رمزگشایی از هجمه رسانه‌ای علیه یک «یادداشت»؛ پشت پرده حمله به پسر رئیس‌جمهور چیست؟

پس از انتشار یادداشتی در کانال تلگرامی یوسف پزشکیان، فرزند رئیس‌جمهور، سایت خبری رویداد۲۴ در متنی تند با تیتر «آماده بدترین سناریو باشید»، این نوشته را «حماسه جدید» و عاملی برای ایجاد «ترس سازمان‌یافته» و «سیگنال فروپاشی» توصیف کرد. این در حالی است که بررسی دقیق محتوای یادداشت مذکور و ردیابی پیوندهای رسانه‌ای، ابهامات جدی را درباره اهداف پشت پرده این نقد برانگیخته است.

فکت اول: توصیه‌ به «تاب‌آوری» یا سیگنال «فروپاشی»؟

سایت رویداد۲۴ در متن خود مدعی شده است که دعوت به «آمادگی برای بدترین سناریوها» به معنای مخابره سیگنال قحطی، دلار ۳۵۰ هزار تومانی و فروپاشی اقتصادی است. اما نگاهی به متن اصلی یادداشت یوسف پزشکیان نشان می‌دهد که وی این پرسش‌ها را در قامت یک «شهروند» و در بستر ادبیات «مدیریت بحران» مطرح کرده است؛ مفاهیمی که به‌طور معمول برای افزایش آمادگی ذهنی و تاب‌آوری جامعه در شرایط جنگی (جنگ رمضان) به کار می‌رود. رویداد۲۴ بدون ارائه مستندی از متن، برداشت‌های بدبینانه خود را به‌عنوان «برداشت مستقیم جامعه» قالب کرده است.

فکت دوم: پیوندهای سیاسی سایت منتقد

نکته قابل تامل در این تقابل رسانه‌ای، جایگاه مدیریتی و پیوندهای سایت رویداد۲۴ است. بر اساس اطلاعات موجود، این سایت به لحاظ سیاسی و اجرایی نزدیکی قابل توجهی به یک عضو مهم اطلاع رسانی دولت و بخشی از نهادهای اقتصادی دولت دارد. این قرابت، این پرسش را ایجاد می‌کند که چگونه رسانه‌ای که چنین نزدیکی به دولت دارد، با ادبیاتی تند به بازنمایی «سناریوی فروپاشی» از زبان یکی از اعضای خانواده رئیس‌جمهور می‌پردازد؟

فکت سوم: تناقض در مسئولیت رسانه‌ای

رویداد۲۴ در حالی یوسف پزشکیان را به «بهم ریختن شهر» متهم کرده است که خود در متن گزارش، با ردیف کردن کلیدواژه‌هایی چون «قحطی»، «دلاری که می‌تواند به ۳۵۰ هزار تومان برسد» و «هرج‌ومرج»، عملاً به بازتولید و پمپاژ همان تصویری پرداخته که مدعی است پسر رئیس‌جمهور به‌طور غیرمستقیم ایجاد کرده است. در واقع، این گزارش خبری بیش از آنکه به نقد یک یادداشت بپردازد، خود به منبعی برای تولید «اعداد نجومی» در بازار ارز و ایجاد هراس در خریداران تبدیل شده است.

فکت چهارم: سابقه افشاگری‌های ادعایی

این سایت در بخشی از گزارش خود به محتوای جلسات هیئت وزیران و ادعای مطرح شدن «بمب اتم» در کانال یوسف پزشکیان اشاره کرده است؛ ادعایی که پیش از این نیز در فضای مجازی جنجال‌آفرین شده بود، اما هیچ‌گاه از سوی مراجع رسمی به عنوان «اطلاعات طبقه‌بندی شده» یا «تشویش اذهان» مورد پیگرد قرار نگرفت.

به نظر می‌رسد هجمه اخیر علیه یادداشت یوسف پزشکیان، بیش از آنکه ناشی از نگرانی برای «آرامش جامعه» باشد، ریشه در رقابت‌های درونی لایه‌های اطلاع‌رسانی و اقتصادی دولت دارد؛ جایی که به نظر می‌رسد برخی جریان‌ها تلاش می‌کنند با برجسته‌سازی خطاهای تحلیلی احتمالی در حاشیه دولت، فضای نقد و نظارت را به سمت تسویه‌حساب‌های خاص سوق دهند.

انتهای پیام

۳ Comments

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. از نظر آقایان مسئول و از جمله فرزند رئیس جمهور، در هر معضلی، مردم باید مخاطب قرار گیرند و مشکل را حل کنند چراکه مقصر اصلی مردم هستند. اگر مردم مصرف نمی کردند کشور این همه مشکل نداشت. اگر مردم به جای سه وعده، یک وعده غذا می خوردند، مسئولین مجبور نبودند معضل امنیت غذایی کشور را مدیریت کنند، اگر مردم …
    در این دیسکورس، اصولا مردم مزاحم مسئولین و مانع زندگی بی دغدغه آنان هستند و حتی اجازه نمیدهند آنها در سفرهای تفریحی که به هنگام مرخصی از مسئولیت به خارج از کشور سفر میکنند، با آرامش و بدون دغدغه از سفرشان لذت ببرند. این مزاحمت کی و چگونه رفع خواهد شد؟ یکی از راهها، یادداشت نویسی و توصیه به مردم است که مشکل را در خود جستجو کنند نه در مسئولین.

    ۱۵
  2. به‌نام‌خدا.‌برای‌رهایی‌ازوضعیت‌نه‌جنگ‌ونه‌صلح
    ‌ووضعیت‌تحریم‌ها‌پیشنهاد‌بدهید‌عقل‌خود‌را‌به‌کار
    بیندازید‌.من‌پیشنهاداتی‌در‌ستون‌دیده‌گاه‌سایتها
    مختلف‌دادم‌ولی‌نه‌‌متشر‌نه‌توجه‌شد‌خوب‌لابد
    بنده‌خدا‌‌یوسف‌پزشکیان‌هم‌موردی‌
    به‌ذهنش‌امده‌و‌جهت
    تذکر‌به‌پدر‌ش‌وبقیه‌گفته‌‌این‌که‌توطئه‌محسوب
    نمی‌شود‌بایددانست‌‌اذهان‌مردم‌درمورد‌وضعیت
    کنونی‌نگران‌است‌چه‌مخالف‌وچه‌موافق‌‌‌این‌
    طبیعی‌میباشد‌…اما‌عقل‌‌ایجاب‌میکند‌به‌تسلیم
    درمقابل‌امریکا‌نیندیشیم‌بایدمقاومت‌کرد‌اما
    پیداکردن‌راه‌برون‌رفت‌عین‌ثواب‌است‌باید‌یک‌
    اسب‌تروا‌به‌دشمن‌هدیه‌دهیم‌من‌راه‌حل‌را‌گفته
    بودم‌…ترامپ‌احمق‌را‌میتوان‌فریب‌داد

    ۳