ماجرای صدور فتوای اهدای عضو توسط امام خمینی
پدر پیوند عضو ایران با اشاره به آمار بالای میزان تصادف و بروز مرگ مغزی در کشور، تاکید کرد: ما با فرهنگسازی در زمینه اهدای عضو میتوانیم جانهای بیشتری را نجات دهیم.
به گزارش ایسنا، ایرج فاضل در مراسم جشن نفس که صبح امروز جمعه در سالن همایشهای بین المللی برج میلاد تهران برگزار شد، اظهار کرد: پیوند عضو اوایل انقلاب در ایران آغاز شد، البته پیش از انقلاب اسلامی هم چندین پیوند در کشور توسط جراحان مختلف به طور نمادین انجام شده بود، اما برنامه خاصی برای پیشبرد آن در نظر گرفته نشده بود و کسانی هم که این کار را انجام داده بودند بعد از انقلاب کشور را ترک کردند.
وی افزود: در بحبوحه جنگ و دوران دفاع مقدس که تمام امکانات پزشکی کشور به مجروحین تعلق داشت، برنامه پیوند هم در نهایت غربت شروع شد و به تدریج پیوند در کشور پا گرفت و توانستیم در همان سالها ۵۰ پیوند را انجام دهیم. برنامهریزیهایی برای پیشبرد موضوع پیوند کلیه در بیمارستان هاشمینژاد انجام شد وچندین پیوند کلیه نیز به صورت موفقیتآمیز انجام گرفت.
فاضل با بیان اینکه اوایل آغاز به کار ما در حوزه پیوند، تبلیغات منفی در این زمینه انجام میشد، گفت: با وجود همه این مسائل بحث پیوند در کشور پا گرفت و با آموزش تیمهای جدید پیش رفت. البته برای انجام پیوند کلیه میتوانستیم از دهنده فامیل استفاده کنیم؛ چون برداشت یک کلیه مشکلی در زندگی افراد ایجاد نمیکند، اما برای پیوند اعضای دیگر بدن بحث اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی مطرح شد و فتوای اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی توسط امام خمینی (ره) صادر شد.
پدر اهدای عضو ایران همچنین اضافه کرد: انسان چیزی جز مغز نیست و تا زمانی که مغز سالم است، انسان هم وجود دارد، اما اگر مغز دچار مشکل شود، تمام بدن انسان لاشهای بیش نخواهد بود. باید بدانیم که در مرگ مغزی گردش خون در مغز متوقف میشود. در این حالت شاید بتوان با کمک دستگاهها یک یا دو روز بدن فرد را زنده نگه داشت و از اعضا برای نجات جان انسانها استفاده کرد.
رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به اقدام بزرگ امام خمینی(ره) در راستای دادن فتوای اهدای عضو از بیمارمرگ مغزی گفت: دادن این فتوا کار کوچکی نبود و فقط امام (ره) میتوانست آن را انجام دهد. ایشان موسس پیوند عضو و اهدا در ایران بودند؛ چون بعد از فتوای ایشان علمای دیگر از جمله مقام معظم رهبری هم این اقدام را تایید کردند. این فتوا در بین کشورهای اسلامی مختص کشور ماست. حتی همکاران ما از کشورهایی مانند کویت با ما تماس میگیرند تا با آیتالله سیستانی صحبت کنند و مشکلشان در این حوزه حل شود. البته در آن زمان لازم بود که فتوای امام(ره) در مجلس نیز به رسمیت شناخته شود تا بتوانیم به طور قانونی در این راستا حرکت کنیم. این موضوع با مشکلاتی مواجه بود و حتی دو بار در مجلس به مشکل خوردیم. البته بعد از مدتها قانون مرگ مغزی در مجلس شورای اسلامی هم به تصویب رسید.
وی همچنین تصریح کرد: یکی از زیباترین لحظهها دیدن مادری است که اعضای عزیز دردانهاش را که دچار مرگ مغزی شده است، اهدا میکند و جان انسانهایی را نجات میدهد. استفاده از این اعضا به همت عده کثیری از همکارانمان سال به سال در کشور در حال افزایش است. ما امیدواریم که جان انسانها سلامت باشد، اما متاسفانه در کشور ما تصادف و مرگ مغزی زیاد است و ما با فرهنگسازی در جهت اهدای عضو میتوانیم جانهای بیشتری را نجات دهیم.باید بدانیم که نجات دادن یک جان به معنی نجات دادن بشریت است.
انتهای پیام