سیدحسن خمینی: «انتقادپذیری» از آثار عزّت است
مراسم تحویل سال نو با حضور خانواده معظم شهدا و ایثارگران، عموم مردم، اعضای بیت شریف امام با انجام دعا و نیایش و قرائت قرآن در حرم مطهر حضرت امام خمینی(س) برگزار شد.
به گزارش جماران، حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در مراسم تحویل سال نو در حرم مطهر امام با اشاره به ایام ماه رجب و شب شهادت امام هادی(ع)، روایتی از این امام معصوم را نقل کرد و گفت: ایشان می فرمایند، «کسی که خود را پست می شمارد از شرّ او ایمن نباشید». البته به ذهن ما می آید کسی که چنین است حقیر است و ضرری برای ما ندارد، اما بر اساس این روایت چنین نیست، زیرا انسان اگر کسی عزت نفس نداشته باشد آمادگی برای هر فراز و فرودی دارد؛ اما آنچه باعث می شود انسان از مدار خود خارج نشود عزت نفس است
وی افزود: علی(ع) می فرمایند، «بنده غیر خودت نباش؛ زیرا خدا تو را حرّ آزاده آفریده است». اگر انسان عبد کسی نبود و حر بود، ذلیل نمی شود و تن به خفت نمی دهد. اگر به انسان آزاده بگویید گناه موجب خفت است، عزت نفس او را از انجام گناه بازمی دارد.
سید حسن خمینی گفت: انسانی که عزیز است به مال دیگران دست درازی نمی کند، دروغ نمی گوید، تهمت نمی زند و عقده گشایی نمی کند.
وی با طرح این سوال که اگر بخواهیم عزت باشیم چه باید کنیم؟ گفت: عزت اصلی مربوط به خداست و بنابراین، اگر می خواهید نزد مردم عزیز باشید باید رابطه تان با خدا را به خوبی تنظیم کنید؛ کسانی که اینگونه اند، به فرموده قرآن خداوند مهر آنها را در دل مردم قرار می دهد.
یادگار امام، یکی از آثار عزت را انتقادپذیری دانست و گفت: انسانی که حقیر نیست انتقادپذیر است؛ انتقادناپذیری معلول حقارت نفس ما است و وقتی که ما خودمان را آنقدر کوچک می دانیم که فکر می کنیم اگر کسی به ما انتقاد کند هویت ما را زیر سوال برده، انتقادناپذیر می شویم.
وی ادامه داد: وقتی آدمی عزیز شد دنیا و آخرت را زیبا می بیند؛ عزت به انسان چشم روشن بین می دهد و به او هویت مستقلی در جهان می بخشد که آن وقت می تواند با دنیا یک ارتباط عاطفی برقرار کند. اما انسان وقتی حقیر شد قدر خودش را نمی داند و اندازه خودش را کوچک می بیند.
یادگار امام سپس گفت: اگر بخواهیم یکی از بزرگترین صفات امام را بر شماریم این است که به مردم، جامعه، کشور و ملت ما عزت بخشید. اگر بخواهیم بگوییم دوره امام آغاز چه نقطه ای در تاریخ ایران بود، آن نقطه عزت ملی و عزت اسلامی است و ما این دستاورد را نباید دست کم بگیریم؛ زیرا یکی از دستاوردهای بزرگ برای جامعه اسلامی است.
وی با بیان اینکه «عید» به معنای عودت و بازگشت است، توصیه کرد: سعی کنیم نو شویم و عزت شخصی، خانوادگی و جمعی خود را دوباره به دست آوریم و در نوروز به عزت نفس خویش بازگردیم و اگر ظرفیت هایی از حقارت را در خود می بینیم، آن را کور کنیم.
انتهای پیام