خدا

آنچه این روزها در میهن عزیزمان ایران می گذرد، به غایت دردآور و نگران کننده است.

اینک اندوه از دست رفتن جانهای گرانسنگ و جراحت های جانگذار فرزندان این مرزوبوم، بر رنج حاصل از رشد فزاینده‌ی فقر و تبعیض و فساد و ناکارآمدی و درماندگی در زندگی و تنگ تر شدن روزنه امید به آینده، افزوده است.

در جریان حوادث اخیر ورود خشونت عریان، صحنه ای را که می بایست و می توانست آغاز مبارکی برای پذیرفتن رسمی حقّ اعتراض ملت و احترام به شهروندان و حرمت نهادن به نقد حکومت و گسترش گفت و گو برای بهبود امور کشور باشد، به سرعت عوض کرد.

دور از انصاف است اگر رفتار مدنی دور از خشونت دولت جناب پزشکیان با مردم را در روزهای نخستین اعتراض های مردمی نادیده بگیریم؛ اما متأسفانه در رخدادهای پس از آن خشونت و تخریب نقاط مختلفی از میهن را فرا گرفت.

اینک در میان جانهای عزیز از دست رفته و انبوه عظیم شهروندان معترض و مستأصل، شاهد بروز فجیع ترین و خشن ترین صحنه های انسان کشی، سوزاندن و قتل فجیع انسان ها، خصومت آفرینی و آتش زدن و ویران کردن مکانهای مذهبی و عمومی و امکانات ملی و مردمی شده ایم. این همه، حکایت از حرکتی سازمان یافته و حضور گروههای آموزش دیده و مجهز برای بهره گیری سوء از اعتراض به حق مردم و نگرانی ها و نارضایتی های انباشته شده قشرهای مختلف مردم- به ویژه جوانان عزیز، به نفع مقاصد سیاسی خاص- دارد. و شگفتا که دستگاههای امنیتی به رغم اعمال حساسیت های فراوان در همه سطوح سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، چگونه از ورود امکانات نظامی، ارتباطی و نیز افراد و جریانهای مخرب غافل ماندند!

باری جریان سازمان یافته این حوادث، گرچه سربازان خود را عمدتاً از میان فرزندان این مرزوبوم گرفته است، ولی با وجود اظهارات صریح مقامات اسرائیلی و حمایت آشکار آمریکا و تهدید به دخالت مستقیم در وضع امروز و آینده کشور، تردیدی در شکل گیری یک توطئه بزرگ برنامه ریزی شده علیه همبستگی ملی و یکپارچگی ایران به جا نمی گذارد.

داستان هرچه باشد نتیجه ای جز وارد کردن کشور به ورطه ای انباشته از خشونت و نفرت و اقدامات کور و اتلاف منابع انسانی و ملی ندارد. نباید گذاشت که این جامعه و ارزش های آن دو قطبی شود تا بدخواهان ملک و ملت بتوانند از شکاف ها، تناقضات و حتی تفاوت ها و اختلافات سوء استفاده کنند و ایران را به سوی رویارویی ها و درگیری های خسارت بار سوق دهند.

 آنچه مایه تأسف فراوان است، عدم درس آموزی از حوادث گذشته و فهم خواسته ها و نارضایتی های مردم و از دست دادن فرصت های اصلاح و تغییر از سوی حاکمیت است. اکنون فرصت ها کوتاه تر، و بی پاسخ گذاشتن مطالبات اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و انواع نارضایتی ها خطرناک تر است. اشتباه نشود که نه گفتن مردم به بیگانه و دلبستگی آنان به استقلال و تمامیت ارضی به معنی رضایتشان از وضع موجود و رویکردهای غالب نیست و اکثریت مردم از وضعیت امروز ناراضی و از آینده کشور نگران اند.

دستهائی در کار است تا چنین وانمود کند که همه چیز خوب است و اشکال از دولت است و مشکلات از آنجا ناشی می شود. البته می توان به دولت دکتر پزشکیان نقد داشت که چرا نسبت به وعده های اندکی که داده اند و مورد استقبال مردم قرار گرفته است پافشاری ندارد و چرا با وجود تفاهم موجود، دیگر مسئولان را قانع به پاسخگویی به مردم و لااقل حمایت عملی از تحقق وعده ها نمی کند. یا اینکه آیا دستگاه مدیریت اجرائی برای برنامه ریزی و انجام مأموریت های خطیر توانا هست یا خیر؟! ولی همه باید بدانیم و می دانیم که علاوه بر تحریم و فشارهای بیرونی آنچه وضع کنونی کشور را بد کرده است، بسیاری از سیاست ها و رویکردهای جاری و اشکالات نهادی و ساختاری است که وجود دارد و نارضایتی ها و اعتراض ها را مزمن و فزاینده کرده است. همواره از مردم دم زده می شود، ولی اهتمام به خواست مردم و حقوق آنان و تأمین زندگی مناسب و امن برای آنان به گونه ای که باید و شاید وجود ندارد.

اکنون ایران و ایرانیان عزیز نه تنها در تنگنا بلکه در وضعیت بحرانی و خطیری قرار گرفته اند. بحرانی در هم تنیده که ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بین المللی و امنیتی پیدا کرده است. امروز اعتماد و همبستگی مردم و حکومت و امید به بهبود و اصلاح امور، با اصرار بر تداوم و بازسازی رویکردها و رویه های غلط گذشته و از دست دادن فرصت های کم هزینه تغییر به سوی به فرسایش و شکنندگی رفته است.

بازگشت به جمهوریت فراموش شده و اسلامیتی که جمهوریت را با همه ابعاد و لوازم آن می پذیرد، و توسعه توأم با عدالت را محور و مدار سیاست خارجی و داخلی می داند، و منافع ملی مردم و عزت آنان را رویکرد اساسی خود قرار می دهد، کم هزینه ترین و پرفایده ترین راه برای برون رفت از وضعیت نگران کننده کنونی است. و این امر مستلزم تغییرات ساختاری، نهادی و رویکردی در نظام حکمرانی و به رسمیت شناختن حقوق اساسی ملت خواهد بود. در این صورت است که توطئه بدخواهان بیرونی و درونی نقش بر آب خواهد شد، دردها و درماندگی مردم رو به درمان خواهد رفت و شاهد افزایش روز افزون رضایت و اعتماد و مشارکت مردم که بنیاد اقتدار و عزت و عظمت کشور است، خواهیم بود.

در این روزهای تلخ همدرد و شریک غم ها و نگرانی های همه مردم باشیم، خطاهای معرفتی و سیاسی در اداره کشور را به درستی بشناسیم و اصلاح کنیم. خشونت را از ذهن ها و زبان ها بزداییم و عمیقا و عملا به آینده ایران یکپارچه و توانمند بیاندیشیم.

سید محمد خاتمی

پنجشنبه ۲۵ دی ماه ۱۴۰۴

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

۲۳ Comments

  1. بشکنه دست من که روزی به این شخص رای دادم،
    چه‌قدر مردم ایران مظلومند و چه‌قدر بدبخت بودیم که انتظار داشتیم امثال ایشان حق ما رو بگیرند

    ۴۳
    ۱۴
  2. خاتمی یه سری سمپل نامه داره، اینا رو هر چند وقت یه بار با تغییر چند تا عبارت منتشر می‌کنه.
    واقعا دلم می‌خواد سرمو بکوبم به میز از دست این آدم و امیدی که ملت بهش داشتن:)))

    ۳۳
    ۷
  3. سید شکلاتی بار دیگر براندازان و دشمنان را را ناامید کرد و نشان داد که تنها زیر سایه ولایت و نظام می توان به سر منزل مقصود رسید

    ۵
    ۲۷
  4. آیا حاضرند بپذیرند که جمهوریت به این معناست که درباره وجود حکومت مطلقه که معنای دقیق استبداد را دارد و موجب عدم امکان وحدت است ، … ، تنها مردم هستند که حق تصمیم گیری دارند یعنی نظام و تعیین شکل نظام و حکومت متعلق به مردم است و باید به اختیار مردم بازگردد .‌حتی اگر مردم نظر و رفراندوم …

    ۱۲
    ۳
  5. اگر حکومت و نظام ، اراده ملت را به رسمیت نشناسد ، در واقع نظام جمهوری را تغییر داده و براندازی نموده ، یعنی به مردم اعلام جنگ نموده است و نتیجه طبیعی آن شرایط امروز ایران است

    ۱۳
    ۳
  6. مقدمه‌سازی اصلاح‌طلبان برای سهم‌خواهی و سوار شدن بر موج احساسات مردم با هدف دستاوردهای سیاسی و باج‌خواهی از حکومت شروع شد!
    در انتخابات بعدی فریاد خواهند زد آمده‌ایم تا دیگر کسی سر بریده نشود!

    ۱۱
    ۳
  7. تاریخِ کشور ایران در یکی از برهه‌های حساس واقعی (!) قرار گرفته است. نادیده گرفتن خواسته‌های جامعه با انتساب آنها به خارج (دشمن)، کار را به جایی رساند که حاکمیت در دام یک بحران واقعا خارجی‌ساز گرفتار شد!
    در این برهه‌ی حساس، برای میهن‌پرستان آگاه نه تضمینِ اصلاح حاکمیت پس از عبور از بحران وجود دارد و نه ننگ تعیین سرنوشت به دست بیگانگاِن کفتار صفت قابل تحمل است. در این دوراهی باید توجه داشت که:
    – تغییر حاکمیت بدون داشتن جایگزین مناسب، نتیجه‌ای جز هرج و مرج و از دست دادن حداقل داشته‌ها نخواهد داشت. دل بستن به ته‌ماندۀ رژیم سابق به همان اندازه مضحک است که در صورت براندازی حکومت حاضر (!) و برآورده نشدن خواسته‌ها، چند سال بعد عده‌ای دست به دامن ته‌ماندۀ همین حکومت شوند!
    – تجربه نشان داده است که تغییرات انقلاب‌گونه (بویژه اگر با حمایت مستقیم بیگانه باشند) با تحمیل هزینه‌های فراوان، ریسک بالایی دارند. بنابراین ممکن است نه تنها مشکلات را حل نکنند بلکه آنها را بزرگتر کرده و به عقب هل بدهند. تغییرات تدریجی در بسترِ زمان شاید کُند باشند اما آثارشان ماندگارتر است.
    – دخالت بیگانه یعنی تکرار ننگِ سالهای ۱۳۲۰ و ۱۳۳۲. بویژه اگر این بیگانه اسراییل باشد که بی‌شک راه تکرار را بر خطر خواهد بست و این مملکت را چنان عقیم می‌کند که نامی از آن بر جای نماند.
    – هر میهن‌پرستِ دلسوزی باید راهش را با آگاهی، تفکر و به دور از هیجان‌زدگی پیدا کند. هیچکس (بویژه مدعیان آزادی!) حق ندارد دیگری را به سبب دیدگاهش سرزنش کند. هیچکس مسئول عوض کردن دیگری نیست ولی وظیفه دارد در مورد آنچه که فکر می‌کند درست است با دیگران گفتگو کند.

    ۵
    ۵
  8. اقا یا اینترنت فردا وصل میشه یا دولت باید استعفا بده
    خود پزشکیان قول داد اکر نتونه کاری بکنه استعفا میده
    خوب تو که نمی تونی حتی اینترنت و وصل کنی می تونی رانت ها را حذف کنی؟
    اگر هم خودت موافق این وضع اینترنت هستی که خاک بر سرت دروغگوت کنند،چه فرقی با جلیلی داشتی؟

    ۱۷
    ۵
  9. به به! حاج آقا به سلامت باد! چه خبر؟ این رفیقمون هم که کمپلت رفت تو دامن پایداری ها! ما که وعده ازش نخواستیم ما به خاطر گل روی شما بهش رای دادیم. بهش بگو این روش درست نیست. ابقا و ارتقا آزمون پس داده های دولت مرحوم رئیسی چیزی جز فاجعه موجود رقم نمی زنه! اونا اگر کننده بودن که هلیکوپتر اون بنده خدا سقوط نمی کرد؟! روز تحلیف بنده خدا هنیه ترور نمی شد! بهش بگو مملکت نیاز به فکر برای خروج ار بحران داره! بگو تو که مردم خواستنت رهبری خواستت چرا اینطوری عمل می کنی؟ بگو پسر این راهش نیست. بهش بگو دیدی حالا که اختیار وزرا را دادی دست کارشناسای کمیسیون های مجلس معلوم الحال نتیجش چی شد؟ به نظرت مجلسی ها حالا مسئولیت وضع موجود را بر عهده می گیرند؟ ببین عزیزم! بهش بگو در کنار مجلس که تعطیله دولت باید چندصد برابر قوی تر باشه تا ضعف اون را جبران کنه! نه دولت از اون اجازه بگیره!! بهش بگو اینترنت را باز کنه تلگرام را هم آزاد کنه! بهش بگو دو سال گذشته را آنالیز کنه و در فرصت باقیماند مسیر را اصلاح کنه!
    قربانت
    سام

    ۵
    ۱
  10. متاسفم که زمانی به شما رای دادم. ولی اکنون میدانیم راه آزادی و سربلندی ایران از شما و … نمی گذرد.

    ۱۶
    ۵
  11. خدارا شاکریم که اینبار اشخاصی که ذیل نام اصطلاحات تعریف میشوند ( امثال محمد خاتمی ، مسعود پزشکیان ، حسن خمینی و غیره ) کاملاً آشکارا و در امتدادِ صداوسیما اعتراضات را به بیگانگان منتصب کردند تا یکبار برای همیشه تزویر این جریان برای مردم ایران عیان شود و….

    ۱۴
    ۴
  12. شگفتا؟! برو بابا! .‌‌.. به هر حال مخاطب این بیانیه مردم نیستند. خواندنش اتلاف وقت بود. ایشون هم پاشه بره این حرف‌ها رو مستقیم به مخاطبش بگه اگر در رو روش باز می‌کنند

    ۲
  13. جناب خاتمی
    شما و تمام اعوان و انصارتان از حاکمیت و دولت مورد حمایتتان، از طرف مردم ایران یک چیز را مطالبه کنید، اگر صادق هستید:
    یک رفراندوم
    رفراندوم نه منجر به نفوذ عوامل موساد می شود، نه حمایت ترامپ و رضا پهلوی را به دنبال دارد. این همه جان عزیز هم گرفته نمی شود

    ۶
    ۱

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا