زبان بدن در مذاکره و چند تکنیک کاربردی
رپورتاژ آگهی
زبان بدن در مذاکره از آن دسته نکاتی است که غفلت از آن می تواند حسابی به ضررتان تمام شود. اگر بگوییم حالات مختلف بدن و چهره طرفین مذاکره، یکی از تاثیرگذارترین عوامل بر نتیجه نهایی مذاکرات است، نه اغراق کرده ایم و نه گزاف گفته ایم. شخصی که در مقابل شما ایستاده، با هر رفتاری که از خودش به نمایش می گذارد، پیام مهمی را به شما انتقال می دهد. اگر می خواهید از اتاق مذاکره سربلند و پیروز بیرون آمده و به اهداف کوچک و بزرگ خود دست پیدا کنید؛ باید پشتتان به اطلاعات ریز و درشت بسیاری گرم باشد. زبان بدن یکی از حائز اهمیت ترین اطلاعاتی است که می تواند ورق را به نفع شما برگرداند.
از ما که موهایمان را در آسیاب این راه سپید کرده ایم، به شما که به تازگی قدم در این مسیر پر فراز و نشیب نهاده اید، نصیحت؛ از اهمیت آموزش زبان بدن غافل نشوید!
زبان بدن چیست؟
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که برقراری ارتباط با دیگران جزء جدایی ناپذیر کاروبارتان است، باید بدانید که تنها استفاده از کلام برای بیان منظور کارساز نیست. گاهی لازم است بدن و چهره خود را نیز به خدمت گرفته و بدین ترتیب منظور خود را به طور موثرتر منتقل نمایید. شاید باورتان نشود، اما زبان بدن که لاکچری ترها از آن تحت عنوان Body Language یاد می کنند؛ یکی از اساسی ترین مباحث در روابط انسانی محسوب می گردد. جالب است بدانید اهمیت این موضوع به قدری زیاد است که تدریس آن به صورت آکادمیک صورت می پذیرد.
اگر بخواهیم خیلی ساده و صریح مفهوم زبان بدن را برایتان شرح دهیم، چنین می گوییم:
زبان بدن به مجموعه ای از رفتارهای فیزیکی و غیرکلامی نظیر ژست، حالات صورت، حرکات بدن و… در روابط انسانی دلالت دارد که انتقال پیام و در نتیجه برقراری موثر ارتباط را ممکن می سازند. در واقع زبان بدن ابزار و مهارتی کارآمد در برقراری ارتباطات بین فردی است که شناسایی احساسات طرف مقابل مذاکره را از روی رفتار وی برایتان ممکن می سازد. با این اوصاف می توانید خیلی ساده و صریح رویه خود را در مذاکره تغییر داده و بدین ترتیب جلسه را به نفع خودتان به اتمام برسانید.
یک سوال مهم
آیا زبان بدن تنها برای شناسایی احساسات و رفتار طرف مقابل کارساز است؟!
خیر. شما با استفاده از این ابزار می توانید پیام های خود را به صورت کاملا غیر مستقیم و از طریق به کارگیری حالات چهره و بدن به طرف مقابل انتقال دهید. همچنین با استفاده از زبان بدن در مذاکره می توانید مانع از انتقال پیام های اشتباه ناخواسته به طرف مقابل شوید. شاید باورش برایتان سخت باشد، اما حقیقت این است که منبع 60 تا 65 درصد پیام هایی که در طول روز به اطرافیانتان منتقل می کنید؛ زبان بدن است.
ممکن است تا به حال از زبان بدن چیزی ندانسته و از مقوله علمی آن سر در نیاورده باشید؛ اما بی شک به وفور در رفتار روزمره خود از آن استفاده کردید. همین که دستهایتان را حین صحبت کردن تکان داده یا حالات چهرهتان را متناسب با صحبت هایتان تغییر می دهید؛ نشان می دهد که مدت هاست به این مهارت مسلطید. اما به صورت مبتدی!
آیا زبان بدن در مذاکرات تجاری موثر و در سایر ارتباطات انسانی فاقد اهمیت و تاثیرگذاری است؟!
مسلما خیر. کلیه ارتباطات انسانی از ارتباطات خانوادگی گرفته تا دوستانه و کاری و… از زبان بدن تاثیر به سزایی می پذیرند.
آشنایی مختصر و مفید با چند نمونه زبان بدن
زبان بدن شامل زبان چهره، زبان بدن دست ها و زبان بدن پاها است. در ادامه نمونه هایی از زبان بدن در مذاکره را خدمتتان معرفی می کنیم.
- برقراری تماس چشمی: نظیر زل نزدن، پلک نزدن بیش از اندازه و بزرگ شدن اندازه مردمک چشم
- تکان دادن سر
- لبخند زدن: شامل لبخند واقعی، لبخند مودبانه، لبخند اجباری، پوزخند، لبخند به نمایش دندان ها، لبخند نامتقارن، لبخند مونالیزا، لبخند برتری و…
- بالا انداختن ابروها
- جویدن لب ها
- کج کردن سر به سمت راست یا چپ
- قرار دادن دست ها بر روی سر
- پیچاندن موها
- مالیدن چشم ها و بینی
- لمس گوش ها
- نوازش چانه
- فشار دادن دست ها در هنگام دست دادن
- …
آشنایی با داغ ترین تکنیک های زبان بدن در مذاکره
با داغ ترین تکنیک های زبان بدن در مذاکره می توانید جلسه ای موفقیت آمیز را سپری کرده و همه را انگشت به دهان بگذارید.
دروغگو را بشناسید!
بر اساس تکنیک های زبان بدن؛ فردی که دروغ می گوید یا ارتباط چشمی برقرار نمی کند یا خیلی کم به انجام این کار روی می آورد. اگر با دقت به چشم این افراد نگاه کنید، متوجه حرکت شدید چشم یا تنگی مردمک آن ها خواهید شد.
این دسته از افراد در حین صحبت کردن در طی جلسه دستشان را جلوی دهانشان نگه می دارند. آن ها سعی می کنند در فاصله دوری از شما مستقر شوند. حالات و حرکات غیر طبیعی یکی دیگر از نشانه های فردی است که با شما رو راست نیست. افزایش تعداد تنفس نسبت به حالت نرمال، تغییر رنگ صورت یا گردن، تغییر تن صدا، دچار شدن به لکنت و… همه و همه نمونه هایی از حالاتی هستند که دست افراد دروغگو را رو می کنند.
با اعتماد به نفس ظاهر شوید!
بر اساس تکنیک های زبان مذاکره، اگر می خواهید با اعتماد به نفس فوق العاده ای در جلسه ظاهر شوید؛ این نکات را رعایت کنید:
- بایستید و دست هایتان را پشت سر بگذارید.
- نوک انگشتان دستتان را با هم تماس دهید.
- دست هایتان را در جیب نگذارید.
- با قاطعیت دست بدهید.
- …
نکات کلی زبان بدن در مذاکره
- به موقع در اتاق مذاکره حضور پیدا کنید.
- قاطعانه به طرف مقابلتان دست بدهید.
- با برقراری ارتباط چشمی دوستانه حس صمیمیت، صداقت و صراحت را به طرف مقابلتان انتقال دهید.
- روی حالات مختلف صورت خود تمرکز کنید.
- فاصله مناسب را رعایت نمایید.
- ریلکس و آرام باشید.
- پوکرفیس باشید و طرف مقابل را سردرگم کنید!
- صبور و با حوصله باشید.
- با لبخندی ملیح صحبت کنید.
- …
انتهای پیام