افروغ: نهادهای موازی را منحل کنید
پروندهی ادغام یا انحلال برخی نهادها -۱
زهرا منصوری، خبرنگار انصاف نیوز: آیا تمامی بنیادها، سازمانها، وزارتخانهها و نهادهای کشور که عدد آنها حتی قابل شمارش هم نیست، کارآمد هستند؟ آیا نمیتوان در شرایط اقتصادی کنونی برخی یا حتی بسیاری از آنها را که کارکردهایشان با بسیاری از وزارتخانهها و نهادهای دیگر همپوشانی دارد، منحل و یا ادغام کرد؟ عماد افروغ، جامعه شناس و نمایندهی مجلس در دورهی هفتم، که از منتقدین جدی اتلاف انرژی و سرمایههای انسانی در این نهادها، بنیادها و سازمانهای کم بازده یا بیبازده است، معتقد است که آنها یا باید ادغام شوند و یا منحل.
اولین بخش از پروندهی نظرخواهی انصاف نیوز دربارهی ادغام یا انحلال برخی نهادها را در ادامه میخوانید:
عماد افروغ با بیان اینکه نهادهای موازی باید ادغام شوند، به خبرنگار انصاف نیوز گفت: آنهایی هم که کارایی ندارند باید تعطیل شوند و کارایی آنها بررسی شود. این نهادها اصلا نباید سازمانی بررسی شوند و مثلا بیایند بگویند که یک چارت سازمانی داریم و در آن چارت وظایف تقسیم شده است، این درست نیست زیرا ذهنی است. بلکه باید در سطح عینی بررسی کنیم که کدامیک از نهادها توفیق دارند و کدامیک ندارند.
این نمایندهی مجلس هفتم افزود: هیچ نهادی قرار نیست تنها برروی کاغذ موفق باشد و انسجام درونی آنها را فقط برروی کاغذ ببینیم. تنها نقشهی ذهنی کشیدن اهمیتی ندارد، بلکه توفیق در عمل مهم است. اگر این نقشهی ذهنی موفق نبود باید برروی آن خط بطلان کشید.
او گفت: البته این مسالهای که شما مطرح کردهاید سخن خوبی است و موضع، موضع درستی است اما ای کاش در شرایط غیربحرانی هم این پرسش خوب مطرح میشد. متاسفانه ما یک جامعهای هستیم (اگر نگویم قوم)، که فقط در شرایط بحرانی به فکر چاره میافتیم.
البته اینکار امر کاملا معقولی است و شرایط عادی و غیرعادی ندارد؛ به هر حال باید جلوی اتلاف سرمایهی انسانی و انرژیهای مختلف را بگیریم.
رییس کمیسون فرهنگی مجلس هفتم میگوید: در مجلس هفتم طرحی را تحت عنوان سازماندهی تبلیغات دینی مطرح کردیم که در واقع نهادهایی که متولی کارهای دینی هستند، برای جلوگیری از دوباره کاریها در هم ادغام شوند و یک شورایی در راس طرح مورد نظر تعریف شود، مدیریت این شورا را هم مقام معظم رهبری نصب کنند. تمام سازمانهای تبلیغاتی موجود هم عضو این شورا باشند. این کار یک امر شرعی و عادلانه است اما هیچ کدام زیر بار نرفتند، پس معلوم میشود مساله فقط خدمت نیست.
افروغ ادامه داد: دلیل مخالفت خود را این بیان کردند که این طرح موجه نیست و ما میخواهیم که اختیار داشته باشیم و در گسترهی اختیارات ما اختلال ایجاد میشود. به هر حال من نهاد فرهنگی و دینیای را مثال زدم که در مجلس هفتم سابقه داشت. خیلی از نهادهای دیگر فرهنگی، اقتصادی، سیاسی هستند که در جامعه اثربخش نیستند. وقتی از آنها سوال میشود که تا چه اندازه در پیشبرد اهداف خود موثر بودهاید؟ آنها گزارشی از اثربخشی خود در جامعه نمیدهند بلکه از توسعهی ابزاری و کمی خود گزارش میدهند؛ مثلا اینکه در گذشته چند پرسنل و کانال داشتیم و اکنون چند تا داریم؟
این سیاستمدار اصولگرا افزود: به نظر من این نهادها علاه بر اینکه باید ادغام شوند بلکه آنهایی که در جامعه کارایی ندراند باید تعطیل شوند، زیرا اگر هم کارایی داشته باشند به دلیل تشکیلات موازی در واقع مصادف با اتلاف سرمایههای انسانی هستند. اگر این موضوع تحقق پیدا کند تحولی عظیم و ساختاری است البته دور از انتظار هم نیست و تازه به پلهی اول میرسیم.
او اضافه کرد: این کار را باید انجام میدادیم و اگر انجام ندهیم جای سوال دارد، البته بایستی یک نهادهایی مثل خود مجلس به این مساله بپردازد که نهادهای موازی ما چه کار میکنند؟ آن بودجهای که صرف این نهادهای موازی میشود اصلا کارایی دارد؟ من مطمین هستم که کارایی ندارند. حالا من نمیخواهم وارد خیلی از مصادیق شوم . یک سری از نهادها که تعریف میشوند و یک سری وظایف را دارند و حتی میبینم در آن قضیه آمار مربوط به آن وضعیت بدتری دارد. این یعنی اینکه موفق نبوده و جتی شاید اگر تعطیل شود توفیق بیشتری حاصل شود.
آقای افروغ گفت: خیلی از نهادهای دینی، سیاسی و اقتصادی موازیکاری میکنند، همین که جلوی این نهادهای موازی گرفته شود خودش یک تحول ساختاری عظیم است و بسیاری از مشکلات کشور را حل میکند. انرژی و ذخایر بزرگی را برای رسیدگی به وضع مردم در واقع آزاد میکند. اینکار جرات میخواهد که نداریم.
این جامعه شناس با ذکر مثالی توضیح داد: مثلا همان موقعی که بحث یارانهها مطرح بود، یارانه هدفش پر کردن شکاف طبقاتی بود و به همه نباید تعلق میگرفت و مازاد آن باید خرج تولید میشد. نه تنها اقشار متمول و نیازمندان همگی از یارانه برخودار هستند بلکه اقشار محروم مستعد بهرهمندی بیشتری هستند اما به هیچ کدام از اهداف خود نرسید. دولت فعلی نیز هیچ گاه جرات نکرد یارانهی برخی افراد را حذف کند زیرا وقتی چشم امید آنها به نتایج انتخابات آینده دوخته میشود دیگر نمیتوان یک کار اساسی با استراتژی در کشور انجام داد. البته خیلی از دولتها در دنیا هم همینطور هستند.
او ادامه داد: یارانه با این وضعش هیچ موافق اصولی در آن زمان نداشت و حتی آن موقع بنده موضع شدیدی گرفتم و به کمیسیون مربوطه گفتم که یارانه فلسفه دارد و هزینهها را خرج کارگاههای تولیدی کنید، به جای اینکه به مردم پول بدهید برای آنها اشتغالزایی کنید و مهارتهای بالقوه را به فعلیت برسانید. البته آنهایی که سالخورده هستند بحثشان جدا است.
این سیاستمدار اصولگرا گفت: اینها کارهای اساسی اداره ی کشور است، اینکه برای حفظ وضع موجود باری به هر جهت باشد موضع درستی نیست. امیدوارم در شرایط بحرانی جرات این کار به وجود بیاید. مثلا در این کشور آمایش سرزمین را انجام میدهند اما هیچ کس کاری نمیکند. میخواهند یارانهها را عادلانه کنند اما هیچ اقدامی صورت نمیگیرد و نهادهای موازی و یا بیفایده الی ماشاالله وجود دارد اما هیچکس اقدامی نمیکند، این هم که میگویند پشت آنها قدرت سیاسی وجود دارد بازی سیاسی است.
افروغ گفت: آنهایی که میخواهند انگشت بر روی این نهادهای موازی بگذارند نباید انگیزهی سیاسی داشته باشند، زیرا برخوردها جناحی میشود؛ یعنی متولیان اگر از خودشان بودند همه چیز درست است و اگر نبودند میگویند درست نیست.
او اضافه کرد: در جلسهای که با رهبری داشتیم مثلا دربارهی صدا و سیما ایشان گفتند، مسوولیت نظارتی را خودتان ادا کنید، من فقط رییس تعیین میکنم بقیهی کارها با شما است. دست ما را باز گذاشت، حتی در نهادهایی که وابسته به رهبری هم هستند دست ما باز است اما برخی به اسم رهبری کم کاریهای خود را توجیه میکنند و بارها رهبری گفته است که کار خود را انجام دهید.
افروغ در پایان گفت: در کشور ما وقتی با کسی مشکل دارند، روی آن انگشت میگذارند و مساله شخصی میشود یا مثلا استیضاح فلان وزیر را مطرح میکنند چون مثلا خواستهاند فلانی مسوول آموزش و پرورش در فلان جا بشود و چون مخالفت کرده است آن را استیضاح میکنند مگر قوهی مقننه باید در قوهی مجریه دخالت کند؟ مگر باید در اصل و نصبها دخالت کند؟ خیر! اینطور نیست، بلکه باید دستش باز باشد که اگر انحرافی دیده شد فریاد بزند؛ پس بیماری کشور ما جناح زدگی و سیاست زدگی است.
انتهای پیام
…وبخاطر همین بازیهای سیاسی به جایی نمی رسیم و فقط دور خود می چرخیم و گزارش میدهیم که در این روز و این ماه اینقدر راه رفتیم !!!در صورتی که با ان راه رفتن به مقصد نزدیک نشدیم بلکه بیهوده دور خود …!!!
مگه میشه ، مملکت متعلق به همین نهادهایی است بی بازده است !
متاسفانه نهادهای موازی کشور را فراگرفته . موازی کاری در ایران بیش از حد است ..و تمتم هزینه های صرف همین موازی کاری می شود . ولی متاسفانه نهاد های موازی نمی زارند موازی کاری حذف شود