چرا مردم اصفهان به خانههای کوچکمتراژ پناه آوردهاند؟
فاطمه کریمی در سایت اصفهان زیبا نوشت: «باتوجه به اینکه تورم قیمتی در خانههای کوچک متراژ بیشتر است، تقاضای مردم برای این خانهها نسبت به خانههای بزرگ بیشتر است؛ به این دلیل که هزینه نهایی ساخت و خرید و حتی اجاره این خانهها نسبت به خانههای بزرگ کمتر است؛ تاجاییکه به زعم کارشناسان مسکن اصفهان، 75 درصد معاملات مسکن اصفهان درخصوص خریدوفروش واحدهای کوچکمتراژ است.
ازاینرو بهترین راهحل برای همه اقشار، چه ضعیف و چه قوی، برای مشکل مسکن خرید خانههای کوچک است؛ آنهم بهصورت پیشخرید و اقساطی و متناسب با سطح درآمدی افراد، چه سطح درآمدی پایین و چه سطح درآمدی بالا.
هرکدام باید شرایط اقتصادی به گونهای برایشان فراهم شود که توان پسانداز و پیشخرید خانه و پرداخت اقساط را داشته باشند؛ بهخصوص برای خانهاولیها. البته دراین میان باید محتاطانه عمل کرد و بسیار دقیق ومراقب بود؛ چراکه کلاهبرداران و سودجویان نیز از طریق پیش فروشهای قلابی و روشهای دیگر کلاهبرداری، در کمین متقاضیان بازار مسکن نشستهاند.
توان مالی مردم برای تقاضای خرید و اجاره ملک باتوجه به افزایش قیمتها و دیگر هزینهها و اینکه سطح درآمدی مردم چندان تغییری نداشته، کاهش پیدا کرده و رشد چشمگیری نداشته است. با توجه به قیمتهایی که امروزه در بحث خرید و اجاره مسکن مشاهده میکنیم، توان خرید و حتی اجاره مردم پایینتر آمده است.
به همین سبب برای خرید و اجاره به واحدهای کوچکتر، حتی در مناطق حاشیهنشین شهرها روی آوردهاند؛ برای مثال، در کلانشهر تهران واحدهای 55، 40 وحتی 35متری بیشتر خریدوفروش میشوند؛ چون مبلغ کمتری پرداخت میشود و باتوجه به هزینههای گزاف اجارهبها مردم تمایل دارند خودشان صاحبخانه شوند.
به همین دلیل در اصفهان نیز متقاضیان منازل کوچکتر، بیشتر هستند؛ البته هر منطقهای شرایط خاص خودش را دارد و ممکن است کسانی که مسکن دارند، با فروش آن و اضافهکردن مبلغی، مسکن بزرگتر بخرند؛ ولی درکل شرایط برای خانهاولیها ومستأجران سختتر است و تورم و افزایش قیمتها فشار بیشتری بر آنها وارد کرده و همین سبب شده است بهسمت خانههای کوچکتر و مناطق حاشیهای شهرها و کلانشهرها روی آورند.
هرچند این افزایش قیمتها و تورم در خصوص مسکن باعثشده تمرکز جمعیتی در کلانشهرها و مراکز شهرهای بزرگ و مهاجرت به آنها کمتر شود، ولی مشکلات خاص خود را نیز دارد و بهتر است با بهبود شرایط اقتصادی و درآمدی و امکانات رفاهی در همه شهرها و برای همه مردم واتخاذ راهحلها و تدابیر علمی و عملی، دغدغه هزینههای مسکن را برای مردم، بهخصوص قشر کمدرآمد،کاهش دهیم.
تورم خانههای بزرگ بیشتر است یا خانههای کوچک؟!
یک کارشناس اقتصادی در حوزه مسکن در گفتوگو با «اصفهانزیبا» در رابطه با تورم در حوزه مسکن میگوید: «تورم و قیمت بالای مسکن، چه در بخش خرید و چه اجاره، بر قیمت منازل کوچک به مرور اثرگذار بوده است.
بهطوریکه حتی اکنون منازل کوچکتر نسبت به منازل بزرگتر تورم بیشتری دارند؛ برای مثال، اگر رشد منطقهای در منازل بزرگ 10درصد بوده، منازل کوچک رشد 12 یا 13درصدی داشته است؛ به عبارتی، تورم قیمتی درمنازل کوچکتر خیلی بیشتر شده است و تورم بالاتری را در اینگونه خانهها مشاهده میکنیم.»
مهدی مرادی در رابطه با نسبت تقاضای خانههای کوچک و بزرگ و مقایسه معامله آنها ادامه میدهد: «اگر معاملهها را بهصورت درصدی بیان کنیم، تقریبا 70 تا 75درصد واحدهای کوچک و 25 تا 30درصد واحدهای بزرگ معامله میشوند؛ یعنی متقاضیان واحدهای کوچک بیشتر هستند.»
سرمایهگذاری در خرید خانههای کوچک بیشتر است
مرادی بیان میکند: «با توجه به تقاضایی که امروزه صورت گرفته است، سرمایهگذاران حوزه مسکن نیز سعی میکنند بیشتر روی واحدهای کوچکتر سرمایهگذاری کنند؛ در اصفهان هم مانند تهران، واحدهای کوچک بیشتر ساخته میشوند تا با توان مالی مردم سازگار باشد و هرکس باتوجه به توان مالیاش خرید کند.»
این کارشناس حوزه مسکن معتقد است که منازل کوچک در مناطق ضعیفتر اصفهان بیشتر خواهان دارند و ساخته میشوند و در مناطق معروف و مناطقی که از ابتدا متقاضیان خود را داشتهاند، همچنان واحدهای بزرگ، درخواست و ساخته میشوند. موضوعی که هست، اینکه بههیچعنوان بهصورت نقد نمیتوان واحدهای بزرگ را خریداری کرد و خریدها بیشتر بهصورت تهاتری انجام میشود؛برای مثال، ممکن است یک ملک 30میلیاردی، با پنج یا 10 میلیارد و الباقی آن بهصورت تهاتر معامله شود.
پیشفروشها؛ راهحل معضل مسکن
او در خصوص پیشخریدها در حوزه مسکن با اشارۀ دوباره به کاهش توان اقتصادی مردم میگوید: «مردم بهدلیل مشکلات اقتصادی نمیتوانند بهصورت یکجا خرید کنند؛ حتی در ضعیفترین مناطق که قیمتها ممکن است از حدود سهونیممیلیارد شروع شود، نمیتوانند بهصورت یکجا خرید انجام دهند؛ به همین سبب بیشتر بهسمت پیشخرید میروند تا مبالغ ثمن معامله را بتوانند در چندین مرحله (برای مثال، یکسالونیم یا دو سال یا چندین سال) پرداخت کنند؛ البته خود پیشخریدها و پیشفروشها هم زمینهای برای کلاهبرداریها ایجاد کرده است که در این زمینه نیز بایدتدابیری اتخاذ شود.»
او با تأکید بر شرایط بازار میگوید: «با توجه به شرایط بازار، خریدوفروش ملک به نحوی است که اگر فردی 20 سال تمام کار کند و بتواند حداقل 60 یا 70درصد درآمد خود را پسانداز کند، میتواند یک ملک در حد معقول خریداری کند.»
این کارشناس حوزه مسکن پیشنهاد میدهد که همه اقشار، چه ضعیف و چه قوی، هرچه زودتر بتوانند ملکی را خریداری کنند (هرچند کوچک یا در منطقهای ضعیفتر)، قطعاخیلی بهتر است؛ چرا که همان ملک با همان مشخصات، قطعا دو یا چهار یا شش سال گذشته خیلی راحت و آسانتر خریداری میشده است؛ ولی اکنون بهسختی و با وامها و سودهای کلانی که به آن وامها تعلق میگیرد، میتوان خرید کرد.
او درزمینه پیشخریدها تأکید میکند: «بهترین وضعیت، خرید اقساطی و پیشخرید بوده و استقبال در این خصوص زیاد است.
تنها راهکار برونرفت از تورم و مشکلات خرید و اجاره مسکن، پیشخرید و اقساطی خرید کردن مسکن است؛ البته خود مردم هم به این سمت روی آوردهاند؛ ولی در این بین باید خیلی مراقب بود و اصالت ملک، مالک، مدارک و غیره باید با دقت بررسی شده و از درست بودن همه آنها اطمینان حاصل شود؛ چراکه بهراحتی در این زمینه میتوان کلاهبرداری کرد؛ برای مثال، یک ملک را به چند نفر فروخت یا به روشهای دیگر کلاهبرداری کرد.»
انتهای پیام