خراسان جنوبی دروازه گردشگری افغانستان می‌شود

ورود نخستین گروه ۵۰ نفره گردشگران افغانستانی، خراسان جنوبی را وارد فصل تازه‌ای از گردشگری خارجی کرده است؛ فصلی که با توسعه دفاتر گردشگری، فعال‌سازی ظرفیت مرز ماهیرود و رفع موانع زیرساختی دنبال می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، گردشگری خراسان جنوبی سال‌هاست میان انبوهی از ظرفیت‌های تاریخی، طبیعی و فرهنگی و محدودیت‌های زیرساختی گرفتار مانده است؛ استانی که در همسایگی افغانستان قرار دارد، اما سهم آن از بازار گردشگری کشورهای همسایه هنوز با ظرفیت‌هایش فاصله دارد.

حالا ورود نخستین گروه ۵۰ نفره گردشگران افغانستانی از طریق یک دفتر خدمات مسافرتی استان و برنامه‌ریزی برای افزایش دفاتر فعال جذب گردشگر خارجی، نشانه‌ای از تلاش برای تغییر این وضعیت است؛ تحولی که اگر با توسعه زیرساخت‌ها و برنامه‌ریزی مستمر همراه شود، می‌تواند مرزهای استان را از مسیرهای صرفاً تجاری به دروازه‌های ارتباط گردشگری تبدیل کند.

سیداحمد برآبادی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی، صبح امروز در نشست خبری با تشریح دستاوردهای سفر معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی و مدیران کل گردشگری داخلی و خارجی این وزارتخانه به استان اظهار کرد: این سفر با هدف بررسی میدانی ظرفیت‌ها، مشکلات و چالش‌های گردشگری استان و پیگیری راهکارهای رفع موانع انجام شد.

وی افزود: در این سفر، مدیرکل گردشگری داخلی وزارتخانه از شهرستان‌های غربی و مدیرکل گردشگری خارجی از شهرستان‌های مرزی بازدید کردند و مسائل تأسیسات گردشگری و فعالان این حوزه به‌صورت مستقیم مورد بررسی قرار گرفت.

افغانستان؛ نخستین مقصد برای گشودن بازار گردشگری خارجی
برآبادی با اشاره به ظرفیت‌های مرزی خراسان جنوبی اظهار کرد: یکی از محورهای مهم این سفر، بررسی فرصت‌ها و موانع توسعه گردشگری با کشور افغانستان و استفاده از ظرفیت مرز ماهیرود بود.

وی با اشاره به ورود نخستین گروه گردشگران افغانستانی به استان گفت: برای نخستین بار، ۵۰ گردشگر افغانستانی در قالب یک تور رسمی و از طریق یکی از دفاتر خدمات مسافرتی خراسان جنوبی وارد استان شدند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی خراسان جنوبی این اتفاق را گامی مهم در سازمان‌دهی ورود گردشگران خارجی دانست و افزود: پیش از این، ورود گردشگران افغانستانی از طریق دفاتر مستقر در استان به شکل سازمان‌یافته انجام نمی‌شد و برای اجرای چنین برنامه‌هایی از ظرفیت دفاتر سایر استان‌ها استفاده می‌کردیم.

وی از برنامه افزایش دفاتر جذب گردشگر خارجی خبر داد و تصریح کرد: با موافقت معاون گردشگری وزارتخانه، مقرر شد چهار دفتر با معرفی اداره‌کل میراث‌فرهنگی و یک دفتر با معرفی استاندار برای دریافت مجوزهای لازم به وزارتخانه معرفی شوند تا تعداد دفاتر فعال در این زمینه از یک به پنج دفتر افزایش یابد.

برآبادی با بیان اینکه افغانستان اولویت نخست گردشگری خارجی استان است، گفت: پاکستان نیز در اولویت بعدی قرار دارد، اما توسعه گردشگری با این کشور به دلیل نبود مرز مشترک مستقیم و محدودیت‌های فعلی تردد زمینی، نیازمند فراهم شدن زیرساخت‌های ارتباطی مناسب است.

اصفهک؛ ثبت جهانی کافی نیست، زیرساخت می‌خواهیم
روستای اصفهک طبس که عنوان جهانی گردشگری را به دست آورده، یکی دیگر از مقاصد بازدید هیئت وزارتخانه بود؛ مقصدی که اکنون برای تبدیل اعتبار جهانی خود به رونق اقتصادی، همچنان با برخی کمبودهای زیرساختی روبه‌رو است.

برآبادی با اشاره به این بازدید گفت: مشکلاتی از جمله برق، زیرساخت‌های عمرانی، محوطه‌سازی و مسائل مرتبط با بنیاد مسکن در اصفهک بررسی شد.

وی افزود: مقرر شد نشستی با حضور معاون وزیر، مسئولان استانی، فرماندار، نماینده مجلس و دستگاه‌های اجرایی مرتبط در تهران برگزار شود تا موانع توسعه گردشگری این روستا به‌صورت جامع بررسی و برای رفع آن‌ها تصمیم‌گیری شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان تأکید کرد: ثبت جهانی یک روستا نباید صرفاً به افزایش تعداد آثار ثبت‌شده محدود شود، بلکه این عنوان باید آغاز مسیر سرمایه‌گذاری، برنامه‌ریزی و تحول اقتصادی منطقه باشد.

ابن‌حسام خوسفی؛ فرصتی برای جان‌دادن به گردشگری ادبی
خراسان جنوبی در کنار جاذبه‌های طبیعی و تاریخی، گنجینه‌ای از مفاخر ادبی دارد که هنوز ظرفیت آن‌ها در صنعت گردشگری به‌درستی معرفی نشده است.

برآبادی با اشاره به بازدید از آرامگاه ابن‌حسام خوسفی در شهرستان خوسف اظهار کرد: این مجموعه یکی از ظرفیت‌های مهم استان در حوزه گردشگری ادبی است و می‌تواند با برنامه‌ریزی بلندمدت به مقصدی برای گردشگران فرهنگی تبدیل شود.

وی تشکیل میز گردشگری ادبی استان با محوریت ابن‌حسام خوسفی و پیگیری ثبت دیوان این شاعر را از برنامه‌های پیش‌بینی‌شده عنوان کرد.

پروژه‌های نیمه‌تمام؛ گرهی که باید باز شود
مدیرکل میراث‌فرهنگی خراسان جنوبی با اشاره به بررسی پروژه‌های نیمه‌تمام گردشگری استان گفت: در جریان این سفر، وضعیت برخی طرح‌ها از جمله هتل نیمه‌تمام قاین که بیش از ۱۵ سال از آغاز اجرای آن می‌گذرد، مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: مشکلات این پروژه‌ها برای پیگیری در سطح وزارتخانه منعکس شده تا زمینه رفع موانع و تکمیل آن‌ها فراهم شود.

برآبادی همچنین از برنامه‌ریزی برای تهیه مطالعات جامع گردشگری استان خبر داد و گفت: مقرر شده است طرح و پروپوزال این مطالعات تهیه شود تا امکان تأمین اعتبار و اجرای آن از محل اعتبارات سال ۱۴۰۶ فراهم شود.

از جشنواره عناب تا آسمان پرستاره سه‌قلعه
وی با اشاره به ظرفیت‌های محصولات بومی استان اظهار کرد: موضوع جشنواره عناب نیز در سطح وزارتخانه مطرح شده است و باید ظرفیت‌های این محصول از منظر علمی، پژوهشی و گردشگری شناسایی و معرفی شود تا زمینه ثبت و معرفی گسترده‌تر آن در سطح ملی و بین‌المللی فراهم شود.

برآبادی رونمایی از لوح منظر آسمان تاریک بیابان سه‌قلعه را از دیگر دستاوردهای این سفر عنوان کرد و افزود: این ظرفیت طبیعی می‌تواند زمینه‌ساز توسعه گردشگری نجومی در خراسان جنوبی باشد.

گردشگری بدون پروازهای پایدار به مقصد نمی‌رسد
یکی از موانع جدی توسعه گردشگری خراسان جنوبی، محدودیت‌های حمل‌ونقل هوایی است؛ مشکلی که نه‌تنها سفر گردشگران، بلکه برنامه‌ریزی برای حضور مسئولان و فعالان ملی در استان را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی خراسان جنوبی با تأکید بر ضرورت تقویت پروازها گفت: محدودیت پروازها یکی از مشکلات جدی توسعه گردشگری استان است و این موضوع در نشست ستاد خدمات سفر با حضور مدیران دستگاه‌های مرتبط از جمله فرودگاه‌ها و راه و شهرسازی مورد بررسی قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: توسعه گردشگری بدون زیرساخت مناسب حمل‌ونقل امکان‌پذیر نیست و دسترسی آسان گردشگران به استان باید در اولویت برنامه‌ریزی‌ها قرار گیرد.

آزمون اصلی؛ تبدیل ظرفیت‌ها به رونق اقتصادی
آنچه از مجموعه برنامه‌ها و تصمیمات مطرح‌شده در سفر معاون گردشگری وزارتخانه به خراسان جنوبی برمی‌آید، تلاش برای حرکت از معرفی پراکنده جاذبه‌ها به سمت توسعه هدفمند گردشگری است؛ از فعال‌سازی بازار افغانستان و گردشگری مرزی تا تقویت گردشگری ادبی، نجومی و روستایی.

با این حال، افزایش تعداد دفاتر گردشگری، ثبت جهانی روستاها، معرفی جشنواره‌ها و رونمایی از ظرفیت‌های طبیعی زمانی به نتیجه می‌رسد که با زیرساخت، سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل مناسب و برنامه عملیاتی همراه شود.

خراسان جنوبی برای تبدیل شدن به مقصدی اثرگذار در گردشگری شرق کشور، بیش از هر چیز نیازمند پیوند دادن ظرفیت‌های پراکنده خود به یک زنجیره منسجم اقتصادی است؛ زنجیره‌ای که در آن گردشگر فقط وارد استان نشود، بلکه اقامت کند، از جاذبه‌ها بازدید کند، محصولات بومی بخرد و سهمی در رونق کسب‌وکارهای محلی داشته باشد.

انتهای پیام

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *