تریدینگ فایندر

افشین علا: کیش حیاط‌خلوت قدرت و ثروت شد [+فیلم]

افشین علا که به عنوان مشاور فرهنگی منطقه‌ی آزاد کیش فعالیت می‌کند، به سیاست‌های حاکم بر مناطق آزاد در دوره‌های مختلف مدیریتی انتقاد دارد و معتقد است که فرهنگ قربانی سیاست و اقتصاد شده است.

این نویسنده و شاعر با اشاره به خبرهای منتشر شده از سفرهای تفریحی مسئولان در دولت‌های مختلف به کیش گفت: اینکه کیش به حیاط خلوت دولت‌ها تبدیل شود و افراد به دلیل مقامی که دارند بخواهند از این امکانات بهره‌مند شوند جای سوال دارد.

آقای علا با تشریح فعالیت باج‌نیوزها در کیش این وضعیت بسیار زشت و اسفبار توصیف کرد و گفت: امکانات و پول‌های فراوانی رد و بدل می‌شود تا علیه افراد در فضای مجازی مطالبی منتشر شود.

فیلم گفت‌وگوی انصاف نیوز با افشین علا

نگاه نظام به مناطق آزاد اقتصادی بود نه فرهنگی

افشین علا: کیش حیاط‌خلوت قدرت و ثروت شد

افشین علا در گفت‌وگویی تفصیلی با انصاف نیوز درباره‌ی وضعیت مناطق آزاد اقتصادی گفت: از ابتدای تاسیس سازمان مناطق آزاد خطا یا غفلتی صورت گرفت. به شکلی که نگاه دولت‌ها و به طور کلی نظام به آن صرفا اقتصادی و عمرانی است و از فرهنگ غفلت شده است.

او با اشاره به تجربه‌ی حضور خود در کیش گفت: حدود 7 سال است که در این جزیره هستم و ظرفیت‌های فرهنگی آن را می‌بینم. کیش همچون نگینی در خلیج فارس است و می‌تواند پایگاهی برای رویدادهای فرهنگی باشد که علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن منطقه حتی جهان‌شمول هم باشد.

علا ادامه داد: اما از این ظرفیت‌ها غفلت کرده‌ایم. البته بحث را باید فراتر از کیش و حتی مناطق آزاد ببینیم و به نظر می‌آید که مقوله‌ی فرهنگ و نگاه متولیان به آن به شدت تحت تاثیر سیاست بوده است.

مشاور فرهنگی منطقه‌ آزاد کیش گفت: تغییرات دائمی تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران که به دلیل مسائل جناحی هم رخ می‌دهد باعث می‌شود که تصمیمات کلان فرهنگی به درستی اتخاذ نشود. در این رفت و آمدها فرصت‌های تصمیم‌گیری از میان می‌رود.

راه حل: هویت‌بخشی به مناطق آزاد

او با بیان اینکه کیش فرصت‌ها و امکانات بیشتری برای اهالی قدرت و ثروت دارد، گفت: به همین خاطر هم بیشتر از جاهای دیگر از نظر فرهنگی لطمه دیده است و در این عرصه مظلوم واقع شده است.

علا راه‌حل را در هویت‌بخشی به مناطق آزاد کشور می‌داند و می‌گوید: باید در هر کدام از این مناطق با توجه به ویژگی‌های هر اقلیم نگاه و رفتار کرد. یک کاسه دیدن آنها نادرست است و نمی‌توان با آیین‌نامه و ساختار واحد آنها را دید.

تبدیل ‌کیش به حیاط خلوت دولت‌ها

مشاور فرهنگی منطقه آزاد کیش درباره‌ی سفرهای تفریحی مسئولان به این جزیره گفت: کیش به دلیل امکاناتی که دارد مقصد خوبی برای گردشگری است و احتمالا کسی هم بدش نمی‌آید که مجانی به این سفر برود. اما اینکه به حیاط خلوت دولت‌ها تبدیل شود و افراد به دلیل مقامی که خودشان یا خانواده‌شان دارند بخواهند از این امکانات بهره‌مند شوند جای سوال دارد.

او ادامه داد: البته این نوع استفاده کردن از امکانات کیش مربوط به یک دولت و یک دوره نیست و من تاکید می‌کنم که آنچه در نقد وضیعت فرهنگی مناطق آزاد می‌گویم صرفا مربوط به این دوره‌ی زمانی نیست. البته انتظار ما از دولت دکتر پزشکیان خیلی بیشتر بود.

علا درباره‌ی عملکرد دولت چهاردهم در این حوزه گفت: از این مسئله غفلت شده و یا هنوز فرصت بررسی جدی این موضوع را نداشته‌اند. امیدوارم با ورود دکتر مدنی‌زاده، وزیر اقتصاد، به موضوع سازمان مناطق آزاد شاهد تغییراتی باشیم.

کیش را محل کسب قدرت می‌بینند

مشاور فرهنگی منطقه آزاد کیش با بیان اینکه مواهب و امکانات این جزیره برخی را به این توهم دچار می‌کند که گویی اینجا محل کسب قدرت و بزرگ شدن و ارتقا یافتن است، گفت: در حالی که در واقعیت اینطور نیست و مسئولان در جزیره کیش باید 24 ساعته در کنار مردم باشند نه اینکه شاهد فاصله میان مسئولان و مردم باشیم.

او با اشاره به رقابت‌های سیاسی و مدیریتی در کیش در دوره‌های مختلف گفت: برخی در مذمت مدیران جزیره‌ی کیش مطالب تندی در فضای مجازی منتشر می‌کنند و گروهی دیگر نیز در دفاع و مدح آنها مطالب عجیبی را می‌نویسند. در حالی که هر دو غیرواقعی است. این وضعیت بسیار زشتی است که وجود دارد.

رونق بازار باج‌نیوزها در کیش

افشین علا: کیش حیاط‌خلوت قدرت و ثروت شد

علا در توضیح بیشتر این بخش از گفته‌هایش می‌گوید: امکانات و پول‌هایی رد و بدل می‌شود تا علیه افراد در فضای مجازی مطالبی نوشته شود. متاسفانه مسئله‌ی باج‌نیوزها هم در کیش وجود دارد.

او ادامه داد: برخی در سطوح پایین‌تر تصور می‌کنند حضور یک فرد مزاحم آنهاست و چنان جوسازی را به راه می‌اندازند که ممکن است ذهن مدیران هم تحت تاثیر قرار بگیرد. برای شخص بنده اهمیتی ندارد که مطلبی علیه من و یا خوشایند من نوشته شود و پاسخ نمی‌دهم اما این وضعیتی است که وجود دارد.

این شاعر درباره‌ی مصداق‌هایی از این موضوع گفت: گفته شد که از رانت استفاده می‌کنم و یا حقوق نجومی دریافت می‌کنم در حالی که حقوق من حقوق صداوسیماست که شاید از خدماتی‌های سازمان مناطق آزاد هم کمتر دریافت می‌کنم. من حتی یک بار حق ماموریت و یا هزینه‌ی رفت و آمد نگرفتم و رایزنی‌های صورت گرفته برای بهبود شرایط و همکاری‌های فرهنگی با کشورهای اکو در کیش با هزینه‌ی شخصی بوده است.

مشاور منطقه آزاد کیش گفت: رانت این است که یک جوان بی سر و پا صرفا به جهت تعلق باندی و یا خانوادگی به فلان مقام یک شبه تبدیل به غول اقتصادی شود.

از کیش نمی‌روم

علا درباره‌ی هدف این اقدامات علیه او گفت: به دوستانی که محترمانه و غیرمحترمانه خواهان رفتن من از کیش هستند عرض می‌کنم که از کیش نخواهم رفت. تا زمانی که مسئولان محترم این شاعرِ امتحان پس داده را رسما اخراج نکنند از کیش نخواهم رفت.

او ادامه داد: من رابطه‌ی با همه‌ی دولت‌ها و همینطور اپوزیسیون و جریان‌های مختلف داشته و دارم اما توهمات سیاسی چنان خطرناک شده که عده‌ای با اشاره به شعرهای انقلابی و اعتقادی من می‌نویسند که به دلیل آن شعرها در حال استفاده از رانت هستم و حتی از رهبری هم مایه می‌گذارند. یک بار امام جمعه‌ی کیش این مطالب را خوانده بود و گفت این دیگر وهن افشین علا نیست وهن رهبری است.

ماجرای برکناری مدیر فسادستیز

افشین علا: کیش حیاط‌خلوت قدرت و ثروت شد [+فیلم]

افشین علا در بخشی دیگر از گفت‌وگو با انصاف نیوز به ماجرای یک برکناری در منطقه‌ آزاد کیش اشاره کرد.

او گفت: خانم بحرینی یکی از شریف‌ترین، مجرب‌ترین و پاکدست‌ترین مدیران منطقه‌ی آزاد کیش بود. یک خانم بومی، عرب و تحصیلکرده و معتمد میان اهالی شیعه و سنی جزیره که در مبارزه با فساد کاملا با من همراهی داشت و در این سال‌ها در این راه مورد تهدید و توهین قرار گرفت.

علا ادامه داد: او با وجود اینکه به مسائل جناحی وارد نمی‌شد اما در انتخابات اخیر برای موفقیت آقای پزشکیان تلاش کرد. روشن است که بحث سهم خواستن نیست اما بی مهری را هم نمی‌توان تحمل کرد. به محض اینکه تیم مدیریتی جدید منطقه آزاد کیش مستقر شد یکی از کسانی که با خانم بحرینی خصومت داشت باعث شد که نه تنها از او محترمانه نخواستند برود بلکه شبانه «عدم نیاز» به او را اعلام کردند تا تحقیر شود.

او گفت: پس از این اتفاق بلافاصله با مدیرعامل تماس گرفتم و ایشان هم از آنچه رخ داد بسیار ناراحت شد. همین انتقاد من باعث شد که در فضای مجازی با هدایت افرادی که صاحب قدرت هستند مطالب سخیفی علیه بنده و خانم بحرینی نوشته شود که ما هم جز سکوت پاسخی ندادیم. البته مدارک را به پلیس فتا ارائه کردم اما اقدامی انجام نشد.

باید سیاست فرهنگی می‌شد نه برعکس

این شاعر و نویسنده به اهمیت فرهنگ تاکید کرد و گفت: نباید فرهنگ ذیل سیاست تعریف شود بلکه سیاست است که باید ذیل فرهنگ تعریف شود. از کشوری مثل ایران با سابقه‌ی تمدنی که دارد چنین انتظاری می‌رود که سیاست آن فرهنگی شود و نه فرهنگ آن سیاسی.

او در ادامه افزود: سربازان جبهه‌ی فرهنگ بی دفاع و بی سلاح هستند و امکانات کافی در اختیار آنها نیست. مشکل اساسی در نگاه مسئولان است که سیاست را بر فرهنگ غلبه می‌دهند.

علا درباره‌ی ظرفیت‌های فرهنگی کیش گفت: کیش علاوه بر بخشی که گردشگرهای بسیاری با آن آشنا هستند بخش تاریخی و بومی هم دارد که قرن‌های متمادی اعراب شیعه و سنی در کنار هم در آنجا زندگی می‌کردند. اما کمتر به ظرفیت آن توجه می‌شود. به دلیل سیاست‌های غلطی که از ابتدا اتخاذ شد بسیاری از این جاذبه‌ها از میان رفت.

مشاور فرهنگی منطقه آزاد کیش گفت: در مدتی که در کیش حضور دارم رایزنی‌های بسیاری با مسئولان خودمان و دیگر کشورها به ویژه اعضای اکو داشتم تا بتوانیم از ظرفیت‌های موجود استفاده‌ی مناسبی ببریم. اما آنطور که لازم بود از این ظرفیت استفاده نشد.

او درباره‌ی دلیل استفاده نشدن از ظرفیت‌های موجود گفت: در دوره‌های مدیریتی مناطق آزاد در دولت‌های مختلف حضور داشتم اما با وجود اینکه از سوی مدیران حرمت نگه داشته می‌شد اما در عمل و در سطوح پایین‌تر کمتر توجهی به پیشنهادهای اصلاحی ارائه شده شاهد بوده‌ایم.

بی‌خبری از مسائل فرهنگی

علا گفت: در بین روسای جمهور کسی را مانند دکتر پزشکیان ندیدم که درون خود را بدون هیچ حجابی به مردم نشان دهد. از او با این ویژگی‌ها انتظار داریم که به حوزه‌هایی که مورد غفلت قرار گرفته توجه نشان دهد.

او ادامه داد: مدیرعامل جدید کیش رزومه‌ی بسیار خوبی دارد و جوان نخبه‌ای است. قطعا در مسائل زیربنایی و زیرساختی هم مشغول فعالیت‌هایی هستند که من از آن بی خبر هستم همانطور که ایشان از مسائل فرهنگی بی خبر است.

افشین علا در پاسخ به این دیدگاه که بخشی از انتقادات مطرح شده از جانب او به حوزه‌ی مسئولیتش به عنوان مشاور فرهنگی بازمی‌گردد، گفت: به طور طبیعی باید همینطور باشد اما من اختیاری ندارم.

او ادامه داد: به عنوان مشاور وظیفه‌ی خود را به خوبی انجام دادم چه درباره کیش و چه درباره فرهنگ به معنای عام آن. فکر نمی‌کنم کسی به اندازه‌ی بنده در بزنگاه‌های فرهنگی تلاش کرده باشد. اما اینکه مسئولان تا چه حد به مشورت‌ها توجه کرده‌اند بحث دیگری است.

این شاعر و نویسنده گفت: مشاور فرهنگی منطقه آزاد بودن در شرایط فعلی و نگاهی که در همه‌ی این سال‌ها در مناطق آزاد حاکم بوده کار سختی است. خوشبختانه نه من میلی به این پست و مقام دارم و نه متولیان امور تمایلی دارند که امثال بنده در پست‌های مدیریتی باشیم. در این سی و چند سال اخیر در جاهای مختلفی مدیریت فرهنگی داشتم اما آنچه از اهل فرهنگ به جا می‌ماند آثارشان است و ما را به آن می‌شناسند و نه این پست‌های مدیریتی.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا