خاطرات هاشمی ۲۵ اسفند سال ۸۰ | حکم جدید رهبری درباره اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام
انصاف نیوز: خاطرات روزنوشت آیتالله اکبر هاشمی در اسفند سال ۱۳۸۰ را در ادامه میخوانید:
شنبه 25 اسفند 1380 | 1 محرم 1423 16 مارس 2002
«پیش و بعد از ظهر و تا شب، مجمع [تشخیص مصلحت نظام]، برای حل اختلافات مجلس و شورای نگهبان در [تبصره 21] لایحه بودجه سال 1381، جلسه داشت.
مهمترین مورد اختلاف، اعتبارات وامهای خارجی برای طرحهای عمرانی بود که شورای نگهبان به دلیل ربوی بودن آن [و نیز بالا رفتن بیش از حد سقف اعتبارات کشور]، مخالف شرع دانسته است.
پس از بحث زیاد، معلوم شد که جمع تعهدات گذشته و مجوزهای امسال، حدود 40 میلیارد دلار است و همین مقدار هم بایبک [= بیع متقابل] است که جمعاً 80 میلیارد دلار میشود. مجمع نظر مجلس را تأییدکرد.
در چهار مورد دیگر که مربوط به [استانیکردن 50 درصد بودجههای] کمیته امداد، فروش اموال فرسوده و مازاد ناجا [= نیروی انتظامی]، [ادغام] ردیفهای مستقل حفاظت و اطلاعات و عقیدتی- سیاسی نیروهای مسلح [در بخشهای دیگر] و واگذاری نقاط تماس بینالمللی در مخابرات به بخش خصوصی [= استفاده بیشتر از فضای اطلاعرسانی و اینترنتی در مدارس متوسطه و آموزش و پرورش و همچنین فعالیت و سرمایهگذاری بخش خصوصی در زمینه مراکز خدمات اطلاعرسانی (ASP)] بود، نظر شورای نگهبان را تأیید کرد؛ البته دولت و مجلس باید راضی باشند، چون مهمترین مورد، همان اعتبارات خارجی است. آقای خاتمی، [رییسجمهور]، اواخر جلسه رسید؛ چون به خاطر عیب فنی هواپیما، مراجعت ایشان از یونان به تأخیر افتاده بود.
آقای [بیژن نامدار] زنگنه، [وزیر نفت] آمد و از احضار هیأت مدیره شرکت نفت به دادگاه، ابراز نگرانی کرد. حکم جدید رهبری در مورد اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شد؛ آقایان [محسن] نوربخش، [محمدرضا] مهدوی کنی، [سیدمحمد موسوی] خویینیها و [عبدالله] نوری حذف شدند و شش نفر جدید اضافه شدند. ریاست من هم باز تصریح شده و از من و مجمع قدردانی کردهاند.[1]
اتحادیه اروپا، بیانیهای در 13 بند در مورد فلسطین صادرکرده و خواستار تشکیلات مستقل فلسطینی در اراضی اشغالشده در سال 1967 شده و چیزی در مورد آوارگان نگفته است. این روزها در داخل اسراییل، نگرانی و اضطراب شدیدی پیشآمده و مخالفت جدی با سیاست مشت آهنین [آریل] شارون، [نخستوزیر اسراییل] و مشکلات اقتصادی و امنیتی و مهاجرت معکوس، غربیها را نگران کرده و افکارسنجیها همه چیز را به ضرر شارون نشان میدهد؛ با این وضع بعید است که اسراییل این پیشنهاد و پیشنهاد سعودیها را بپذیرد.»
[1] – متن حکم آیتالله خامنهای به این شرح است: «بسمالله الرحمن الرحیم، مجمع تشخیص مصلحت نظام، در شکل و ترکیب جدید، طی پنج سال گذشته بحمدلله در راه وظایف سهگانه مطرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، گامهای بلندی برداشت و خدمات مهم و ارزشمندی را به کشور و مردم تقدیم کرد.
این مجمع محترم در دوره پنجساله توانست موارد اختلاف بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان را حل کند و برخی از معضلات ارجاع شده به آن مجمع را به نتایج مورد قبول برساند. بهعلاوه در تعیین و تثبیت سیاستهای کلی کشور، حرکت نوین و نظاممندی را آغاز نماید و یکی از ظرفیتها و قابلیتهای مترقی قانون اساسی را بهکار گیرد و با نگاهی جامع و فراگیر و ناظر به مصالح عالی نظام در مقاطع مختلف به وظایف مصرح در قانون اساسی اهتمام ورزد.
اینجانب در پایان دوره پنجساله از زحمات همه اعضای محترم و دبیرخانه، بهویژه از حُسن مدیریت ریاست محترم آن مجمع تشکر میکنم و ترکیب جدید مجمع را برای یک دوره پنجساله دیگر به ریاست جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای هاشمی رفسنجانی معرفی مینمایم. 1- شخصیتهای حقوقی عضو، عبارتند از: الف، رؤسای محترم سهقوه. ب، فقهای عالی مقام شورای محترم نگهبان. ج، وزیر یا رییس دستگاهی که موضوع مورد بحث در مجمع، مربوط به آن دستگاه است. د، رییس کمیسیون مناسب با موضوع مورد بحث از مجلس شورای اسلامی.
2- شخصیتهای حقیقی عضو، عبارتند از حججاسلام و آیات و حضرات: آقای هاشمی رفسنجانی، آقای امینی نجفآبادی، آقای واعظ طبسی، آقای جنتی، آقای امامیکاشانی، آقای موحدی کرمانی، آقای حسن حبیبی، آقای میرحسین موسوی، آقای دکتر ولایتی، آقای محمدی ریشهری، آقای حاجشیخ حسن صانعی، آقای حسن روحانی، آقای حبیبالله عسگراولادی، آقای (درّینجفآبادی، آقای علی لاریجانی، آقای مصطفی میرسلیم، آقای توسلی محلاتی، آقای مرتضی نبوی، آقای دکتر فیروزآبادی، آقای غلامرضا آقازاده، آقای بیژن نامدار زنگنه، آقای محمد هاشمی، آقای محسن رضایی، آقای علیاکبر ناطقنوری، آقای محمدرضا عارف، آقای غلامعلی حدادعادل، آقای مجید انصاری، آقای حسین مظفر، آقای محمدرضا باهنر، آقای محمدجواد ایروانی.
جلسات مجمع در هنگام بحث در مصوبات مورد تعارض مجلس و شورای نگهبان متشکل خواهد بود از همه اعضای نامبرده و دیگر جلسات، متشکل خواهد بود از اعضای حقیقی، به اضافه ردیف «الف» و «ج» و «د» از بند یک. امید است مجمع تشخیص مصلحت نظام در این دوره بتواند در ادامه فعالیتهای قبلی خود از کارشناسی عناصر مجرب و صاحبنظر استفاده کند و با تقویت کمیسیونهای تخصصی و دبیرخانه از توان مرکز تحقیقات راهبردی بهطور کامل استفاده نماید و در تثبیت سیاستهای کلی نظام و حل معضلات کشور گامهای اساسی بردارد. سیدعلی خامنهای، 25/12/ 80»
منبع: کتاب خاطرات هاشمی در سال ۱۳۸۰؛ «افراط در اختلاف»
انتهای پیام