حسین درخشان: حامیان تندرو رضا پهلوی گرایش فاشیستی دارند

حسین درخشان، پژوهشگر رسانه در لندن، در گفت‌وگو با انصاف نیوز با اشاره به شکاف میان نسل‌های مختلف مهاجران ایرانی، می‌گوید: بخش قابل توجهی از حامیان تندروی سلطنت‌طلب در خارج از کشور را مهاجران تازه‌وارد و پناهجویانی تشکیل می‌دهند که در فضایی آکنده از سرخوردگی، تبلیغات رسانه‌ای و شکست برخی از  سیاست فرهنگی رسمی، به گرایش‌های اقتدارگرا و فاشیستی نزدیک شده‌اند.

او همچنین از شکل‌گیری شبکه‌های سازمان‌یافته رسانه‌ای و سایبری در میان برخی نیروهای اپوزیسیون سخن می‌گوید؛ شبکه‌هایی که از سازوکارهای مهاجرت، پناهندگی و حمایت رسانه‌ای برای جذب و حفظ نیرو استفاده می‌کنند.

آقای درخشان رادیکال شدن بخشی از ایرانیان خارج از کشور، به‌ویژه هواداران رضا پهلوی، را حاصل مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی، رسانه‌ای و سیاسی دانست. او گفت: مهاجران قدیمی‌تر، عموماً تحصیل‌کرده‌تر و کمتر مستعد گرایش‌های فاشیستی‌اند، در حالی که در میان مهاجران تازه‌وارد، به‌خصوص پناهجویان غیرقانونی، گرایش به جریان‌های راست افراطی و اقتدارگرا و اسلام‌ستیز و نژادپرست بیشتر دیده می‌شود.

او همچنین به وجود شبکه‌های سازمان‌یافته در میان بخشی از سلطنت‌طلبان اشاره کرد و گفت: اگرچه دریافت منابع مالی و حمایت‌های پشت‌پرده به‌طور قطعی قابل اثبات نیست، اما شواهدی از هماهنگی و سازماندهی در فضای مجازی و حتی تجمعات خیابانی وجود دارد؛ از جمله تأمین هزینه‌های حمل‌ونقل و سامان‌دهی راهپیمایی‌ها.

درخشان یکی از مهم‌ترین سازوکارهای جذب نیرو را پرونده‌های مهاجرت و پناهندگی دانست و گفت: برخی گروه‌ها و رسانه‌ها از مسیر حمایت حقوقی، رفرنس‌دادن یا کمک به خروج افراد از ایران، شبکه‌ای از نیروهای همسو ایجاد می‌کنند. او در همین زمینه از تجربه فعالیت برخی رسانه‌ها و نیز عملکرد برخی چهره‌های جنجالی نزدیک به اسراییل یاد کرد و گفت: در مقاطعی، شماری از پناهجویان به سربازان سایبری تبدیل می‌شدند که وظیفه‌ی دفاع، حمله‌ی رسانه‌ای و حمایت مجازی از این چهره‌ها را بر عهده داشتند.

این پژوهشگر رسانه، ریشه عمیق‌تر این وضعیت را در شکست برخی سیاست فرهنگی و آموزشی دولتی، به‌ویژه از میانه دهه ۱۳۸۰ به بعد، جست‌وجو می‌کند. به‌گفته او، نگاه رسمی آموزش و رسانه به پایان یافتن انحصار رسانه‌ای و فرهنگی بر اثر گسترش اینترنت، ماهواره و مهاجرت بی توجه بوده است.

او گفت: پیامد برخی رویه‌ها در سال‌های گذشته، کمرنگ شدن تدریجی مفاهیمی چون مدارا، گفت‌وگو، تحمل مخالف و آموزش دموکراتیک از فضای رسمی فرهنگی و آموزشی بوده است. مفاهیمی که به گفته او در دوران اصلاحات و دولت محمد خاتمی بخشی از ادبیات روزمره جامعه محسوب می‌شدند.

درخشان در ادامه گفت: در نتیجه، نسلی شکل گرفته که بیش از نسل‌های پیشین در معرض نفرت‌ورزی، پروپاگاندا، رفتارهای هیجانی و گرایش‌های افراطی قرار دارد؛ نسلی که واکنشش به برخی سیاست‌ها، گاه در قالب ابراز نفرت از ایدئولوژی یا تکثر هویتی یا ایده‌های عدالت‌خواهانه بروز پیدا می‌کند.

انتهای پیام

اشتراک گذاری

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *