«یزدی ها می توانند چرخه های کامل تولید را در آفریقا راه‌اندازی کند»

نشست یک‌روزه، هم‌اندیشی توسعه همکاری‌های اقتصادی استان یزد با قاره آفریقا، با حضور میهمانان خارجی و داخلی و مسئولان استان با برگزاری ۴ پنل تخصصی مصالح ساختمانی، ‌صنایع معدنی و فولاد؛ نساجی، ‌پوشاک، پلیمر و پلاستیک؛ صنایع غذایی و کشاورزی؛ خدمات فنی مهندسی ساختمان، ‌انرژی خورشیدی و دانش‌بنیان با بررسی تخصصی مسائل بانکی، بیمه و لجستیک در قاره آفریقا برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری تمدن یزد، غضنفر امیرجلیلی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی یزد و مدیر پنل نساجی، پوشاک، پلیمر و پلاستیک در نشست کارشناسان این پنل، گفت: اگر قرار باشد برنامه‌های امسال دقیقاً تکرار سال گذشته باشد و از میان صدها فعال اقتصادی حاضر در نشست‌های B2B تنها تعداد محدودی به همکاری واقعی برسند، باید بپرسیم اشکال کار کجاست؟

اگر سال گذشته ۶۰۰ نفر در این نشست‌ها حضور داشتند و تنها حدود ۶۰ نفر وارد همکاری عملی شدند، همان ۶۰ نفر قابل تقدیرند، اما وظیفه ما این است که بررسی کنیم چرا سایرین وارد میدان نشدند. آیا انگیزه نداشتند یا با چالش‌هایی روبه‌رو شدند که نتوانستند از آن عبور کنند؟ این چالش‌ها باید شناسایی و برطرف شوند تا در اجلاس‌های آینده شاهد تکرار همان نتایج نباشیم.

وی افزود: اجازه دهید بحث را با یک پرسش آغاز کنم؛ چرا امروز تقریباً همه قدرت‌های اقتصادی جهان نگاه ویژه‌ای به آفریقا دارند؟ پاسخ این سؤال، بیش از آنکه نفت، معادن یا منابع طبیعی باشد، در یک واژه خلاصه می‌شود؛ غذا. آینده اقتصاد جهان به امنیت غذایی وابسته است. برآوردها نشان می‌دهد جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۱۰ میلیارد نفر خواهد رسید و تأمین غذای این جمعیت، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کشورهای دنیا خواهد بود. در این میان، آفریقا جایگاهی بی‌بدیل دارد. حدود ۶۰ درصد اراضی قابل کشت استفاده‌نشده جهان در این قاره قرار دارد.

جمعیت آفریقا نیز از حدود یک و نیم میلیارد نفر امروز، تا سال ۲۰۵۰ به حدود دو و نیم میلیارد نفر خواهد رسید؛ یعنی از هر چهار نفر ساکن کره زمین، یک نفر آفریقایی خواهد بود. علاوه بر این، جوان بودن جمعیت و رشد سریع شهرنشینی، تقاضا برای صنایع غذایی، فرآوری محصولات کشاورزی و زنجیره تأمین غذا را به شدت افزایش خواهد داد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی یزد بیان داشت: برخلاف تصور رایج، مشکل اصلی آفریقا کمبود زمین یا آب نیست؛ بلکه ضعف سرمایه‌گذاری، کمبود صنایع تبدیلی، محدودیت در فرآوری، بسته‌بندی، استانداردسازی و دسترسی به بازارهای جهانی است. به همین دلیل، بسیاری از محصولات کشاورزی این قاره پیش از آنکه به ارزش واقعی خود برسند، از چرخه اقتصادی خارج می‌شوند. دقیقاً در همین نقطه، همکاری یزد و آفریقا معنا پیدا می‌کند.

وی افزود: استان یزد با وجود محدودیت‌های طبیعی و کمبود منابع آبی، توانسته است با اتکا به دانش، مدیریت و صنایع تبدیلی، ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد کند. نمونه روشن آن صنعت محصولات کنجدی است؛ بخش عمده کنجد از خارج استان و حتی از کشورهای آفریقایی وارد می‌شود، اما در یزد به محصولاتی با ارزش افزوده بالا تبدیل شده و علاوه بر تأمین بازار داخلی، صادر نیز می‌شود. بنابراین مزیت اصلی یزد، تولید ماده خام نیست، بلکه خلق ارزش افزوده است. اگر بپذیریم که آفریقا یکی از مهم‌ترین بازارهای آینده صنایع غذایی جهان است، باید از امروز برای حضور پایدار در این بازار برنامه‌ریزی کنیم. از نظر من، پنج محور باید در اجلاس اصلی همکاری‌های یزد و آفریقا مورد توجه قرار گیرد.

مدیر پنل نساجی، پوشاک، پلیمر و پلاستیک گفت: نخست، انتخاب هوشمندانه بازارهای هدف. آفریقا یک کشور نیست؛ قاره‌ای متشکل از ۵۴ کشور با فرهنگ، اقتصاد، مذهب و نیازهای متفاوت است. بنابراین باید بازارهای هدف را بر اساس شناخت دقیق، روابط سیاسی، ظرفیت اقتصادی و نیازهای واقعی انتخاب کنیم. به جای دعوت گسترده و بدون هدف، باید هیئت‌های تجاری تخصصی و هدفمند تشکیل شود.

دوم، تقویت نقش بخش خصوصی. دولت مسیر را هموار می‌کند، اما تجارت پایدار را بخش خصوصی شکل می‌دهد. خوشبختانه یزد از ظرفیت بالای کارآفرینان و صادرکنندگان توانمند برخوردار است. سوم، حرکت از صادرات کالا به صادرات ارزش. رقابت امروز دنیا تنها بر سر کیفیت محصول نیست؛ بلکه بر سر حضور در زنجیره ارزش است؛ از فرآوری و بسته‌بندی گرفته تا استانداردسازی، برندسازی و خدمات پس از فروش. چهارم، تقویت دیپلماسی اقتصادی.

وزارت امور خارجه و رایزنان اقتصادی باید نقش فعال‌تری در شناسایی فرصت‌ها، رفع موانع و تسهیل ارتباطات تجاری ایفا کنند. و پنجم، نقش‌آفرینی اتاق بازرگانی یزد. پیشنهاد مشخص من ایجاد «میز تخصصی صنایع غذایی ایران و آفریقا» در اتاق بازرگانی یزد است تا همکاری‌ها محدود به یک همایش یا اجلاس نباشد و به صورت مستمر دنبال شود.

وی افزود: نکته بسیار مهم دیگری که معمولاً کمتر به آن توجه می‌شود، شناخت فرهنگ بازارهای آفریقایی است. تجربه شخصی من از سفر به چند کشور آفریقایی نشان می‌دهد بسیاری از شکست‌های صادراتی ناشی از ناآشنایی با فرهنگ مصرف است. برای مثال، ممکن است پارچه مشکی که در ایران بازار مناسبی دارد، در برخی کشورهای آفریقایی هیچ تقاضایی نداشته باشد و در مقابل، رنگ‌های شاد و فسفری مورد استقبال قرار گیرد. یا نوع ماکارونی، بسته‌بندی و حتی اندازه محصول باید متناسب با سلیقه مصرف‌کنندگان آن کشور باشد. این اطلاعات را چه کسی باید در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد؟

رایزنان فرهنگی و اقتصادی باید شناخت دقیقی از بازار مقصد داشته باشند و آن را به فعالان اقتصادی منتقل کنند. بسیاری از کشورها، از جمله ژاپن و ترکیه، پیش از اعزام تجار خود، اطلاعات دقیق فرهنگی، اجتماعی و حتی شیوه مذاکره با طرف مقابل را در اختیار آنان قرار می‌دهند؛ اما ما هنوز در این زمینه ضعف داریم.

مدیر پنل نساجی، پوشاک، پلیمر و پلاستیک بیان داشت: یزد تنها یک استان صنعتی نیست؛ یزد یک شریک تجاری قابل اعتماد است. سرمایه اصلی این استان، اعتماد، خوش‌نامی، سخت‌کوشی، نیروی انسانی متخصص، شرکت‌های دانش‌بنیان، تجربه صادراتی و فرهنگ کارآفرینی است. همکاری با آفریقا نیز نباید صرفاً به خرید و فروش کالا محدود شود. سرمایه‌گذاری مشترک، انتقال فناوری، آموزش نیروی انسانی، ایجاد واحدهای تولیدی مشترک و توسعه همکاری‌های صنعتی، مسیرهایی است که می‌تواند روابط اقتصادی را پایدار کند.

در حوزه نساجی نیز یزد پیشینه‌ای چندصد ساله دارد. این استان روزگاری یکی از مراکز مهم تولید پارچه در منطقه بود و امروز نیز با برخورداری از کارخانه‌های مدرن و ظرفیت‌های صنعتی گسترده، می‌تواند نقش مهمی در توسعه همکاری‌های ایران و آفریقا ایفا کند. در نهایت انتظار ما از رایزنان اقتصادی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران این است که شناخت دقیق، کاربردی و به‌روز از بازارهای محل مأموریت خود را در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهند؛ زیرا موفقیت در تجارت بین‌الملل تنها شناخت بازار، فرهنگ و نیاز واقعی مشتری امکان‌پذیر خواهد بود.

انتهای پیام

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *