مطالبات انجمن علمى روانپزشكان ايران از کاندیداهای ریاست جمهوری
انجمن علمى روانپزشكان ايران در بیانیه ای مطالبات خود از نامزدهاى دوازدهمین دورهی انتخابات رياست جمهورى را تشریح کرده است.
به گزارش انصاف نیوز، متن خلاصه ی این بیانیه در پی می آید:
بر این باوریم که رئیس جمهور به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور، باید به سلامت روانی- اجتماعی توجهی ویژه داشته باشد. پیشنهادهای زیر به اولویتهای این حوزه در یک برنامه چهار ساله پرداخته است. شیوع بیست و چهار درصدی اختلالات روانپزشکی در ایران، و شیوع و بروز انواع آسیبهای اجتماعی مانند گسترش حاشیهنشینی، مصرف مواد، جرم و بزهکاری، فحشا، روابط برونازدواجی، و خشونت، ضرورت چنین برنامهای را دو چندان میکند.
ما بنا بر مسئولیت حرفهای خود، توجه نامزدهای محترم ریاست جمهوری را به مطالبات زیر برای ارتقای سلامت روانی- اجتماعی همهی ساکنان این مرز و بوم جلب میکنیم.
1⃣ اصلاح عوامل اجتماعیِ مؤثر بر سلامت روانیـ اجتماعی
بر پایهی شواهد معتبر، هر اقدامی برای بهبود وضع سلامت روانیـ اجتماعی ایرانیان بدون کاهش فقر، نابرابری و بیکاری، ابتر و کماثر خواهد ماند. این عوامل اجتماعی، منجر به نابرابری فرصتها، کاستی عدالت در سلامت و کاهش کرامت انسانها شده، افزایش آسیبهای اجتماعی و بار بیماریها (به ویژه اختلالات روانپزشکی) را به دنبال خواهد داشت و این وضعیت تهدید کنندهی آسایش و آرامش انسانها و دولتها است. بر این اساس مطلوب است برنامه روشنی برای مداخلات روانیـ اجتماعی در صدر برنامهها قرار گیرد.
2⃣ اصلاح ساختار و کارکرد بخش متولی سلامت روانیـ اجتماعی
دستة دوم اهداف به نظام ارایهی خدمات مربوط است. در برابر عوامل اجتماعیِ پیشگفته که سلامت روانی- اجتماعی ما را تهدید میکند، لازم است نظام خدمترسانیِ هوشمند، خیرخواه و چالاکی وجود داشته باشد، که ضمن رصد آن عوامل، با سرعتی هرچه بیشتر اقدامی مناسب به عمل آورد. از این رو لازم است:
✔️ ساختار تشكيلات ادارى سلامت روانىـ اجتماعى در وزارت بهداشت مطابق اهميت آن ارتقا يابد.
✔️ سازمانهای مردمنهاد و اجتماعمحور، به عنوان شریک اصلی ارتقای سلامت روانی- اجتماعی در تصمیمگیریهای این حوزه مشارکت داشته باشند.
✔️ اصل سیاستهای یکسان و هماهنگ مبتنی بر شواهد در میان دستگاههای فعال در سلامت روانی- اجتماعی («وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» و «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی») حاکم شود.
✔️ پوشش بیمهای خدمات سلامت روانی- اجتماعی به قدری افزایش یابد که (1) خدمات غیردارویی (انواعی از رواندرمانیها و مشاوره) را نیز شامل شود، (2) سقف تعداد روزهای بستری در بخش روانپزشکی، متناسب با نیاز بیماران افزایش یابد، (3) همهی اختلالات روانپزشکی در بیمههای تکمیلی دیده شود؛ و (4) فراتر از سطح درمان، دیگر سطوح خدمات (ارتقای سلامت روانی- اجتماعی، پیشگیری از اختلالات روانی، و آسیبهای اجتماعی، بازتوانی و ادغام در اجتماع، و کاهش زیان) را هم در بر گیرد.
✔️ ارتقای سلامت روانی اجتماعی کودکان و نوجوانان از طریق آموزش مفاهیم شهروندی و مهارتهای زندگی و تسهیل اجتماعی شدن در قالب گروه های اجتماعی و برنامههای آموزش رسمی در تمامی ساختارهای مرتبط از جمله آموزش و پرورش دنبال شود
انتهای پیام