خرید تور تابستان ایران بوم گردی

میانه‌روها در مجلس جدید چه خواهند کرد؟

آسیه توحیدنژاد، انصاف نیوز: پس از اعلام نتایج انتخابات مجلس دوازدهم رسانه‌های مختلف از جمله انصاف نیوز لیستی 30 تا 40 نفره از میانه‌روهایی که رای آورده‌اند منتشر کردند. سوال این است که فراکسیون میانه‌روها با این تعداد در مجلس آینده که اکثریت با اصولگرایان سنتی‌تر و اصولگرایان تندروست، با دو طیف محمدباقر قالیباف و حمید رسایی چه می‌کنند؟ بر سر چه موضوعاتی و با چه جریانی چه نوع تعاملی خواهند کرد؟ ریاست مجلس چه خواهد شد؟

غالب تحلیلگران بر این باورند که با توجه به تشتت موجود در دو طیف اکثریت مجلس این اقلیت میانه‌رو می‌تواند اقلیتی سرنوشت‌ساز در مجلس آینده باشد. تمام این سوال‌ها و پتانسیل‌های سوال برانگیز فراکسیون میانه‌روها در مجلس دوازدهم انگیزه‌ی مصاحبه انصاف نیوز با محمد مهاجری، مهدی شیرزاد و سیدجمال هادیان طبائی زواره شد.

روزگار سخت میانه‌روها در مجلس دوازدهم تحت فشار تندروها و حامیان دولت

برآورد محمد مهاجری، سردبیر خبرآنلاین، این است که شرایط میانه‌روها در مجلس آینده بسیار سخت خواهد بود. توصیه‌ی مهاجری به میانه‌روهای مجلس دوازدهم پیش گرفتن سیاست صبر و مداراست. او همچنین تشکیل فراکسیونی پرقدرت از جهت گفتمانی را برای این طیف ناگزیر می‌دانست. پیش‌بینی مهاجری ائتلاف موردی میانه‌روها با طیف آقای قالیباف بود.

مهاجری دلیل سختی آینده‌ی میانه‌روها را مواجهه‌ی آنان با ماه‌های پایانی دولت ابراهیم رئیسی و مصائب زیاد این دوره می‌دانست. مهاجری همچنین اضافه کرد: این شرایط میانه‌روها را دچار پارادوکس خواهد کرد. به این ترتیب که شیوه و مشی‌شان اجازه‌ی راه آمدن با این ناکارآمدی‌ها را نمی‌دهد از طرف دیگر هم نمی‌توانند در موضع اپوزیسیون تندرو قرار بگیرند. شرایطشان بسیار سخت خواهد بود.

او به فشار مضاعفی که بر این طیف از جانب حامیان دولت و نمایندگان تندرو مجلس دوازدهم خواهد آمد نیز اشاره کرد. به توصیه‌ی این فعال رسانه‌ای اولویت نمایندگان میانه‌رو در مجلس دوازدهم در ماه‌های پایانی مجلس دوازدهم باید صبر و مدارا باشد.

میانه‌روها ناگزیرند به تشکیل فراکسیونی قوی

مهاجری تاکید کرد که این افراد ناگزیر خواهند بود که فراکسیون پرقدرتی نه از جهت تعداد که از جهت منطق و گفتمانی تشکیل دهند تا بتوانند جلوی تندروی‌هایی که محتمل است در مجلس اتفاق بیافتد را بگیرند.

به باور سردبیر سایت خبرآنلاین مجلس دوازدهم که پیش‌بینی می‌شود ضعیف ترین مجلس بعد از انقلاب باشد ممکن است تا حدی با گفتمان اعتدالیون و میانه‌رو‌ها بتواند سر به سلامت ببرد.

میانه‌روها در مقابله با تندروها با قالیباف ائتلاف خواهند کرد

پیش بینی مهاجری از تعامل این گروه از نمایندگان با دو طیف موجود در مجلس دوازدهم این بود که احتمالا با جریان تندرو تعاملی نخواهند داشت. این طیف در مقام مقابله با تندروها ممکن است با جریان آقای قالیباف در مواردی ائتلاف کنند.

نقش نیابتی نمایندگان میانه‌رو

مهدی شیرزاد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، می‌گوید انتظارش از میانه‌روهای مجلس دوازدهم این است که صدای بی‌صدایان و کسانی که پای صندوق نیامدند باشد. انتظار دیگرش نیز این بود که نقش نیابتی خود را به جای نمایندگانی که امکان حضور پیدا نکردند ایفا کنند. او همچنین بر این امر تاکید کرد که نخبگان سیاسی نباید از ائتلاف این گروه حتی با تندروها در مواردی که پای منافع مردم در میان است تابو بسازند.

مهدی شیرزاد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در مورد انتظارش به عنوان یک فعال سیاسی از میانه‌روهای مجلس آینده گفت: انتظارم این است که تلاش کنند صدای بی‌صدایان باشند. صدای 60 درصد و یا 80 درصدی که در شهرهای بزرگ پای صندوق‌های رای نیامدند باشند. 

او صحبتش را اینطور ادامه داد: مطابق قانون اساسی ما نماینده‌ی مجلس فقط نماینده‌ی حوزه‌ی انتخابی‌‌ خود نیست، بلکه نماینده‌ی کل مردم ایران است. تصمیمات نمایندگان مجلس باید تصمیمات ملی باشد نه منطقه‌ای. 

این فعال سیاسی اضافه کرد: با توجه به عملکرد شورای نگهبان بسیاری از سیاسیون یا متخصصین امکان حضور در این انتخابات را پیدا نکرده‌اند و مردم هم فرصت انتخاب آن‌ها را نداشته‌اند بنابراین این نمایندگان باید نقش نیابتی نیز ایفا کنند.

به نظر آقای شیرزاد اولویت میانه‌روها باید پرداختن به مسائل اقتصادی و معیشتی مردم باشد. او اضافه کرد این نمایندگان باید تلاش کنند در بزنگاه جلوی ندانم کاری‌های دولت را بگیرند.

هیچ ائتلافی در مجلس تابو نیست

شیرزاد همچنین در مورد بایدها و نبایدهای عملکرد سیاسی نمایندگان میانه‌رو با توجه به دوقطبی موجود در مجلس آینده نیز گفت: فضای کلی مجلس فضای تعامل است. کسانی در این فضا موفق می‌شوند که بتوانند در تصمیمات مختلف سیاسی یارگیری کنند. تعامل با دیگران نباید تبدیل به تابو شود. اگر نماینده‌ای برای منافع مردم تشخیص دهد که لازم است در موضوعی حتی با جبهه پایداری تعامل داشته باشد نباید مذمتش کرد.

همان قدر امتیاز دهید که می‌گیرید | دنباله‌روی اکثریت نباشید

او در ادامه‌ی این توضیحاتش مثال ریاست مجلس را زد و با تاکید گفت: از میانه‌روها انتظار می‌رود به میزانی امتیاز دهند که می‌گیرند و دنباله‌روی اکثریت نباشند. میانه‌روها باید تلاش کنند رای اقلیتشان طوری اهمیت پیدا کند که طیف‌های اکثریت مجبور به امتیاز دادن شوند. البته منظور امتیازی‌ست که به نفع مردم باشد. 

او امیدوار بود که اگر نمایندگان میانه‌رو رایزنی‌های درستی مثلا در ترکیب فراکسیون‌‎ها داشته باشند خروجی‌هایی به نفع جامعه حاصل شود.

شیرزاد در مورد احتمال شکل‌گیری فراکسیون اقلیت نیز امیدوار بود و اضافه کرد که این فراکسیون احتمالا ترکیبی از میانه‌روهایی خواهد بود که بعضی‌هاشان سابقه‌ی اصلاح‌طلبی دارند، بعضی سابقه‌ی اعتدالگرایی و بسیاری‌شان چهره‌های مستقلی خواهند بود که نزدیکی‌ای به طیف‌های تندرو ندارند.

نمایندگان مجلس دوازدهم عرصه را بر فرهنگ تنگ‌تر خواهند ساخت

تحلیل سید جمال هادیان طبائی زواره، کاندید مجلس دوازدهم و فعال فرهنگی، این است که هر کدام از دو طیف اکثریت مجلس دوازدهم نیازمند رای اقلیت میانه‌روها خواهد شد.

هادیان به آینده‌ی کشور در حوزه‌ی فرهنگ با وجود نمایندگان مجلس دوازدهم بدبین است. به باور آقای هادیان عرصه در میدان فرهنگ و هنر تنگ‌تر خواهد شد چرا که غالب نمایندگان مجلس دوازدهم یا فرهنگ را منطبق بر تعصبات مذهبی می‌دانند و یا صرفا از دریچه‌ی سیاست به فرهنگ نگاه می‌کنند. 

آقای هادیان در بخش دیگری از حرف‌هایش تاکید داشت که برخلاف منش و رفتار غالب رای آورندگان مجلس دوازدهم حوزه‌ی فرهنگ حوزه‌ی رواداری، حوصله، سعه‌ی صدر و شنیدن حرف‌های مخالف است. او هنر را میدانی بالذات متکثر می‌دانست و خلاقیت موجود در آن را نیز زاییده‌ی همین تکثر ذاتی. این درحالیست که به نظر نمی‌آید غالب نمایندگان مجلس دوازدهم پذیرای تکثر باشند.

هر کدام از دو قطبی مجلس آینده به رای میانه‌روها نیاز دارند

هادیان در پاسخ به این سوال که از نمایندگان میانه‌رویی که در این مجلس رای آورده‌اند چه انتظاری می‌توان داشت گفت: میانه‌روها قطعا در مجلس اثرگذار خواهند بود. هر کدام از دو قطبی مجلس آینده به رای میانه‌روها نیاز دارند. اما متاسفانه حوزه‌‌ی هیچکدام از میانه‌روها فرهنگ نیست. مشابه دوره‌های قبل این بار هم تنها کمیسیون یتیم کمیسیون فرهنگی خواهد بود. کمیسیونی که داوطلب برای عضویت نخواهد داشت چرا که سفر خارجی ندارد، ارتباط با شرکت‌های خصوصی و دولتی ندارد و … افرادی که در هیچ کمیسیونی جایی ندارند این بار هم در کمیسیون فرهنگی جا می‌گیرند در حالی که تخصصی در این زمینه ندارند.

هادیان همچنین بر لزوم پدیدآورنده بودن اعضای کمیسیون فرهنگی تاکید کرد. او میانه‌روهای مجلس آینده را در حوزه‌های صنعتی، اقتصادی یا سیاسی موفق برآورد می‌کرد اما توفیقی برای آن‌ها در کمیسیون فرهنگی متصور نبود.

میانه‌روها باید طرحی برای «ترمیم فرهنگ عمومی» به مجلس ببرند

این فعال فرهنگی تاکید داشت که توسعه‌ی هیچ کشوری بدون توجه به فرهنگ و هویت ممکن نیست. توصیه‌ی او به میانه‌روهای مجلس آینده این بود که طرحی برای «ترمیم فرهنگ عمومی در جامعه ایران» به مجلس ببرند.

این کاندیدای مجلس دوازدهم در مورد طرح صیانت نیز گفت که این امر سفسطه‌ی کسانی‌ست که دانش کافی در این مورد ندارند چرا که حفاظت از کودکان در دنیا مختص ما نیست. در دنیا قوانین سختگیرانه‌ای برای محافظت از خانواده و کودکان وجود دارد که بومی کردن آن‌ها مفید است اما از نو نوشتنشان خیر.

به گفته‌ی هادیان طرحی مانند صیانت یا عفاف و حجاب در عرف جامعه وجود دارد و نیاز به قانون ندارد. قوانین دنیا را می‌شود بومی‌سازی کرد. این تعصبات جناحی‌ست که درحوزه‌ی فناوری اطلاعات مشکل آفرین شده است.

او همچنین به شرایط یک بام و دو هوایی اشاره کرد که کسی قاطعانه در این امور مسئولیت نمی‌پذیرد و نهادهای مختلفی در مورد موضوعاتی از قبیل فیلترینگ تصمیم‌گیری می‌کنند.

هادیان در مورد احتمال تشکیل فراکسیون میانه‌روها گفت: بستگی دارد. چنین جمع‌هایی همیشه دور افراد کاریزماتیک و دارای قدرت رهبری جمع می‌شوند. همیشه یکی مرد جنگی به از صد سوار بوده است. شاید آقای پزشکیان یا افرادی مانند ایشان بتوانند چنین کنند. الآن برای چنین پیش‌بینی‌هایی قدری زود است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. همممم لازمه ببینیم که با درک تعییرات خاورمیانه و جهان در یک نگاه کلی و کامل با توجه به فشاری که بهشون برای پاسخ اوردیم ایا بالاخره به یک سیاست خارجه جدید میرسیم …البته نیاز به یک مدت ارامش برای تحلیل داره به هر حال …باید دید انید وارم کمی همه جهات را نگاه کنند و تحولی دیده بشه که اگر به یک تحول نگاهی درست برسیم اونموقع مابه ازای داخلیش هم دربین نیروهای سیاسی تعریف میشه البته باید دید …..

  2. مگه توی مجلس قبل کاری می‌کردند!!؟ مگه نماینده نماها کاری میتونن بکنند!؟ اصلا مگه بهشون اجازه میدن که کاری بکنند!!؟

  3. از آقای زواره گله دارم
    با ۱۲۵۰۰ رای در حوزه انتخابیه با ۷.۷ میلیون واجد شرایط انتظار می ره خیلی محکم تر موضع بگیرند
    با این پشتوانه مواضع ایشون مورد توجه قدرت های خارجی و داخلی ست.
    خواهشا سرمایه ها رو اینجوری خرج نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا