نقدی بر رفتار محمود صادقی
«كامبيز نوروزی»، حقوقدان اصلاح طلب در یادداشتی در روزنامه ی آرمان نوشت:
«محمود صادقي نماينده مجلس شوراي اسلامي روزسه شنبه هفتهگذشته در وقت اداري جهت انجام تحقيقات، در دادسرا حضور يافت. اوپس از حضور در دادسراي فرهنگ ورسانه وانجام تحقيقات درباره اتهامات مطروحه توسط بازپرس پرونده وباصدور قرار كفالت و با معرفي كفيل آزاد شد».
اين خبر دو معنا دارد. يكي اينكه به محمود صادقي تفهيم اتهام شده و اينك او از نظر قضائي متهم است. خبر چيزي از عنوان اتهامي او نگفته است. دوم اينكه قرار كفالت «بعد از قول شرف» سبكترين قرارتامين است. وقتي براي متهمي قراركفالت صادر ميشود به معناي اين است كه اتهام اوچندان سنگين نبوده و متهم نيز از نظر شخصيت فردي واجتماعي و سابقه كيفري، فردي مورد اعتماد است و بازپرس ميتواند با اخذ قرار سبكي مانند كفالت، ازحضور متهم در مراحل مختلف تحقيق و سپس دادرسي اطمينان كافي داشته باشد. نگرانيهايي مانند بيم فرار و اختفا و امحاي آثار جرم و… نيست.
قاعدتا اگر بازپرس از نظر قضائي ضروري تشخيص ميداد، قرار سنگينتري مانند وثيقه صادر ميكرد ولي معلوم است كه بازپرس نيازي به قرار سنگينتر نديده است. حال اين نكته مطرح است كه وقتي بازپرس محترم كه با آگاهي از پرونده امر، از نوع اتهام محمود صادقي آگاه بوده است و نيز قاعدتا از وضعيت فردي و اجتماعي او به عنوان يك نماينده شناخت كافي ميتوانسته داشته باشد، آيا بهتر نبود در مسائل مربوط به ابلاغ و دعوت صادقي به بازپرسي، درچارچوب مقررات قانوني، از حسن سليقه بيشتري بهرهبرداري ميشد تا آن ماجراي صدور برگ جلب و ابلاغ شبانه و ابعاد بحران خيز و عدم قبول برگ جلب توسط صادقي «كه ميتواند مورد نقدباشد» پيش نيايد؟
اين روزها بيش از هميشه به تلاش براي وفاق قانوني و گفتوگوي همگاني نيازمنديم. آقاي محمود صادقي نماينده مجلس در توئيتر خود، يادي از شاعر بزرگ معاصر پروين اعتصامي كرده است و دو بيت از اين شاعر گرانقدر را توئيت كرده است كه اصلا دوست ندارم آن را در اينجا نقل كنم.
سالهاي طولاني است كه اينجانب خود بيش از دهها يادداشت و مصاحبه در نقد پارهاي رفتارهاي برخي از نهادها داشتهام، اما همه اينها اصلا موجب آن نيست كه بر اين توئيت ايشان و نقل اين دو بيت ايراد و خرده جدي نگيرم و نگويم كه توئيت اين دو بيت توسط ايشان در اين روزها كار درستي نيست و هيچ كمكي به حل هيچ مشكلي نميكند.
زبان تعامل و گفتوگو يا زبان حقوق و قانون، زبان منطق و استدلال است. كما اينكه خود ايشان نيز با وجود آنكه احضار خود توسط دادسرا را برنمیتابید اما باز هم در دادسرا حاضر شد و مراحل مربوطه طي شد.
از زبان منطق و استدلال ميتوان دفاع كرد اما از زبان تندگويانه، نه. اگر قرار است با انديشه اصلاحطلبانه كاري براي اصلاح امور بشود، چه در مجلس، چه در هرجاي ديگر، از چنين زبان و ادبياتي كه خود راه را بر اصلاح ميبندد بايد پرهيز كرد.
انتهای پیام
امروز هم با وصف غير مؤدبانه اى از بازپرس پرونده ياد كرد كه انصافاً در شأن وى نبود و مورد اعتراض رئيس مجلس قرار گرفت
جناب سپهر … خداوند بلند کردن صدا به ناسزا رو نمی پسنده مگر از جانب کسی که به او ظلم شده باشه…! این که حکم جلب نماینده مجلس صادر بشه و شبانه اونو به بند بکشن ، بیشتر از اونیکه امتیازی به دستگاه قضایی باشه ، تعدی به مجلس و خانه ملته … شما در نظر بگیرید که فردا خبر بازداشت نماینده مجلس انگلیس به شیوه ای که درمورد صادقی انجام شده پخش بشه ، قطعا ابهت دموکراسی حاکم در انگلستان در نظر شما خواهد شکست و در درون خود خواهید گفت پس اونجا هم خبری نبوده و دموکراسی یعنی کشک … ! همین رفتارها با دیگر اقشار و رسانه ها انجام می گیره که بعد از پخش خبر رسوایی مالی اردوغان و پسرش که در رسانه های ایران انعکاس داشت …رئیس جمهور ترکیه با اخم و طلبکاری هر چه تمام به دکتر روحانی گفته بود که جلوی روزنامه ها رو بگیره و ایشون پاسخ داده بود که روزنامه ها در اختیار دولت نیستن و در ارایه مطالب آزادی عمل دارن و اردوغان با کنایه و بی ادبی به ایشون گفته بود که “”” بععهله ، همه دنیا میدونن رسانه های ایران در چه حدی آزادن…!!!””” مخلص کلام اینکه روا نیس قوای مختلف حدود و حریم همدیگه رو با بیان و عمل نسنجیده هتک کنن و تشنج ایجاد کنن… البته تو این وسط همیشه این ما مردمیم که سرمون بی کلاه میمونه …! وگرنه مجلس و عدلیه برادر هم نباشن ، روساشون برادر که هستن!